Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πέργαμος, όπως λέμε Τίσα;

ΑΓΚΥΡΑ. -

Δεκάδες Τούρκοι χωρικοί συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν χθες στην Μπέργκαμα -θέατρο μαχών των Οθωμανών Τούρκων και των Αυστραλών κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο-, απαιτώντας να ακυρωθούν τα σχέδια χρήσης κυανίου από την εταιρία Eurogold, συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας της Αυστραλίας, για την εξόρυξη χρυσού.

Οι χωρικοί λένε ότι η χρήση κυανίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής, ενώ ούτως ή άλλως υπάρχει φόβος μόλυνσης των υδάτων και των καλλιεργειών.

Η εταιρία Eurogold διατείνεται ότι οι διαδικασίες της είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Σήμερα προσπαθεί να αποκτήσει 11 άδειες εξόρυξης.

Οι χωρικοί, ωστόσο, δεν εγκαταλείπουν τη δική τους μάχη. Θα βαδίσουν επί μία βδομάδα προς το Τσανάκαλε, στη χερσόνησο της Καλλίπολης, «αναβιώνοντας» τις πορείες του 1ου Παγκόσμιου. Από το 1994, προσπαθούν να σταματήσουν την εταιρία -που εκτιμά, από την πλευρά της, ότι το υπέδαφος της περιοχής, κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη της Περγάμου, έχει 24 τόνους χρυσό και 24 τόνους ασήμι. Η Eurogold φιλοδοξεί να αρχίσει την εξόρυξη εντός 2001.

Ουδείς όμως ξεχνά ότι τεράστιες ποσότητες κυανίου κατέληξαν από το ορυχείο στην Μπάιε Μάρε της Ρουμανίας στο Δούναβη εφέτος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ