Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και ισραηλινές απειλές οξύνουν την ένταση

Σε μαζικές διαδηλώσεις και ενωτική δράση καλεί η «Φατάχ» τον παλαιστινιακό λαό, σήμερα, 12η επέτειο της συμβολικής ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, για «να αποδιωχτεί από το κατεχόμενο έδαφος ο κατακτητής»

Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να «επιστρέψει» το δακρυγόνο

Associated Press

Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να «επιστρέψει» το δακρυγόνο
ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ασφυκτικός, από χτες, ο ισραηλινός αποκλεισμός σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ και οι δύο πλευρές μιλούν, πλέον, για την έναρξη μιας νέας φάσης στις, μεταξύ τους, συγκρούσεις, που, μάλλον, βαίνει στο δρόμο της κλιμάκωσης της βίας παρά στο αντίθετο. Σειρά απειλών εκτόξευσε κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και της οργάνωσης «Φατάχ» η ισραηλινή ηγεσία μιλώντας «για τρομοκρατία στους δρόμους» και για «σκληρά στρατιωτικά αντίποινα». Η «Φατάχ», από την άλλη, καλεί τον παλαιστινιακό λαό να «απομακρύνει τον στρατό του κατακτητή και τους εποίκους, με κάθε τρόπο, από το κατεχόμενο έδαφος», ενώ αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής υπογράμμιζαν ότι «δεν είναι δυνατόν να καλείται ο παλαιστινιακός λαός να υποφέρει, χωρίς καμία αντίδραση, τη γενοκτονία του από τον κατακτητή».

Σφοδρές και πολύωρες ήταν και χθες οι συγκρούσεις σε διάφορα σημεία των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών, καθώς, ώρα με την ώρα, η ένταση κλιμακώνεται και η βία εντείνεται. Δύο Παλαιστίνιοι, ένας 19χρονος και ένας 13χρονος, έχασαν τη ζωή τους στο Κχαν Γιουνίς, λίγο μετά το θρήνο στις κηδείες για τα θύματα των προχθεσινών συγκρούσεων. Αλλος ένας 15χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στο Αλ Μπιρέχ της Ραμάλας, ενώ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ένας 50χρονος αγρότης δολοφονήθηκε από εποίκους στη Ραμάλα και ένας 34χρονος πέθανε από ασφυξία.

Ενταση της στρατιωτικής παρουσίας στους δρόμους από τους Ισραηλινούς

Associated Press

Ενταση της στρατιωτικής παρουσίας στους δρόμους από τους Ισραηλινούς
«Με εξαίρεση τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων, ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών θα είναι αυστηρότατος από σήμερα και στο εξής» ανακοίνωνε, λίγες ώρες νωρίτερα, ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, στρατηγός Γιτζάκ Εϊτάν. Ο Ισραηλινός στρατιωτικός, σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενες δηλώσεις του αρχηγού του Ισραηλινού ΓΕΣ Σαούλ Μοφάζ, τόνισε ότι «ο ισραηλινός στρατός θα λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη νέα παλαιστινιακή τακτική, των επιθέσεων σε δρόμους και των τρομοκρατικών επιδρομών».

Αφορμή της νέας κλιμάκωσης, η προχθεσινή επίθεση σε αυτοκινητοπομπή εποίκων, στη Δυτική Οχθη, από την οποία σκοτώθηκε ένας έποικος και 2 στρατιώτες, και η μετέπειτα επιδρομή εναντίον φορτηγού εποίκων, στη Γάζα, όπου έχασε τη ζωή του ο οδηγός. Τα επεισόδια αυτά οδήγησαν σε εσπευσμένη επιστροφή στο Ισραήλ, από τις ΗΠΑ, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Μπαράκ, που κάλεσε, για σήμερα, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κατηγόρησε την παλαιστινιακή ηγεσία ότι «γνωρίζει και δεν αποτρέπει τις επιθέσεις στους δρόμους» και επανέλαβε ότι «το Ισραήλ θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τους πολίτες του».

Φυσικά, ούτε ο Μπαράκ ούτε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Επικοινωνιών, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, που, επίσης, εκτόξευσε απειλές κατά των Παλαιστινίων, δε διευκρίνισαν ότι το έδαφος στο οποίο έγιναν οι επιθέσεις, είναι το έδαφος που υποτίθεται θα έπρεπε, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, να έχει, ήδη, παραδοθεί στους Παλαιστινίους. Από την πλευρά του, δε, ο ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, δήλωνε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας ότι «ο Μπαράκ δεν είναι ικανός να πατάξει την τρομοκρατική δράση των Παλαιστινίων και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της περιοχής»!

«Με λευκή σημαία απέναντι στις δολοφονίες;»

Τα ισραηλίτικα τανκ πολιορκούν τα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Τα ισραηλίτικα τανκ πολιορκούν τα παλαιστινιακά εδάφη
«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού λαού και θα παραμείνει χωρίς αντίδραση;» αναρωτιόταν, χτες, οργισμένος ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Χασάν Ασφούρ σχολιάζοντας τις ισραηλινές απειλές. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, υπογράμμιζε ότι «η βία δεν μπορεί παρά να απαντάται με βία, δεν είναι δυνατόν ο παλαιστινιακός λαός να σηκώνει λευκή σημαία στους δολοφόνους κατακτητές του, σε όσους καταπατούν τη γη του και σκοτώνουν τα παιδιά του».

Ο ηγέτης της «Φατάχ» επανέλαβε την έκκληση προς τον παλαιστινιακό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις σημερινές εκδηλώσεις για τη 12η επέτειο της συμβολικής ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας και «να απομακρύνει από το παλαιστινιακό έδαφος τους κατακτητές με κάθε τρόπο». Φειδωλός στις δηλώσεις του ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Επιμένει «οικονομικά» η ΕΕ

Αλλη μια ευρω-μεσογειακή σύνοδο με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες, αλλά κυρίως ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Αραβες γειτόνους του φιλοξενεί, σήμερα, η γαλλική προεδρία και οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Το πλαίσιο και αυτής της συνόδου είναι η προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη Μέση Ανατολή, σχέδιο για το οποίο έχουν διατεθεί, ήδη, αρκετά δισ. ευρώ σε προγράμματα εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Ισραήλ, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Μάλτα, το Μαρόκο, τη Συρία, την Τυνησία και την Τουρκία και με την ιδιότητα του παρατηρητή η Λιβύη. Εντούτοις, εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας δεν έκρυβε την απαισιοδοξία του υπογραμμίζοντας ότι, ούτως ή άλλως, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, πόσο μάλλον, τώρα, που για πρώτη φορά από το 1993 που άρχισε η προσπάθεια, η σύνοδος γίνεται υπό τη σκιά πολεμικής σύρραξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ΕΕ έχει ζωτικό συμφέρον στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές της ΕΕ από τις χώρες της περιοχής φθάνουν τα 63 δισ. ευρώ (52% του συνόλου των εισαγωγών της) και οι εξαγωγές της προς αυτές αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ (λίγο λιγότερο από το 50% του συνόλου των εξαγωγών της). Εντούτοις, εκτός του οικονομικού πλαισίου, η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει παρά σε γενικόλογες ανακοινώσεις - εκκλήσεις για «εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση» και για «εκατέρωθεν καταμερισμό ευθυνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ