ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ TVX
Αποφασισμένοι στον αγώνα

Κινητοποιήσεις  των εργαζομένων  ενάντια στο καθεστώς  ελαστικής  απασχόλησης που θέλει να επιβάλει η εταιρία

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει η απόφαση της εταιρίας να στείλει στη μερική απασχόληση 150 συναδέλφους τους, δηλώνουν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων της πολυεθνικής TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής, που σήμερα βρίσκονται στην 5η μέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Χτες από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο της επιχείρησης στο Στρατώνι, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους και φορείς της Βόρειας Χαλκιδικής. Τα σχολεία και τα καταστήματα δε λειτούργησαν σε ένδειξη συμπαράστασης. Από το μεσημέρι και μετά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων, η οποία συνεχίστηκε όλη τη νύχτα και αναμένεται να παραταθεί για όσο διάστημα η επιχείρηση αρνείται να δικαιώσει το αίτημα των εργαζομένων για δουλιά με πλήρη δικαιώματα και αποδοχές.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ για το δικαίωμά τους στην εργασία μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, που βρέθηκε στη χτεσινή μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι εργαζόμενοι, μέχρι και αργά το βράδυ ανέμεναν από τον πρόεδρο της «TVX Ελληνικός Χρυσός» να πάρει πίσω την απόφαση της επιχείρησης να απασχολεί μόνο τις μισές μέρες το μήνα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών 150 συναδέλφους τους, με το πρόσχημα ότι αποτελούν «πλεονάζον προσωπικό». Τις «πλάτες» στην πολυεθνική φαίνεται πως κάνει και το υπουργείο Εργασίας, αφού αντί να πιέσει την εταιρία να πάρει πίσω την απόφασή της, ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας καλεί τα σωματεία της επιχείρησης σε τριμερή συνάντηση στην Αθήνα στις 17 του μήνα.

Οι προσδοκίες των κατοίκων, που καλλιεργήθηκαν από τα στελέχη της κυβέρνησης που πρόβαλαν πως η επένδυση θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα έφερνε ανάπτυξη στην περιοχή, αποδεικνύεται πως ήταν απλά το «χρυσωμένο χάπι». Γιατί εκτός της νέας αντεργατικής επίθεσης, η εταιρία, επί δύο χρόνια τώρα, δε δίνει ούτε τις αυξήσεις που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ και οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως το ίδιο θα επιχειρήσει και την επόμενη χρονιά. Και οι νέες θέσεις εργασίας, όμως, αποδείχτηκαν απάτη. Η TVX ανέλαβε το '95 την επιχείρηση με 550 εργαζόμενους. Στη συνέχεια, προσλαμβάνοντας κυρίως διοικητικό προσωπικό και «κομματάρχες», όπως τους αποκάλεσαν οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι, έφτασε να απασχολεί 850 άτομα. Μετά από απολύσεις και κίνητρα για εθελούσια έξοδο, έφτασε πάλι, σήμερα, να απασχολεί 570 εργαζόμενους, από τους οποίους θέλει να θέσει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης τους 150.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, απαιτείται αύξηση προσωπικού, αφού στα μεταλλεία «Μάντεμ Λάκο» και «Μαύρες Πέτρες» βρέθηκαν νέα αποθέματα μεταλλευμάτων. Ετσι ενισχύονται οι υποψίες ορισμένων πως η εταιρία θέλει να περάσει στο καθεστώς των εργολαβιών.

Να υπερασπιστούν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στην εργασία και να αντιταχθούν στα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και ήδη επιχειρεί να εφαρμόζει η TVX, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Αγγ. Τζέκης. Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι στρατηγικής σημασίας, γι' αυτό πρέπει να βρίσκεται στην ιδιοκτησία του δημοσίου και η αξιοποίησή του θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο προγραμματισμό, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει ορθολογική αξιοποίησή του, σε όφελος της οικονομίας του τόπου, του λαού γενικότερα και της περιοχής ειδικότερα, με ταυτόχρονη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος και φυσικά διατήρηση και ανάπτυξη των θέσεων εργασίας.

«ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ»
Αντίσταση στην αυθαιρεσία

Διαμαρτυρία ενάντια σε παράνομη απόλυση πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων 

«ΟΧΙ στις παράνομες απολύσεις». Με το σύνθημα αυτό στο πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κατάστημα ενδυμάτων «ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ» στην οδό Σταδίου, αντιδρώντας στην άρνηση της εν λόγω εταιρίας να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη Σεβαστή Κομιτοπούλου, την οποία είχε απολύσει και η οποία δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση.

Οι εμποροϋπάλληλοι με την ανακοίνωση του συλλόγου στα χέρια καλούσαν τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στην απολυμένη εργαζόμενη. Παράλληλα, μοίρασαν την ανακοίνωση και μέσα στο κατάστημα στους συναδέλφους της, καλώντας τους να σταθούν στο πλευρό της, καθώς στο μέλλον μπορεί να βρεθούν σε παρόμοια θέση και τους υπενθύμισαν ότι με τα μέτρα που ετοιμάζεται ο υπουργός Εργασίας να καταθέσει στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει στους εργοδότες το «ελεύθερο» να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Κατήγγειλαν ακόμη την ασύδοτη δράση της εταιρίας, που αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, στηριζόμενη ουσιαστικά στην ασυδοσία που ευνοεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η εργαζόμενη Σ. Κομιτοπούλου επί 10 χρόνια πρόσφερε ανελλιπώς την εργασία της στην εταιρία και αφού ο εργοδότης την «ξεζούμισε» την πέταξε στο δρόμο για να την αντικαταστήσει με εργαζόμενη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ. Το θράσος της επιχείρησης έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε προχθές να στείλει στην εργαζόμενη μαζί με την αποζημίωσή της - από την πρώτη απόλυση - και δεύτερη απόλυση... Επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να την αναγκάσει να παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν η Ζωή Σώκου εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ και η Τόνια Χαρατσίδου από την ΟΓΕ.

Οι εμποροϋπάλληλοι δήλωσαν μετά την κινητοποίησή τους ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

Τον εμπαιγμό του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δέχτηκαν οι οικογένειες των θυμάτων

Το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» «ανοίγει» ξανά και το φάκελο του επίσης πολύνεκρου ναυαγίου του τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», το οποίο τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996 ανοιχτά της Κύμης, στέλνοντας στο θάνατο 20 ανθρώπους ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί. Κοινά σημεία αναφοράς των ναυαγίων των δύο πλοίων είναι ότι ενώ ήταν και τα δύο «σάπια ως το κόκαλο» διέθεταν πιστοποιητικά... αξιοπλοΐας τόσο από την Διεύθυνση Εμπορικών Πλοίων, όσο και από την ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ. Τις ευθύνες που φέρει ο Ελληνικός Νηογνώμονας για το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ» άρχισε να ψάχνει εκ νέου η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Αναστασία Μασούρα, η οποία ζήτησε από την ανακρίτρια, που έχει αναλάβει την υπόθεση του τσιμεντάδικου, να επεκταθούν οι κατηγορίες για την έκδοση ψευδών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και σε άλλα μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Νηογνώμονα.

Σημειώνεται ότι ήδη ο πρώην πρόεδρος του ΕΝ Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου και σήμερα μέλος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής καθώς και ο τεχνικός γενικός διευθυντής του Νηογνώμονα Διονύσης Μελησσινός έχουν ήδη διωχτεί για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και τα μέλη της διοίκησης της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «ΔΥΣΤΟΣ», «ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ» θυγατρική της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ.

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής συναντήθηκε με οικογένειες των θυμάτων του ΔΥΣΤΟΣ, οι οποίες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των δικαστικών ερευνών, για να τους δηλώσει σύμφωνα με δελτίο Τύπου ότι: «Η δικαιοσύνη λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία»! Αυτό όταν λίγα 24ωρα πριν εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του εισαγγελέα Πειραιά Γρ. Πεπόνη, ο οποίος κατηγόρησε τον Χρ. Παπουτσή, σχετικά με το «ΣΑΜΙΝΑ», για παραβίαση καθήκοντος! Ο εμπαιγμός σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων του ΔΥΣΤΟΣ δε σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο ο υπουργός «υπενθύμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που υλοποιήθηκε (!) με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του νόμου 2854 για την επιτάχυνση της εκδίκασης ανάλογων υποθέσεων».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΑΤ
Εμπόδια στην αναπροσαρμογή τους

Περίπου 40 χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν αύξηση στη σύνταξή τους για το... 2000

Μυστήριο... παραμένει το αν θα δουν τελικά οι 51.138 συνταξιούχοι ναυτεργάτες, σε σύνολο 65.000, την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στο 60% του μισθού. Χτες η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αποφάσισε να καταβληθεί η αναπροσαρμογή σε άλλους 5.000 συνταξιούχους, ενώ για την τύχη των υπολοίπων θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει την καταβολή της αναπροσαρμογής.

Το θέμα εξετάστηκε μετά το... όψιμο ενδιαφέρον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κάτω από τις έντονες πιέσεις των ναυτεργατών, ο οποίος, τώρα που το έτος 2000 οδεύει προς το τέλος, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΝΑΤ, Γ. Καψή, την αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ στο 60% του μισθού για το... 2000!

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Παπουτσής με προχτεσινή του επιστολή ζήτησε να χορηγηθεί η αναπροσαρμογή σε όλους τους ναυτεργάτες που έχουν καταβάλει τις ανάλογες εισφορές, να καθοριστεί το όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο οι προσωρινοί συνταξιούχοι λόγω ανικανότητας γίνονται οριστικοί χωρίς να επανεξετάζονται από αρμόδιες επιτροπές, να αυξηθεί από 60% σε 70% το ποσοστό των συντάξεων στις χήρες ναυτεργατών κ.ά. Ουσιαστικά τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ καλούνται να εξετάσουν τους φακέλους περίπου 40.000 συνταξιούχων!

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ο υπουργός Χρ. Παπουτσής, είχε δεσμευτεί για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των ναυτεργατών στο 60% του μισθού και την αύξηση των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο μέχρι και σήμερα την αναπροσαρμογή «είδαν» από τους 65.000 συνταξιούχους μόλις οι 13. 862. Είναι ενδεικτικό ότι οι υπηρεσίες του ΝΑΤ, προφανώς με άνωθεν εντολή, απέκλειαν περίπου 23.000 συνταξιούχους με το πρόσχημα ότι δε διέθεταν πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας, ενώ εκτός παρέμεναν άλλοι 28.000 επειδή... δεν είχαν ελεγχθεί οι φάκελοί τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ