ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
Σελ. /32
Κριτήριο ψήφου η υγεία του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εξι δισεκατομμύρια. Οταν με ρωτήσετε για την Υγεία, στο μυαλό μου έρχονται αμέσως 6 δισεκατομμύρια. Εξι δισεκατομμύρια είναι το έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά είναι χρήματα τα οποία είναι τα πιο ανελαστικά που πρέπει άμεσα να βρεθούν». Ακρως αποκαλυπτικός ο τρόπος που σκέφτεται ο πρόεδρος της ΝΔ για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία, με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, το κλείσιμο των χειρουργείων, κ.ο.κ., όπως τον εξέφρασε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Πάνω απ' όλα βάζει το «έλλειμμα των έξι δισ.», ομολογώντας στην ουσία ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων. Επικαλείται το «έλλειμμα», που είναι γνωστό στους πάντες πώς προκλήθηκε, ακριβώς για να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να αφήσει την ουσιαστική χρεοκοπία να εξελιχθεί και σε τυπική. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση, ούτε αναλαμβάνει βέβαια καμία συγκεκριμένη δέσμευση ενόψει των εκλογών για το τι θα πράξει την επομένη αν βγει στην κυβέρνηση. Προτάσεις, όμως, για να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας έχει καταθέσει έγκαιρα το ΚΚΕ: Αμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν» και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλύψει υγειονομικά όσους έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης... Ομως, οι ηγεσίες της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγουν επιμελώς οποιαδήποτε δέσμευση στην κατεύθυνση αυτή και αυτό δεν μπορεί να μην το λάβουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι μπροστά στην κάλπη, ρίχνοντας «δαγκωτό» ΚΚΕ.

Θυμήθηκαν και τα... ρετιρέ

Το ξεπατίκωμα μεθόδων και πρακτικών του παλιού γνωστού ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, μετά το «επιχείρημα» της «καμένης γης» που καλλιεργεί το έδαφος για αθέτηση κι αυτών των ισχνών προεκλογικών υποσχέσεών τους, ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» ανέσυρε τα ...«ρετιρέ», δηλώνοντας: «Εχει φτιαχτεί για δεκαετίες, και όχι μόνο στα χρόνια του μνημονίου, ένα σύστημα στην Ελλάδα όπου τα "ρετιρέ", τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα πολιτικά, επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τη μικρο-παράβαση και τη μικρο-διαφθορά»...

Σκοπίμως ασαφής τοποθέτηση, που επιτρέπει στον καθένα να χωρέσει στα «ρετιρέ» τον οποιονδήποτε, ακόμα και εργαζόμενους που λαμβάνουν έναν σχετικά καλύτερο μισθό και δεν έχουν βουλιάξει στην εξαθλίωση. Το γεγονός, άλλωστε, ότι απέναντι στο πραγματικό «ρετιρέ», στο μεγάλο κεφάλαιο, βιομηχανικό, εφοπλιστικό κ.λπ., ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται «με το σεις και με το σας», διαμηνύοντάς του ότι η πολιτική του θα υπηρετήσει τα συμφέροντά του, μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι άλλους έχει κατά νου ο βουλευτής του όταν αναφέρεται στα «ρετιρέ».

Ο λαός οφείλει να είναι παραπάνω από προσεκτικός γιατί στις πλάτες του παίζονται πολλά παιχνίδια και ακόμα περισσότερες είναι οι ανομολόγητες στοχεύσεις των επίδοξων κυβερνώντων. Για να μη βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις οφείλει τώρα να βγάλει συμπεράσματα και απ' τη διγλωσσία και απ' την ασάφεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εμπαιγμός των φτωχών αγροτών

«Και ρωτώ: Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι το αίμα για τον αγρότη. Εχουν γίνει συμφωνίες για το ότι το θέλουμε αυτό; Για να το θέλεις πρέπει να είσαι στην Ευρώπη... Ξέρουν πόσα δισεκατομμύρια σημαίνει για τον αγρότη ή θα αφήσουν την άλλη μέρα να γίνει αφανισμός του αγρότη, έτσι και βγούμε από το ευρώ; Ο πλήρης αφανισμός. Από το 2013 και μετά τελειώσαμε». Χρειάζεται περίσσιο θράσος να εμφανίζει κάποιος την ΚΑΠ ως «αίμα» και σωτηρία για τον αγρότη, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα που καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή η ΚΑΠ, που στήριξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς όφελος των σύγχρονων μεγαλοτσιφλικάδων, είναι ο «εξολοθρευτής» της φτωχής αγροτιάς και βασικός υπαίτιος για τη βίαιη προλεταριοποίηση και τον αφανισμό της. Εμπαίζει βάναυσα, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς τη φτωχή αγροτιά όταν δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «θέλω ο ελληνικός λαός να πίνει κρασί από το πατητήρι του και να τρώει ψωμί από τη σοδειά του». Αν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα που πρέπει ήδη να έχουν βγάλει οι φτωχοί αγρότες είναι πως η προστασία της αγροτικής παραγωγής και του μικροπαραγωγού αγρότη είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Δεν μπορεί επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι η ΝΔ στις 18 προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία του μικροπαραγωγού αγρότη, όπως, για παράδειγμα, ότι πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, είτε γεωργικών, είτε κτηνοτροφικών, που παράγονται στην Ελλάδα. Τα ίδια σε γενικές γραμμές ισχύουν για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και τη λαϊκή αντεπίθεση με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία μπορούν να ελπίζουν οι φτωχοί αγρότες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ

Τα δύο κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν και τα άλλα που ορέγονται συμμετοχή στην κυβέρνηση συμπίπτουν σε ένα κρίσιμο στοιχείο: Στην προσήλωσή τους στην ΕΕ. Αυτή η δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική προδιαγράφει το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσουν τα κόμματα που τη θεωρούν ιερή και απαραβίαστη. Απέναντι σε μια κυβέρνηση ΝΔ που θα σπείρει στο λαό το φόβο ή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα σπείρει απογοήτευση, ο λαός μπορεί και πρέπει να αντιτάξει ένα ισχυρό ΚΚΕ ως το δικό του αντίβαρο, στήριγμα στα δύσκολα που έρχονται.

Ισχυρό ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα που προέβλεψε έγκαιρα όλες τις κρίσιμες και καθοριστικές για τη ζωή του λαού εξελίξεις και δικαιώθηκε. Γιατί είναι κόμμα με τεράστια πολιτική πείρα, που αξιοποιεί προς όφελος του λαού και του κινήματος, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα και στην ανηφόρα και στην κατηφόρα. Κι όταν οι αγώνες φουντώνουν κι όταν υπάρχει υποχώρηση. Ενα κόμμα που ξέρει να αποφεύγει τις προβοκάτσιες, τους τυχοδιωκτισμούς. Που σηκώνει στην πλάτη του την ιστορική ευθύνη του απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, δίχως να υπολογίζει θυσίες και κόστος.

Ισχυρό ΚΚΕ ώστε να πρωταγωνιστεί στους αυριανούς αγώνες για να μην τα χάσει όλα ο λαός. Ο,τι μπορεί να ματαιώσει, ό,τι μπορεί να κερδίσει, άμεσα. Γιατί επείγουν ζητήματα, όπως τρόφιμα, φάρμακα, συντάξεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν υπάρχουν εδώ περιθώρια αναμονής. Αγώνες που να αντιστοιχούν στα προβλήματα που υπάρχουν, να ανοίγουν δρόμους προς τα μπρος, με μαζική οργάνωση, πολιτικοποίηση της γραμμής του κινήματος, προς τη διέξοδο απ' την κρίση με προετοιμασία του λαού - ψυχολογική, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική - να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την ΕΕ, συγκροτώντας ένα ισχυρό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο.

Ισχυρό ΚΚΕ γιατί μόνο ένα τέτοιο ΚΚΕ, με μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή που θα μοιάζει με κινούμενη άμμο, μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Ολα δείχνουν ότι η Βουλή αυτή θα είναι μια Βουλή μεγάλης αστάθειας και ρευστότητας, όπως ασταθείς θα είναι και οι κυβερνήσεις που θα δημιουργηθούν. Μέσα εκεί υπάρχει δυνατότητα έστω ένας νόμος να περάσει που θα υπηρετεί λαϊκά συμφέροντα ή ένα άρθρο σε έναν αντιλαϊκό νόμο να ανατραπεί. Μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που θα είναι και η μόνη συμπαγής, μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή. Να αξιοποιήσει και το μετερίζι της Βουλής όχι μόνο για την αποκάλυψη των προβλημάτων του λαού ή της αντιλαϊκότητας των νόμων, αλλά κι ως ένα μετερίζι όπου ο λαός, το λαϊκό κίνημα να έχει και ένα θετικό αντίκτυπο, όσο μπορεί να υπάρχει.

Το διάστημα που έρχεται σε κέντρο εξελίξεων πρέπει να αναδειχτεί ο ίδιος ο λαός και αυτές θα είναι τόσο πιο γρήγορες, τόσο πιο θετικές όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, θέτοντας στην υπηρεσία του λαού και την πείρα του και τη δύναμή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ