ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η χαμένη τιμή της αμερικανικής «δημοκρατίας»

«Που να ξαναμετράμε τώρα...»μοιάζουν να σκέπτονται τα μέλη της εκλογικής επιτροπής μπροστα στις κάλπες

Associated Press

«Που να ξαναμετράμε τώρα...»μοιάζουν να σκέπτονται τα μέλη της εκλογικής επιτροπής μπροστα στις κάλπες
ΤΑΛΑΧΑΣΙ-ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΟΣΤΙΝ.-

Η εκλογή του Προέδρου φαίνεται ότι έχει χαθεί οριστικά, ανάμεσα στις νομικές διελκυστίνδες, στις πιέσεις, στις ευρύτατες παρατυπίες και νοθείες. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χάθηκε και η «τιμή των Αμερικανών» και κυρίως οι ψευδαισθήσεις περί δημοκρατικού μοντέλου, που επέβαλλαν παγκοσμίως. Μία εβδομάδα μετά, ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος, που θα κληθεί να επιλέξει το «αρχαϊκό Εκλεκτορικό Κολέγιο» την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να ορκιστεί ως 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του νέου χρόνου...

Οι ημερομηνίες που αναφέρονται μπορεί να φαντάζουν μακρινές, αλλά με την πορεία που έχει λάβει το θέμα της ανακοίνωσης των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων της Φλόριντα, μάλλον είναι πολύ κοντά, παρά το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής της Πολιτείας της Φλόριντα, του δικαστηρίου του Ταλαχάσι, Τέρι Λούις, επικύρωσε, χτες, την καταληκτική διορία της ανακαταμέτρησης των ψήφων για την προεδρική εκλογή που έθεσε τη Δευτέρα η υπεύθυνη για τις εσωτερικές υποθέσεις στη Φλόριντα, Κάθριν Χάρις, για να σταματήσει η καταμέτρηση που εξέπνεε λίγο μετά τα μεσάνυχτα -ώρα Ελλάδας σήμερα. Ομως ο Λούις άφησε «ανοιχτή την πόρτα» σε ενδεχόμενα «συμπληρωματικά ή διορθωτικά» εκλογικά αποτελέσματα. Ομως εκπρόσωπος της κομητείας Βολούζια δήλωσε ότι οι αρχές της κομητείας θα εφεσιβάλλουν αμέσως αυτήν την απόφαση του δικαστή του Ταλαχάσι. Επομένως, η δικαστική διαμάχη παραμένει ανοιχτή, παρά το γεγονός ότι η «αποτυχία των Δημοκρατικών» που επεκτείνουν τη διορία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της εκλογής του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζορτζ Μπους, που φέρεται να προηγείται με 327 ψήφους.

Παράλληλα, χτες η εκλογική επιτροπή της κομητείας του Παλμ Μπιτς ανέστειλε τη διαδικασία καταμέτρησης με το χέρι των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, διαδικασία που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει χτες το πρωί. Η επιτροπή, με δύο ψήφους υπέρ και μία κατά, εκτίμησε πως πρέπει να συμμορφωθεί με την άποψη των πολιτειακών αρχών της Φλόριντα, που αποφάσισαν χθες ότι η συγκεκριμένη επιτροπή «δεν είναι αρμόδια να αρχίσει την καταμέτρηση με το χέρι των ψήφων όλης της κομητείας» και έτσι ανέστειλε την καταμέτρηση των περίπου 430.000 ψήφων μέχρι να ακούσει την άποψη για το θέμα αυτό και του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας. Η καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων της κομητείας του Παλμ Μπιτς μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ γιατί στην κομητεία αυτή η διαφορά ψήφων ανάμεσα στον Αλ Γκορ και τον Τζορτζ Μπους είναι ελάχιστη.

Συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι»

Φυσικά, ασχέτως με την εξέλιξη της υπόθεσης της επανακαταμέτρησης, ερωτήματα υπάρχουν ακόμη και 4 Πολιτείες με αιχμή του δόρατος την Πολιτεία του Νέο Μεξικό, όπου πέρασε στην πλευρά Μπους για μόλις 4 ψήφους. Το σενάριο για αντίστοιχη διένεξη όσον αφορά στα αποτελέσματα και τις πολύτιμες 5 εκλεκτορικές ψήφους υφέρπει, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αν τελικά οι 25 εκλεκτορικές ψήφοι της Φλόριντα περάσουν στον Μπους, μία ανατροπή του σκηνικού στο Νέο Μεξικό, θα δώσει τη νίκη στον Αλ Γκορ. Φυσικά όλα αυτά είναι ακόμη σενάρια, και ίσως παραμείνουν έτσι καθώς η υπόθεση όπως εξελίσσεται γίνεται εξαιρετικά ζημιογόνα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόσο εγχωρίως όσο και εξωτερικώς.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο πριν γίνει οξύτατη κρίση, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων φαίνεται ότι καταστρώνουν κάποιοι σχέδιο... Ηδη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών που επιβλέπει την κατάσταση στη Φλόριντα μιλώντας εξ ονόματός τους, πρότεινε χθες στους Δημοκρατικούς μια συμφωνία για να εξέλθει η χώρα από το εκλογικό προεδρικό αδιέξοδο: Οι Ρεπουμπλικανοί να αποδεχτούν μια καταμέτρηση με το χέρι και οι Δημοκρατικοί να συμφωνήσουν με μια καταληκτική διορία που καθορίστηκε για το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) για να παραδοθούν οι καταμετρημένες ψήφοι στις πολιτειακές αρχές.

Ο υποψήφιος των δημοκρατικών Αλ Γκορ μελετά πρόταση για την άρση του αδιεξόδου και κυρίως το αντάλλαγμα που είναι η μη υποβολή άλλων ενστάσεων ως προς την εκλογική διαδικασία, τουλάχιστον όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Λος Αντζελες Τάιμς. Επικαλούμενη πληροφορίες συμβούλων του Αλ Γκορ η εφημερίδα ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζεται από το επιτελείο του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο Αλ Γκορ δε θα συνεχίσει το κυνήγι των χαμένων ψήφων στην κομητεία του Παλμ Μπιτς και θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση με το χέρι των ψήφων και των 67 κομητειών της Φλόριντα αντί των τεσσάρων κομητειών που είχαν αρχικά επιλεγεί από το επιτελείο του Γκορ.

Ο Γκορ δεν έχει ακόμη διατυπώσει πρόταση προς τον Μπους, αλλά μέλος του επιτελείου του δήλωσε ότι η ιδέα είναι πιθανόν να ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές εάν υπάρξει αδιέξοδο τις επόμενες ημέρες.


Γέλια μέχρι δακρύων!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χαμένες κάλπες, οι τύποι με τα μαύρα, δηλαδή οι πράκτορες του FBI, ερευνούν τη νοθεία που κατήγγειλαν ότι υπέστησαν οι Δημοκρατικοί. Ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον καλεί τους πολίτες της Φλόριντα να διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας. Η εθνική ενότητα κρέμεται από μία κλωστή, το Σύνταγμα απειλείται, η νομική μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους κλιμακώνεται, ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές. Αυτό το γκροτέσκο μετεκλογικό σκηνικό, στην πιο «σύγχρονη δημοκρατία του πλανήτη», που οι πολιτικοί το βιώνουν ως ένα απίστευτο δράμα, αυτό το αδιέξοδο, έχει γίνει το κύριο θέμα πρόκλησης γέλιου μέχρι δακρύων από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη.

Η έλλειψη δεξιότητας, ακόμη και γνώσης της πρακτικής αριθμητικής, επιπέδου πρώτης δημοτικού, έγινε το κύριο θέμα καυστικών σχολίων και διακωμώδησης από τα γερμανικά ΜΜΕ. Στόχος αυτή τη φορά ήταν τρεις «αθώοι» Αμερικανοί φοιτητές, που σπουδάζουν στη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών και όπως οι συμπατριώτες τους δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την αξιοπιστία του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων στην πατρίδα τους, έτσι κι αυτοί απέτυχαν παταγωδώς το Σάββατο να μετρήσουν σωστά τον αριθμό των θέσεων του ακροατηρίου του τηλεπαιχνιδιού «Wetten dass», στα ελληνικά «Πας στοίχημα;», που είναι και το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στη Γερμανία, με ποσοστά τηλεθέασης άνω του 40%.

Μετά την αποτυχία των Αμερικανών να βγάλουν Πρόεδρο έπειτα από σχεδόν μια εβδομάδα επανακαταμετρήσεων των ψήφων, ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού Τόμας Γκότσαλκ έδωσε το Σάββατο στους τρεις Αμερικανούς φοιτητές διορία μιας ώρας για να μετρήσουν τις θέσεις του ακροατηρίου και έλαβε απαντήσεις που κυμαίνονταν από 1.860 ως 2.077. Μπορεί να επρόκειτο μόνον για ένα τηλεπαιχνίδι, αλλά οι απαντήσεις των Αμερικανών φοιτητών έδωσαν τροφή για τη διατύπωση πολλών χαιρέκακων σχολίων στη Γερμανία. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μετρήσουν», έγραφε χτες η εφημερίδα «Ντι Βελτ», ενώ η «Μπιλντ» υπενθυμίζει στους αναγνώστες της την κατηγορία που είχε εξαπολύσει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζορτζ Μπους κατά του δημοκρατικού αντιπάλου του Αλ Γκορ ότι χρησιμοποιεί «φλου μαθηματικά» στις προεκλογικές του δηλώσεις. Στη Ρωσία, την εμφάνισή τους έκαναν οι γνωστές μπάμπουσκες, με τις φυσιογνωμίες των δύο υποψηφίων, όπου όταν τις ανοίγεις εναλλάσσονται οι δυο τους...

Εντούτοις, δεν είναι μόνο οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη που αδράζουν τη χρυσή ευκαιρία να «βγάλουν τα σπασμένα» που συσσωρεύουν χρόνια. Και οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες γελούν με τις κωμικοτραγικές προσπάθειες που καταβάλλονται στη Φλόριντα για να ξεδιαλυθεί το ομιχλώδες μετεκλογικό τοπίο. Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ είναι αμέτρητα. Το θέμα μονοπωλεί και τις πάμπολλες δημοφιλείς σατυρικές εκπομπές της τηλεόρασης, ενώ το περιοδικό «Newsweek» που κυκλοφόρησε παίζει με την εικόνα της «διπλής προεδρίας» δημοσιεύοντας μία φωτογραφία του νέου Προέδρου που έχει χαρακτηριστικά και των δύο υποψηφίων και δημοσιεύεται με φόντο τον Λευκό Οίκο και υπό τον τίτλο «Ο νικητής είναι...».

Εξάλλου, είναι από μόνο του αρκετά αστείο το γεγονός ότι η πολιτική εκστρατεία που άρχισε πριν από 18 μήνες πήρε... παράταση μετεκλογική. «Ακριβώς την ώρα που πιστέψαμε ότι η εκστρατεία τελείωνε, διαπιστώσαμε ότι χτυπήσαμε νέα φλέβα χρυσού», όπως δηλώνει η Μαρία Πόουπ, παραγωγός στο «The Late Show with David Letterman». «Είναι σα να λάβαμε ξαφνικά ένα θαυμάσιο καλάθι ως δώρο, που ήταν γεμάτο με χρυσό για τη σάτιρα».

Και ιδού τα αποτελέσματα αυτού του δώρου: Η εξαιρετικά δημοφιλής σατιρική εκπομπή του NBC «Saturday Night Live» πρότεινε την ταυτόχρονη είσοδο του Γκορ και του Μπους στο Λευκό Οίκο. Εδειξε λοιπόν τον «Γκορ» και τον «Μπους» μαζί στο Οβάλ Γραφείο, θυμίζοντας κάτι από το τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του '70 των ιδιότροπων εργένηδων «Odd Couple». Ομως στο νέο «αταίριαστο ζευγάρι», ο «Γκορ» εμφανίζεται χαμένος ανάμεσα σε στοίβες χαρτιών, τη στιγμή που ο «Μπους» καπνίζει διαρκώς και σβήνει τα αποτσίγαρα στο πάτωμα καθώς μελετά διάφορα νομοσχέδια.

«Χρειαζόμαστε όντως Πρόεδρο;», αναρωτιέται ένας κωμικός που υποδύεται τον Μπιλ Κλίντον. Για να απαντήσει μόνος του: «Εμπρός Αμερική, ας το τολμήσουμε: Τέσσερα χρόνια χωρίς Πρόεδρο»... Το αστείο με την τετραετία χωρίς Πρόεδρο, ακούγεται ακόμη και από πολιτικούς σχολιαστές, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα πλήξει το θεσμό της προεδρίας. «Οσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση... η κοινή γνώμη μπορεί να αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα δε χρειάζεται ένας Πρόεδρος», δήλωσε ο Κούκι Ρόμπερτς του ABC.

Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν παρουσίασε μάλιστα τη λίστα με τις δέκα καλύτερες προτάσεις για μία Αμερική χωρίς πρόεδρο: «Στο νούμερο 3, η πρόταση να λειτουργεί όλη η χώρα όπως η πολιτεία της Φλόριντα: Δηλαδή τόσο αναποτελεσματικά»... λέει ο Λέτερμαν.

«Γιατί αυτή η διαμάχη για τα διπλο-διάτρητα ψηφοδέλτια στη Φλόριντα; Οι υπεύθυνοι για τις εκλογές πιστεύουν ότι κάποιοι υπέργηροι εκλογείς έκαναν περισσότερες τρύπες στα ψηφοδέλτιά τους επειδή άκουγαν κάποιους να φωνάζουν "Μπίνγκο" για κάθε τρύπα που έκαναν», αστειεύτηκε ο Κρεγκ Κίλμπορν, οικοδεσπότης στην εκπομπή «The Late Show», που προβάλλεται από το CBS.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ