ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
ΟΧΙ στην εξαθλίωση

  Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική στις 16 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα

Σε αγωνιστικό «παρών» με τη μαζική ενωτική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σ' όλες τις μεγάλες περιοχές της χώρας στις 16 Νοέμβρη, καλούν οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος. Επίσης έχει ανακοινωθεί συγκέντρωση στην Αθήνα και μια μέρα πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζομένων Ομοσπονδιών των συνταξιούχων, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε τη μεγάλη ακρίβεια των προϊόντων λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και την έφερε σε αντίθεση με τις αυξήσεις του 3%-4% στις συντάξεις σύμφωνα με τον κάλπικο πληθωρισμό, που είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις απώλειες των συνταξιούχων.

Ενα επιπλέον και έκτακτο πρόβλημα αποτελεί η αγορά πετρελαίου για θέρμανση, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με το επίδομα ελεημοσύνης των 30.000-50.000. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι «κι αυτά τα ψίχουλα σε δύο δόσεις τα παίρνουν μόνο όσοι λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ έτσι αποκλείονται χιλιάδες».

Οι συνταξιουχικές ενώσεις απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης απαιτούν:

  • Κατώτερη κύρια σύνταξη 152.000 για όλους τους συνταξιούχους χωρίς το ΕΚΑΣ και 80% σύνταξη του κάθε φορά εν ενεργεία μισθού.
  • Αυξήσεις πάνω από 10%.
  • Φτηνό κι αφορολόγητο πετρέλαιο - επίδομα θέρμανσης.
  • Αύξηση δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια. Δημόσια δωρεάν υγεία για το λαό.
  • Απόδοση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία ό,τι έκλεψε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
  • Να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και να μην κατεδαφιστεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

«Καθήκον και υποχρέωση του κάθε συνταξιούχου είναι η συμμετοχή στη διαδήλωση» τονίζει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθηνών - Περιχώρων «Ο Αγιος Χριστόφορος».

Στη Λάρισα

Αγωνιστική συγκέντρωση κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και οι συνταξιούχοι της Λάρισας, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης των κινητοποιήσεών τους. Η συγκέντρωση, που διοργανώνουν τα Σωματεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΤ και του ΤΣΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή τους τα συνταξιουχικά σωματεία επισημαίνουν μεταξύ των άλλων: «Μπροστά σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε και στα χειρότερα που μας περιμένουν, η μόνη απάντηση είναι η ενότητα και ο αγώνας. Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική».

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Ατιμώρητοι οι ένοχοι

Δικάζεται ο Α' Μηχανικός  για... συκοφαντική δυσφήμιση επειδή κατήγγειλε  τα σοβαρά προβλήματα του πλοίου,  το οποίο βούλιαξε το 1997

Δολοφονούν και «ζητούν τα ρέστα»! Αυτή ακριβώς η φράση ταιριάζει στους πλοιοκτήτες του σάπιου φορτηγού πλοίου «Αγ. Παντελεήμων» με σημαία Ονδούρας που βούλιαξε στις 17 Γενάρη του 1997 έξω από τη Σαρδηνία και μαζί του πήρε εφτά ναυτικούς, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες. Ετσι, ύστερα από μήνυσή τους, δικάζεται στις 23 του Νοέμβρη για συκοφαντική δυσφήμιση ο Α' μηχανικός του πλοίου Σπ. Κοκόλης, που σώθηκε γιατί δε δέχτηκε να μπει στο σαπιοκάραβο και είχε καταγγείλει ότι το πλοίο είχε σοβαρά προβλήματα.

Πρόκειται για ακόμα ένα έγκλημα της εφοπλιστικής ασυδοσίας στο οποίο συμμετείχε ενεργά και ο γνωστός, για τη δράση του, «Ελληνικός Νηογνώμονας» που παρείχε πιστοποιητικά αξιοπλοίας στο καράβι από το 1996, όταν ο ιταλικός το είχε διαγράψει από τις κλάσεις του γιατί δεν είχε κάνει τις απαραίτητες επισκευές.

Στο μεταξύ χτες, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η οικογένεια τού αδικοχαμένου μάγειρα, τα οποία δε συζητήθηκαν μετά από αίτημα του δικηγόρου της πλοιοκτήτριας εταιρίας, με την αιτιολογία ότι ανέλαβε πριν μια βδομάδα την υπόθεση και δεν έχει προλάβει να τη μελετήσει! Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανείς από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Ο Σπ. Κοκόλης είχε ξεμπαρκάρει από το πλοίο 18 μέρες πριν αυτό βουλιάξει, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που παρουσίαζε το πλοίο. Οπως είχε καταγγείλει, το πλοίο είχε κάνει επισκευαστικές εργασίες στο Μόλο Δραπετσώνας από τις 5 έως τις 22 του Δεκέμβρη, τις οποίες και χαρακτήρισε «άρπα κόλλα», γιατί το πλοίο είχε ρωγμή (κρακ) στο Νο2 αριστερό διπύθμενο το οποίο είχαν τακτοποιήσει το Νοέμβρη με πρόχειρο μπάλωμα (επίθεμα λαμαρίνας) και το άφησαν ως είχε κατά τη διάρκεια των επισκευών!

Μετά την επισκευή και σύμφωνα με την καταγγελία, το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του με κατεστραμμένα έμβολα και διάφορα άλλα προβλήματα και έτσι κατάφερε να φτάσει μέχρι την Τουρκία. Από εκεί άρχισαν τα προβλήματα στα Νο1 και Νο 4 διπύθμενα, τα οποία και έβαζαν νερά. Ο πλοιοκτήτης, όπως είχε δηλώσει ο Σπ. Κοκόλης, ήταν ενημερωμένος όταν το πλοίο έφτασε στον Πειραιά στο τέλος του Δεκέμβρη και το μόνο που επισκευάστηκε ήταν ένας στόφαλος. Αποτέλεσμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας ήταν το πλοίο να βουλιάξει. Ως πλοιοκτήτρια εταιρία εμφανιζόταν η «Γκόλντεν Ντράκο», στη συνέχεια όμως έγινε διαχειρίστρια και ως πλοιοκτήτρια εμφανίστηκε η «Tepeleni Shipping».

Ο Σπ. Κοκόλης μας δήλωσε σχετικά: «Δε φτάνει που έπνιξαν τον κόσμο, τώρα "ζητούν και τα ρέστα". Τρία χρόνια έχουν περάσει και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να εξετάσει τις κατηγορίες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι».

TVX
Απεργία ενάντια στην «ελαστικότητα»

Οι εργαζόμενοι στην καναδική πολυεθνική απεργούν ενάντια στο ελαστικό ωράριο, το οποίο  θέλει να επιβάλει σε 150 συναδέλφους τους

Στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής TVXστη Χαλκιδική, μετά τις καταλήψεις από τους εργαζόμενους, των εγκαταστάσεων της εταιρίας σε Στρατώνι, Μαντέμ Λάκκο και Ολυμπιάδα, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Ο λόγος των εργατικών κινητοποιήσεων είναι η απόφαση της διοίκησης της TVX να χαρακτηρίσει 150 από τους εργαζόμενους ως «πλεονάζον προσωπικό» και να τους ειδοποιήσει ότι θα τους απασχολεί όποτε τους χρειάζεται με συνθήκες ελαστικού ωραρίου.

Η μαχητική αυτή αντίθεση των εργαζομένων προς την πολυεθνική καναδική εταιρία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των κατοίκων του Στρατωνίου, να σταματήσουν αμέσως οι υπόγειες εκρήξεις στη θέση Μαύρες Πέτρες, γιατί προκαλούν υψηλής έντασης δονήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οικιών και των κατοίκων της περιοχής.

Με τις τελευταίες αυτές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων του Στρατωνίου και άλλων κοινοτήτων, κατά των δραστηριοτήτων της εταιρίας τόσο στον εξορυκτικό τομέα όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, συμπληρώνεται ο κύκλος της καθολικής σχεδόν αντίθεσης του λαού της περιοχής, στη ληστρική σύμβαση, για μια καταστρεπτική επένδυση που εξασφάλισε από το ελληνικό κράτος το καναδικό μονοπώλιο, για την εκμετάλλευση του πλουσιότατου σε χρυσό και άλλα πολύτιμα ορυκτά, υπεδάφους της Βορειοδυτικής Χαλκιδικής.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες από την πλευρά της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις από την εταιρία προς τους κατοίκους της περιοχής, ότι η διαβόητη αυτή επένδυση θα μετέτρεπε σε «παράδεισο» την περιοχή, θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και πρωτοφανή ανάπτυξη, όσο περνά ο καιρός αποδείχνεται από τα ίδια τα πράγματα, και οι σημερινές κινητοποιήσεις το επιβεβαιώνουν, ότι τα μόνα «δώρα» που έφερε στην περιοχή η πολυεθνική TVX με την επένδυσή της, είναι η οικολογική καταστροφή μιας πανέμορφης περιοχής και μικρός αριθμός θέσεων εργασίας που κι αυτές κινδυνεύουν να περιοριστούν στο ελάχιστο με την προσπάθεια επιβολής του ελαστικού ωραρίου.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία προσπάθησε να δημιουργήσει στην αγροτική περιοχή της Ολυμπιάδας, δεξαμενή με εκσκαφή για την αποθήκευση κυανούχων λυμάτων, πράγμα που αποφεύχθηκε μέχρι τώρα από τη σθεναρή αντίδραση και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδας και άλλων κοινοτήτων. Μετά τις πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου μήνα, αν είχε κατασκευαστεί η δεξαμενή αυτή και είχε παρασυρθεί από τους τεράστιους όγκους νερών που σάρωσαν την περιοχή με τρομακτική δύναμη, τότε ολόκληρη η περιοχή Ολυμπιάδας, Σταυρού, Αρχαίων Σταγείρων και ολόκληρη η ακτή του Στρυμονικού Κόλπου θα ήταν ένας μολυσμένος, νεκρός τόπος...

Βλάβη στο «Αθηνά Ι»

Βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή υπέστη το πρωί της περασμένης Κυριακής το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αθηνά Ι» σημαίας Μάλτας, ενώ αυτό έπλεε 12 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της νήσου Οθώνων. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πρίντεζι Ιταλίας προς Πάτρα μεταφέροντας 53 επιβάτες. Το πλοίο συνέχισε τον πλου του αυτοδύναμα με μια μηχανή και με προορισμό την Ηγουμενίτσα.

Εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στις 6.30 μμ, στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου «σε εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα» με θέμα: «Εργάσιμος χρόνος - εργασιακές σχέσεις και οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος».

Στην πρόσκληση των συνδικάτων τονίζεται ότι η εκδήλωση δεν έχει μόνο τιμητικό χαρακτήρα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά αποτελεί και κάλεσμα πάλης για «ΨΩΜΙ -ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ», όπως αυτά εκφράζονται στις σημερινές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, την εγκληματική ένταξη της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που βρίσκει αγωνιστικά αντίθετο το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ