ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αυξάνουν το χρόνο ασφάλισης για το εφάπαξ

Αποδέχεται την επιβολή επιπλέον κρατήσεων η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Αύξηση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για την καταβολή εφάπαξ και «νομιμοποίηση» των επιπλέον εισφορών που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι στους εργαζόμενους με διάφορα προσχήματα. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες της απόφασης που πήρε κατά πλειοψηφία η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στο όνομα της αντιμετώπισης των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων που έχει.

Την απόφαση καταψήφισε ο Γ. Παπαδούδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δημοσίου. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε ότι το πρόβλημα του ΤΠΔΥ - και συνολικά των Ταμείων - οφείλεται στην πολιτική καταλήστευσης που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και απαίτησε την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη, τα δύο στελέχη της ΠΑΣΚ ψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας τη ΑΔΕΔΥ, ενώ τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ ήταν απόντα. Η στάση τους δεν ακυρώνει τις ακέραιες ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόφαση του ΤΠΔΥ περιλαμβάνει όρους που είναι πρόταση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, όπως αυτή ψηφίστηκε από τις δύο παρατάξεις στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Η κατάσταση στο ΤΠΔΥ

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ σε 52 χιλιάδες δικαιούχους. Με βάση τις μνημονιακές συμφωνίες, το κράτος αναλαμβάνει να δώσει στο ΤΠΔΥ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που όμως φθάνουν για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις μόνο προς τους 33 χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης το ποσό αυτό θα δοθεί με τον όρο ότι το ΤΠΔΥ θα πάρει μέτρα για να μη δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και θα φροντίσει να βρει άλλους πόρους για να εξυπηρετήσει τους υπόλοιπους 19 χιλιάδες δικαιούχους και όσους προστίθενται στο εξής.

Αντεργατικές προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό η πλειοψηφία μεταξύ άλλων αποφάσισε να προτείνει στο κράτος την αύξηση του χρόνου ασφάλισης για την καταβολή του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, προτείνει το εφάπαξ να καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν από 25 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Μέχρι σήμερα για το στενό Δημόσιο τα ελάχιστα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης για την καταβολή του εφάπαξ ήταν 20 και για τους ΟΤΑ 22. Για όσους έχουν από 12 έως 25 χρόνια ασφάλισης αντί για καταβολή του εφάπαξ προτείνεται η έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Ετσι, αυτοί που σήμερα έχουν τουλάχιστον 20 έτη, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει 25ετία χάνουν το δικαίωμα που είχαν να πάρουν εφάπαξ. Πρόκειται για μεθόδευση συγκαλυμμένης μείωσης του εφάπαξ καθώς η έντοκη επιστροφή των εισφορών αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο του εφάπαξ.

Επίσης η πλειοψηφία προτείνει ως πηγές χρηματοδότησης μεταξύ άλλων:

Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επέβαλε ο νόμος για την εφαρμογή του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Η εισφορά επιβλήθηκε δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας και είναι το 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Το 50% της παρακρατούμενης εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αυτές τις πηγές χρηματοδότησης προτείνει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Πέρα από το γεγονός ότι αυτά τα έσοδα προορίζονται για άλλους σκοπούς, η αποδοχή τους σημαίνει και «νομιμοποίηση» των αντεργατικών όρων των μνημονίων, αποδοχή της επιβολής επιπλέον εισφορών.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Απέλυσαν την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων

Την παράνομη απόλυση της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και ΑΕ Νομού Αρκαδίας, Ντένιας Στρούζα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο. Χτες και προχτές το σωματείο έκανε και κινητοποίηση έξω από το φαρμακείο όπου δούλευε η εργαζόμενη.

Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας (η εργαζόμενη δούλευε σε φαρμακείο), η οποία «εδώ και μήνες ασκεί τρομοκρατία στους εργαζόμενους με σκοπό να δεχθούν τους νέους δυσμενέστερους όρους εργασίας που τους προτείνει. Επικαλέστηκε μάλιστα την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει την "αδυναμία" της να πληρώνει τους εργαζόμενους, τη στιγμή που έχει εφαρμόσει την απελευθέρωση του ωραρίου και έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εκτός του Φαρμάκου. Η πόλη είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας». Το σωματείο σημειώνει πως «η εργαζόμενη απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Ζητείται από τους εργαζόμενους στο φαρμακείο να υπογράψουν νέα ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθών, καταστρατήγηση ωραρίων, κ.λπ. Θέλουν παράνομα - ασύδοτα να επιβάλουν ζούγκλα - εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς ωράριο, χωρίς μισθό, χωρίς υπερωρίες...

Καλούμε το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αρκαδίας να πάρει θέση, γιατί εκτός από την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, με τη στάση της στρέφεται και ενάντια στα συμφέροντα των φαρμακοποιών, αφού λειτουργεί το φαρμακείο όλη την ημέρα και έξι (6) μέρες τη βδομάδα.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να πάρει πίσω την απόφαση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας του φαρμακείου, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες. Διεκδικούμε:

- Καμία απόλυση.

- Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Να μην είναι τα ωράρια "λάστιχο".

- Να σταματήσει τώρα κάθε εκβιασμός και απόπειρα τρομοκρατίας των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και να ακουμπήσουν στα ταξικά σωματεία τους».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγέλλει την υπογραφή της ΣΣΕ

«Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ με το επαίσχυντο κείμενο που ονομάζει ΣΣΕ υιοθετεί όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν σε βάρος των εργαζόμενων με τα μνημόνια», καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) για την πρόσφατη υπογραφή της ΣΣΕ από τη συνδικαλιστική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι της υπογραφής της ΣΣΕ προηγήθηκαν «οι οριακές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΓΕΝΟΠ από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ» και πως η ΣΣΕ «επικυρώνει τις μειώσεις από τα μνημόνια, ανοίγει την πόρτα στις απολύσεις». Ετσι, «οι κορώνες τους όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο μνημόνιο αποδείχτηκαν ψεύτικες».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθυνόμενες στους εργαζόμενους τονίζουν την ανάγκη «να συνειδητοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ότι αυτή η σύμβαση δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας μπροστά στις αρνητικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί. Αντιθέτως, ανοίγει τον δρόμο, τις διευκολύνει για να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να απογοητευθούν αλλά να βγάλουν συμπεράσματα και με μαζικές διαδικασίες να ανατρέψουν αυτή την πορεία και τις παρατάξεις που την υπηρετούν. Αυτός είναι ο δρόμος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, αυτή είναι η παρακαταθήκη του εργατικού κινήματος, που υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά μας».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν πληρώνονται αν δεν πληρώσουν

Αυξάνονται τα κρούσματα μη καταβολής δεδουλευμένων στο Δημόσιο. Συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας (που κατόπιν λήξης της σύμβασής τους κέρδισαν δικαστικά παράταση παραμονής στην υπηρεσία) διαπίστωσαν ότι δεν εκταμιεύονται κονδύλια πληρωμής τους, αν πρώτα δεν καταθέσουν (ενώ είναι άφραγκοι και χρεωμένοι) εγγυητικές επιστολές σε τράπεζες.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εφαρμόζοντας τον Ν.4072/2012 της συγκυβέρνησης, επιστρέφει στις υπηρεσίες Δημοσίου και δήμων δικαιολογητικά μισθοδοσίας εργαζομένων τους που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Για να τους καταβάλει δεδουλευμένα, το ΓΛΚ ζητά να φέρουν «ισόποσες εγγυητικές επιστολές τράπεζας», να καταβάλουν πρώτα οι εργαζόμενοι ανάλογα χρηματικά ποσά στις τράπεζες, που θα λάβουν πίσω μόνο αν υπάρξουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους.

Ετσι, η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) αποφάσισε «προσωρινή αναστολή πληρωμών» των δεδουλευμένων του Μάη στους 425 συμβασιούχους του μέχρι να «διευθετηθεί» το θέμα. Φόβο ότι θα πάθουν το ίδιο έχουν, π.χ., και οι 700 συμβασιούχοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας, 400 στον ΟΠΑΝΔΑ κ.λπ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «PHONE MARKETING»
Οικονομική βοήθεια από την ΟΓΕ

«Κρατάτε στον αγώνα σας». Αυτό το μήνυμα στήριξης μετέφεραν στους απεργούς της «Phone Marketing» αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και μέλη των συλλόγων της Νέας Ιωνίας, του Ηρακλείου και της Μεταμόρφωσης, που βρέθηκαν χτες στο πλευρό των απεργών. Η ΟΓΕ παρέδωσε 400 ευρώ, ως συμβολική ενίσχυση, στο απεργιακό ταμείο.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, υπογράμμισε πως οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ θεωρούν αυτονόητο καθήκον τους την ταξική αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία και στους μισθούς πείνας. Τόνισε πως τα αντιλαϊκά μέτρα, που πλήττουν πρώτες τις εργαζόμενες γυναίκες, δεν πρόκειται να παρθούν πίσω, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί στις 18 Ιούνη και υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν στην αντεπίθεση ενάντια στις μαύρες μέρες που τους ετοιμάζουν, με το ενδεχόμενο της άναρχης πτώχευσης, του νέου «κουρέματος» και των καινούριων μνημονίων.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ