ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Κάθε δύο λεπτά πεθαίνουν μία έγκυος και 30 παιδιά στον κόσμο!

Ακόμη και σήμερα, που η τεχνολογία και η επιστήμη έχει σημειώσει τόση πρόοδο, κάθε δύο λεπτά στον κόσμο πεθαίνει μία έγκυος και 30 παιδιά! Αυτό το τραγικό στοιχείο παρουσιάζει Εκθεση της Γιούνισεφ (Unisef), φανερώνοντας για μια ακόμη φορά το φρικιαστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν έχει καμιά σχέση με τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την προστασία της υγείας και την πρόσβαση πλατιών μαζών σε στοιχειώδη αγαθά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εκθεση:

  • Κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.
  • Για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους.
  • Σε αυτά τα δύο λεπτά σχεδόν 30 μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Από τις 75 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, 25 παρουσιάζουν ανεπαρκή ή καμία πρόοδο στη μείωση των θανάτων μητέρων και 13 δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων μικρών παιδιών.

Η πρόοδος σχετικά με τη μητρική, παιδική και βρεφική υγεία στις 75 πιο επιβαρυμένες χώρες (οι περισσότερες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία) οι οποίες εμφανίζουν περισσότερο από το 95% όλων των θανάτων μητέρων και παιδιών, παρουσιάζονται στην Εκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον για τις Γυναίκες και τα Παιδιά». Η Εκθεση αξιολογεί την πρόοδο των χωρών σε σχέση με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν τη μείωση των θανάτων μητέρων κατά τα τρία τέταρτα και των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών κατά τα δύο τρίτα, έως το 2015, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΑΘΗΝΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ της οδού Ναυαρίνου πραγματοποίησαν χθες μέλη των Λαϊκών Επιτροπών που ανήκουν στο Δήμο Αθήνας (3ου-4ου, 5ου-6ου και 7ου διαμερίσματος), μαζί με το κλαδικό συνδικάτο στο χώρο της Ενέργειας, διαμαρτυρόμενοι, καθώς μετά τις εκλογές, χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος οι οποίες έκλεισαν, έλαβαν ειδοποιητήρια ότι για να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος με τη ΔΕΗ, χρειάζεται να προσκομίζουν βεβαίωση της εφορίας ότι έχουν καταβάλλει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Σε συνάντηση που είχαν μέλη των επιτροπών, με τη διοίκηση της εταιρείας, απέσπασαν τη δέσμευση ότι πλέον η ΔΕΗ για την επανασύνδεση σε αυτά τα νοικοκυριά καθώς και σε νοικοκυριά που είχαν διακόψει τη σύνδεση (όπως κλειστά διαμερίσματα), θα ζητά την προσκόμιση μίας απλής υπεύθυνης δήλωσης με την οποία θα δηλώνουν ότι θα τακτοποιηθούν οι οφειλές προς την Εφορία και όχι βεβαίωση της Εφορίας.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ

Παρέμβαση στη ΔΕΗ του Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησαν χθες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, καθώς η εταιρεία, απειλεί με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, συνταξιούχο από την περιοχή, αν δεν καταβάλει άμεσα ολόκληρο το χρηματικό ποσό που χρωστάει εδώ και κάποιους μήνες. Ο ίδιος, που είναι κάτοχος αναπηρικής σύνταξης και εδώ και κάποιους μήνες δεν πληρώνεται καθώς περιμένει να περάσει από διαδικασία επανεξέτασης, δηλώνει ότι όχι μόνο δεν έχει να καταβάλλει τα χρήματα αλλά κυριολεκτικά να ζήσει. Τα μέλη της επιτροπής απαίτησαν από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι του συνταξιούχου τονίζοντας ότι θα βρίσκονται στο πλευρό όλων των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυταπασχολουμένων για να μη γίνει καμία διακοπή του ρεύματος σε κανένα λαϊκό σπίτι, σε κανένα μικρομάγαζο.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση - αντάμωμα στη Νάουσα

Την Κυριακή 1η Ιούλη στη Νάουσα ξανά, διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η καθιερωμένη εκδήλωση - αντάμωμα των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απογόνων και φίλων που συγκεντρώνονται απ' όλες τις γωνιές της χώρας.

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπως και πολλά Παραρτήματα της από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση (Τηλέφωνα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210.8222.952 και 210.8225.407).

«ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Προς νέα παράταση μέχρι τέλη Σεπτέμβρη

Νέα παράταση μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη 2012 στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση περί «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων (ν. 4014/2011) επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία πιθανότατα θα ανακοινώσει επίσημα σήμερα. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις και η προθεσμία λήγει τώρα στις 30 Ιούνη, ενώ τα χαράτσια που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες για την «τακτοποίηση» ξεκινούν από 500 ευρώ και μπορούν να φτάσουν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το είδος του αυθαιρέτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, μέχρι τις 6 Ιούνη είχαν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 362.236 δηλώσεις για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων και είχαν εισπραχθεί 550 εκατ. ευρώ από τα χαράτσια.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μαρία Καλτσά με απόφασή της (11 Ιούνη 2012) ρυθμίζει μια από τις εκκρεμότητες που «μπλοκάρουν» τη λειτουργία της β΄ φάσης της διαδικασίας και την ολοκλήρωση της υπαγωγής αυθαιρέτων στη ρύθμιση 4014/2011, δίνοντας οδηγίες για το διάγραμμα κάλυψης και τα εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα. Ακόμη όμως δεν έχουν καθοριστεί τα σχετικά με το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας των κτιρίων.

Προσφορά

Τα πλατιά στρώματα των ψηφοφόρων σαν δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, βάζουν ταφόπλακα στους οχτρούς και υποστηριχτές του ντόπιου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Α. Γεροδήμος

ΥΓ: Από την έρμη την ξενιτιά στέλνω 100 δολάρια και 20 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ