Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.-

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στη Μογγολία στις 13 και 14 Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Μογγολίας Ντσασαγκιίν Μπαγκαμπάντι, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι».

Μετά το πέρας των συνομιλιών, που διεξήχθησαν σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Μογγολίας υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Ουλάν Μπατόρ, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και διμερών σχέσεων. Ειδικότερα τονίζεται ότι οι δυο χώρες, με γνώμονα την πεποίθηση για την αναγκαιότητα της οικοδόμησης μιας πολυπολικής δομής της ειρήνης, επιβεβαιώνουν ότι δε θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες που θα στρέφονται η μια ενάντια στην άλλη. Υποχρεούνται να μη συνάψουν με τρίτες χώρες συμφωνίες και συμβάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και την ανεξαρτησία της άλλης χώρας. Στη Διακήρυξη επιβεβαιώνεται η υποστήριξη των προσπαθειών για τη δημιουργία στην Κεντρική Ασία απύραυλης ζώνης. Η Μογγολία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την αποτροπή της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος - του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Τάσσεται επίσης υπέρ της άμεσης εφαρμογής του συμφώνου ΣΤΑΡΤ-2 και κατά της αναθεώρησης της Συνθήκης του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Στον οικονομικό τομέα οι δυο Πρόεδροι ζήτησαν από τις κυβερνήσεις των χωρών, να εξετάσουν τα ζητήματα φιλελευθεροποίησης και διεύρυνσης του αμοιβαίου εμπορίου. Μεταξύ τους είναι: καθορισμός προνομιακών σιδηροδρομικών τιμών, τελωνειακών δασμών και άλλων τελών. Επίσης θα δοθεί μεγάλη σημασία σε μεγάλα ενεργειακά και συγκοινωνιακά σχέδια στην περιοχή: κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, γραμμών ηλεκτροδότησης και σιδηροδρόμων.

Οπως δήλωσε ο Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της επίσκεψης στη Μογγολία, οι δυο Πρόεδροι είναι ικανοποιημένοι για το επίπεδο, το πνεύμα και το χαρακτήρα της επίσκεψης και των διμερών φιλικών σχέσεων. Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι οι ρωσομογγολικές «σχέσεις χρειάζονται επιπρόσθετα κίνητρα και εντατικοποίηση». Ενα από τα κύρια καθήκοντα είναι η αποκατάσταση του προηγούμενου επιπέδου των ρωσομογγολικών σχέσεων και νέων δυνατοτήτων για τη συνεργασία.

Τέλος, πριν από την αναχώρηση από την πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ, ο Πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της ρωσομογγολικής μαχητικής συνεργασίας, στο βουνό Ζαϊσάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ