ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Ξεσηκώθηκε η γειτονιά και απέτρεψε διακοπές ρεύματος

Η Λαϊκή Επιτροπή πήρε από το συνεργείο τις εντολές διακοπών σε πολλά σπίτια και εμπόδισε τη διακοπή σε εργατόσπιτα

Ενα μπαράζ διακοπών ρεύματος αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της εργατούπολης του Περάματος τις τελευταίες μέρες. Μόνο χτες εργολαβικό ιδιωτικό συνεργείο που «είχε βγει παγανιά», όπως διαπίστωσε η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, η οποία κατάφερε να τού πάρει τη λίστα, είχε αναλάβει να διακόψει το ρεύμα σε 10 σπίτια!

Το συνεργείο εντοπίστηκε όταν επιχείρησε να διακόψει το ρεύμα σε διώροφο στην οδό Μακεδονίας όπου μένει συνδικαλιστής του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μαζί με την οικογένειά του. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη γειτονιά, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Λαϊκή Επιτροπή. Η διακοπή αποτράπηκε, ενώ μέλη της Λαϊκής Επιτροπής πήραν από τον υπάλληλο τις εντολές των διακοπών που είχαν εκδοθεί από τη ΔΕΗ Καμινίων.

Πριν το σπίτι του συνδικαλιστή της Ζώνης, ο υπάλληλος είχε προσπαθήσει να κόψει το ρεύμα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου μένει οικογένεια συνταξιούχων. Ολοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας βρέθηκαν στο πόδι και εμπόδισαν τη διακοπή ρεύματος στην οικογένεια. «Οπως το πάνε, σε λίγες μέρες το μισό Πέραμα που υποφέρει από ανεργία και φτώχεια θα έχει μείνει χωρίς ρεύμα», ανέφερε ένας από τους κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό στη Λαϊκή Επιτροπή, την περασμένη Πέμπτη, έγιναν στο Πέραμα 25 διακοπές ρεύματος! Οι εντολές διακοπών αφορούν λογαριασμούς των 600 και 650 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστή ηλεκτρολόγο της Ζώνης, δόθηκε εντολή να του κόψουν το ρεύμα, επειδή είχε απλήρωτο το χαράτσι, απλήρωτο το λογαριασμό του Μάη και χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση για διακοπή.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, απευθύνει στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες της πόλης κάλεσμα για οργάνωση και αγώνα, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει παρέμβαση της ΔΕΗ Καμινίων.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Κίνδυνος - θάνατος η «αναδιάρθρωση» της Πυροσβεστικής

Ο «Ριζοσπάστης» μιλά με τον Δημήτρη Βλάχο από την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»

Phasma

Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες, κυρίως στην Κερατέα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι πυροσβέστες κόντρα σε ελλείψεις προσωπικού, πεπαλαιωμένα οχήματα, ελλιπή μηχανολογικό εξοπλισμό προσπάθησαν να τα βγάλουν πέρα απέναντι στις φλόγες, έδειξαν για άλλη μία φορά πως οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αφήσει στο έλεός τους τους εργαζόμενους αλλά και την ίδια την ασφάλεια του πολίτη από τις πυρκαγιές. Και όλα αυτά τη στιγμή που 1.906 πυροσβέστες αναμένεται να προσληφθούν, μετά από τις πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων, μέχρι τις 20 Ιούνη, μπροστά σε ένα «καυτό» καλοκαίρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πυροσβεστών, η «μάχη» με τις φλόγες ήταν άνιση. Χαρακτηριστικό είναι πως στη φωτιά της Κερατέας βρέθηκαν πυροσβεστικά από Αμφισσα, Αρτα, Καρδίτσα, Λαμία, Λάρισα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα, αλλά παρ' όλα αυτά, δεν ήταν δυνατό να περιοριστούν οι εστίες. «Να σκεφτείτε πως ένα 10τονο (όχημα) μπορεί να εξυπηρετήσει 10-15 πυροσβέστες την ώρα της κατάσβεσης. Εχει τη δυνατότητα από πλευράς νερού. Οταν όμως δεν έχεις άτομα;»... έλεγαν οι πυροσβέστες. Και συνέχιζαν: «Αναγκαστήκαμε να το γεμίσουμε 5 φορές. Τη μία χρησιμοποιήσαμε το κανόνι της οροφής με αποτέλεσμα να αδειάσει η δεξαμενή αμέσως. Τελικά, το πλήρωμα μπόρεσε να τα βγάλει πέρα, αφού κάναμε δουλειά όσο 20 οχήματα. Και ακούγαμε από τον ασύρματο τη φωνή από τα κεντρικά: Ο,τι μπορείτε κάντε...»!

Τα βασικά κομμάτια του... παζλ, που συνθέτουν την εικόνα της Πυροσβεστικής, είναι τέσσερα σύμφωνα με τον Δημήτρη Βλάχο, που μίλησε στον «Ρ» εκ μέρους της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ). «Η τεράστια έλλειψη προσωπικού που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ούτε η πρόσληψη των 5ετών για τους οποίους δεν καλύπτονται οι ώρες υπερεργασίας τους, Κυριακών και αργιών, νυχτερινών ωρών εργασίας. Καλύπτεται μόνο ένα μικρό μέρος, με αποτέλεσμα την ελλιπή προσφορά τους. Οι συνεχώς μειωμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού για το ΠΣ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού... Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη μη υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας συνθέτουν το παζλ για όλα αυτά που είδαμε τις τελευταίες μέρες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κύθνο».

Και αναφέρθηκε στην Κύθνο, όπου ένας 5ετής μαζί με εθελοντές, προσπαθούσαν να σβήσουν μία πυρκαγιά που είχε μέτωπο 10 χιλιομέτρων... «Για την Κύθνο είναι ακριβώς αυτό που σκοπεύουν να κάνουν. Αυτό στοχεύει η αναδιάρθρωση που προωθούν. Να κλείσει αρκετές υπηρεσίες και κλιμάκια σε όλη τη χώρα και να υποκαταστήσει την πυρασφάλεια των περιοχών αυτών από τον εθελοντισμό, τις ΜΚΟ, τους φίλους του Δάσους κτλ, αφαιρώντας μία βασική υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες. Στόχος τους είναι να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα τις αποκεντρωμένες, όπως είναι η Κύθνος. Εμείς σαν παράταξη αυτή τη διαδικασία την έχουμε μπλοκάρει τρεις φορές».

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Δ. Βλάχο «να κάνουν πολυδύναμες υπηρεσίες αλλά με διασπορά οχημάτων για να εξοικονομήσουν κονδύλια. Η ΕΑΚΠ θα δώσει τον αγώνα της και καλεί όχι μόνο τους πυροσβέστες αλλά και το λαό να παλέψει για το δικαίωμα στην πυρασφάλεια. Γιατί το δικαίωμα στην πυρασφάλεια είναι όπως το δικαίωμα στη δουλειά, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια. Ετσι ο λαός πρέπει να παλέψει μαζί με αυτά και για το δικαίωμα στην πυρασφάλεια. Το έχουν περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά πάνε να το στερήσουν και αυτό».

Βίντεο δείχνει μαχαίρωμα μετανάστη

Βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο το βράδυ της Κυριακής. Το βίντεο τραβήχτηκε στο σταθμό του Μετρό «Αττική» και δείχνει μια ομάδα περίπου 10 ατόμων με μαύρες μπλούζες να επιτίθενται σε μετανάστη στις σκάλες, την ώρα που ο φύλακας απλά τους κοιτάζει και λίγο πριν συνομιλεί με έναν από αυτούς.

Η κραυγή για «βοήθεια» του άτυχου ανθρώπου επισκιάζεται από το «σκάσε ρε» και τους πανηγυρισμούς των επιτιθέμενων. Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα αυτά είναι νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία το περιστατικό συνέβη ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το θύμα είναι πακιστανικής καταγωγής και βρέθηκε μαχαιρωμένο.

Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από την Αστυνομία και θα εξεταστεί εάν οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος έχουν καταγράψει το συμβάν, αλλά και τα πρόσωπα των ατόμων που τραυμάτισαν τον αλλοδαπό.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν είχε λήξει συγκέντρωση οπαδών της «Χρυσής Αυγής», έξω από τα γραφεία τους στην οδό Δεληγιάννη.

Σε αριθμό ρεκόρ οι πρόσφυγες

Στον αριθμό ρεκόρ των 800.000 έφτασαν όσοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και έγιναν πρόσφυγες το 2011 (περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από το 2000) τονίζει έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνολικά, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρσι για πρώτη φορά (σε άλλες χώρες, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας τους).

Διεθνώς στα τέλη του 2011 ο αριθμός των ξεριζωμένων έφτασε τα 42,5 εκατομμύρια, από τα οποία 15.200.000 είναι πρόσφυγες, 26.400.000 εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους και 895.000 βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους.

Σε δεκαετή βάση το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα προέλευσης των περισσότερων προσφύγων (2,7 εκατομμύρια). Ακολουθούν Ιράκ (1,4 εκατ.), Σομαλία (1,1 εκατ.), Σουδάν (500.000), ΛΔ Κονγκό (491.000). Περίπου τα τέσσερα πέμπτα των προσφύγων παγκοσμίως καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, π.χ. στο Πακιστάν (1,7 εκατ.), στο Ιράν (886.500), στην Κένυα (566.500), στο Τσαντ (366.500). Ανάμεσα στα «βιομηχανικά ανεπτυγμένα» κράτη, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής δεχόμενη 571.700 πρόσφυγες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Γνωμοδότηση για τη χρηματοδότησή τους

Το υπουργείο Παιδείας, χτες, έστειλε εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αναφέροντας πως δε συντρέχει λόγος αναστολής της χρηματοδότησης στις 30 Ιούνη, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Υπενθυμίζουμε πως στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει δοθεί (πετσοκομμένη) χρηματοδότηση μόνο μέχρι το τέλος του μήνα και για το επόμενο εξάμηνο δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια, λόγω της μη εφαρμογής του νόμου - πλαίσιο.

Το υπουργείο λέει πως εφόσον η θητεία των υπαρχόντων διοικήσεων λήγει στις 30 Αυγούστου, δεν υπάρχει λόγος μέχρι τότε να διακοπεί η πενιχρή τους χρηματοδότηση. Αφήνει έτσι ανοιχτό το παράθυρο για νέους εκβιασμούς το Σεπτέμβρη, αν δεν έχουν εκλέξει τα νέα Συμβούλια Διοίκησης που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ έγινε μετά από ερώτημα της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας, Φ. Κιάου, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Η γνωμοδότηση έγινε δεκτή από την υπουργό Παιδείας.

Είναι φανερό, βέβαια, πως την πολιτική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα λάβει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών, σημειώθηκαν αργά χτες το βράδυ στα Ανω Λιόσια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων (πιθανότατα Ρομά) επιτέθηκαν εναντίον λεωφορείου της ΕΘΕΛ και στη συνέχεια εναντίον αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο, επί της Λεωφόρου Φυλής 240. Από την επίθεση κατά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. με πέτρες, αλλά και με καραμπίνες, τραυματίστηκαν ελαφρά έξι αστυνομικοί. Παράλληλα έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής και έστησαν οδοφράγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ