Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Γέλια μέχρι δακρύων!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χαμένες κάλπες, οι τύποι με τα μαύρα, δηλαδή οι πράκτορες του FBI, ερευνούν τη νοθεία που κατήγγειλαν ότι υπέστησαν οι Δημοκρατικοί. Ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον καλεί τους πολίτες της Φλόριντα να διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας. Η εθνική ενότητα κρέμεται από μία κλωστή, το Σύνταγμα απειλείται, η νομική μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους κλιμακώνεται, ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές. Αυτό το γκροτέσκο μετεκλογικό σκηνικό, στην πιο «σύγχρονη δημοκρατία του πλανήτη», που οι πολιτικοί το βιώνουν ως ένα απίστευτο δράμα, αυτό το αδιέξοδο, έχει γίνει το κύριο θέμα πρόκλησης γέλιου μέχρι δακρύων από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη.

Η έλλειψη δεξιότητας, ακόμη και γνώσης της πρακτικής αριθμητικής, επιπέδου πρώτης δημοτικού, έγινε το κύριο θέμα καυστικών σχολίων και διακωμώδησης από τα γερμανικά ΜΜΕ. Στόχος αυτή τη φορά ήταν τρεις «αθώοι» Αμερικανοί φοιτητές, που σπουδάζουν στη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών και όπως οι συμπατριώτες τους δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την αξιοπιστία του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων στην πατρίδα τους, έτσι κι αυτοί απέτυχαν παταγωδώς το Σάββατο να μετρήσουν σωστά τον αριθμό των θέσεων του ακροατηρίου του τηλεπαιχνιδιού «Wetten dass», στα ελληνικά «Πας στοίχημα;», που είναι και το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στη Γερμανία, με ποσοστά τηλεθέασης άνω του 40%.

Μετά την αποτυχία των Αμερικανών να βγάλουν Πρόεδρο έπειτα από σχεδόν μια εβδομάδα επανακαταμετρήσεων των ψήφων, ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού Τόμας Γκότσαλκ έδωσε το Σάββατο στους τρεις Αμερικανούς φοιτητές διορία μιας ώρας για να μετρήσουν τις θέσεις του ακροατηρίου και έλαβε απαντήσεις που κυμαίνονταν από 1.860 ως 2.077. Μπορεί να επρόκειτο μόνον για ένα τηλεπαιχνίδι, αλλά οι απαντήσεις των Αμερικανών φοιτητών έδωσαν τροφή για τη διατύπωση πολλών χαιρέκακων σχολίων στη Γερμανία. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μετρήσουν», έγραφε χτες η εφημερίδα «Ντι Βελτ», ενώ η «Μπιλντ» υπενθυμίζει στους αναγνώστες της την κατηγορία που είχε εξαπολύσει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζορτζ Μπους κατά του δημοκρατικού αντιπάλου του Αλ Γκορ ότι χρησιμοποιεί «φλου μαθηματικά» στις προεκλογικές του δηλώσεις. Στη Ρωσία, την εμφάνισή τους έκαναν οι γνωστές μπάμπουσκες, με τις φυσιογνωμίες των δύο υποψηφίων, όπου όταν τις ανοίγεις εναλλάσσονται οι δυο τους...

Εντούτοις, δεν είναι μόνο οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη που αδράζουν τη χρυσή ευκαιρία να «βγάλουν τα σπασμένα» που συσσωρεύουν χρόνια. Και οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες γελούν με τις κωμικοτραγικές προσπάθειες που καταβάλλονται στη Φλόριντα για να ξεδιαλυθεί το ομιχλώδες μετεκλογικό τοπίο. Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ είναι αμέτρητα. Το θέμα μονοπωλεί και τις πάμπολλες δημοφιλείς σατυρικές εκπομπές της τηλεόρασης, ενώ το περιοδικό «Newsweek» που κυκλοφόρησε παίζει με την εικόνα της «διπλής προεδρίας» δημοσιεύοντας μία φωτογραφία του νέου Προέδρου που έχει χαρακτηριστικά και των δύο υποψηφίων και δημοσιεύεται με φόντο τον Λευκό Οίκο και υπό τον τίτλο «Ο νικητής είναι...».

Εξάλλου, είναι από μόνο του αρκετά αστείο το γεγονός ότι η πολιτική εκστρατεία που άρχισε πριν από 18 μήνες πήρε... παράταση μετεκλογική. «Ακριβώς την ώρα που πιστέψαμε ότι η εκστρατεία τελείωνε, διαπιστώσαμε ότι χτυπήσαμε νέα φλέβα χρυσού», όπως δηλώνει η Μαρία Πόουπ, παραγωγός στο «The Late Show with David Letterman». «Είναι σα να λάβαμε ξαφνικά ένα θαυμάσιο καλάθι ως δώρο, που ήταν γεμάτο με χρυσό για τη σάτιρα».

Και ιδού τα αποτελέσματα αυτού του δώρου: Η εξαιρετικά δημοφιλής σατιρική εκπομπή του NBC «Saturday Night Live» πρότεινε την ταυτόχρονη είσοδο του Γκορ και του Μπους στο Λευκό Οίκο. Εδειξε λοιπόν τον «Γκορ» και τον «Μπους» μαζί στο Οβάλ Γραφείο, θυμίζοντας κάτι από το τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του '70 των ιδιότροπων εργένηδων «Odd Couple». Ομως στο νέο «αταίριαστο ζευγάρι», ο «Γκορ» εμφανίζεται χαμένος ανάμεσα σε στοίβες χαρτιών, τη στιγμή που ο «Μπους» καπνίζει διαρκώς και σβήνει τα αποτσίγαρα στο πάτωμα καθώς μελετά διάφορα νομοσχέδια.

«Χρειαζόμαστε όντως Πρόεδρο;», αναρωτιέται ένας κωμικός που υποδύεται τον Μπιλ Κλίντον. Για να απαντήσει μόνος του: «Εμπρός Αμερική, ας το τολμήσουμε: Τέσσερα χρόνια χωρίς Πρόεδρο»... Το αστείο με την τετραετία χωρίς Πρόεδρο, ακούγεται ακόμη και από πολιτικούς σχολιαστές, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα πλήξει το θεσμό της προεδρίας. «Οσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση... η κοινή γνώμη μπορεί να αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα δε χρειάζεται ένας Πρόεδρος», δήλωσε ο Κούκι Ρόμπερτς του ABC.

Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν παρουσίασε μάλιστα τη λίστα με τις δέκα καλύτερες προτάσεις για μία Αμερική χωρίς πρόεδρο: «Στο νούμερο 3, η πρόταση να λειτουργεί όλη η χώρα όπως η πολιτεία της Φλόριντα: Δηλαδή τόσο αναποτελεσματικά»... λέει ο Λέτερμαν.

«Γιατί αυτή η διαμάχη για τα διπλο-διάτρητα ψηφοδέλτια στη Φλόριντα; Οι υπεύθυνοι για τις εκλογές πιστεύουν ότι κάποιοι υπέργηροι εκλογείς έκαναν περισσότερες τρύπες στα ψηφοδέλτιά τους επειδή άκουγαν κάποιους να φωνάζουν "Μπίνγκο" για κάθε τρύπα που έκαναν», αστειεύτηκε ο Κρεγκ Κίλμπορν, οικοδεσπότης στην εκπομπή «The Late Show», που προβάλλεται από το CBS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ