ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΑΝΚΟΝΑ
Νεκροί δύο μετανάστες από ασφυξία μέσα σε λεωφορείο

Με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο οι μετανάστες προσπαθούν να αποδράσουν από την Ελλάδα παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα
Με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο οι μετανάστες προσπαθούν να αποδράσουν από την Ελλάδα παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Σάββατο μεσημέρι έφτασε στην Ανκόνα προερχόμενο από Πάτρα επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο. Λίγο πριν το πλοίο δέσει στο λιμάνι ανακαλύφτηκαν 17 μετανάστες (αφγανικής καταγωγής, όπως υποστήριξαν) στο γκαράζ του πλοίου. Ηταν κρυμμένοι σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη σε τουριστικό λεωφορείο με ουγγρικές πινακίδες που μετέφερε Ούγγρους τουρίστες. Δύο από τους μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από την ασφυξία και την υψηλή θερμοκρασία, άλλοι δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. Οι δύο Ελληνες οδηγοί του λεωφορείου συνελήφθησαν καθώς σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι μετανάστες κρύβονταν σε ειδικά κατασκευασμένα διαμερίσματα στο εσωτερικό του οχήματος που δεν μπορεί παρά να ήταν σε γνώση τους. Επίσης, η θέση τους επιβαρύνεται από μαρτυρίες των Αφγανών περί προηγούμενης συμφωνίας μαζί τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα, είτε μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων είτε «κατά μόνας». Οσοι επιλέγουν μόνοι τους να διαφύγουν (απελπισμένοι και χωρίς λεφτά), κατά βάση, είτε συλλαμβάνονται είτε βρίσκονται νεκροί καθώς επιλέγουν να κρυφτούν στα πιο απίθανα και συνάμα επικίνδυνα σημεία (κάτω από φορτηγά, σε ψυγεία, σε ντεπόζιτα πετρελαίου κ.α.) για να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές. Γι' αυτό αναγκάζονται και καταφεύγουν στα δουλεμπορικά κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται πολλές φορές και υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας. Η αμοιβή των δουλεμπόρων για κάθε μετανάστη ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 5.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών του Λιμενικού πάνω από 90% των μεταναστών διαφεύγει μέσω των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και συνήθως στοιβάζονται σε φορτηγά, είτε μέσα σε εμπορεύματα είτε σε ειδικά κατασκευασμένες κρύπτες που αποτελούν θανάσιμες παγίδες για τον οποιονδήποτε χωθεί εκεί.

Είναι φανερό πως μεγάλο μέρος των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά εγκλωβίζεται στη χώρα εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού «Δουβλίνο II». Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεσή του ο FRONTEX τονίζει πως «η Ελλάδα συνήθως δε θεωρείται ο τελικός προορισμός για τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη, είτε αμέσως είτε αφού συγκεντρώσουν επαρκή μέσα και πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους».

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του Μαινάλου εκδηλώθηκε χτες το πρωί η οποία όμως, ύστερα από προσπάθειες, κυρίως εναερίων μέσων, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από πτώση κεραυνού στην περιοχή, ενώ μέχρι αργά το βράδυ στο σημείο παρέμεναν χερσαίες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπύρωση.

Στο μεταξύ, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Αλιβέρι Ευβοίας, Σχιστό Κορυδαλλού, Κάτω Σούλι Μαραθώνα και Αγ. Αντώνιο Ναυπλίου. Οι πυρκαγιές, αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική χωρίς να προκληθούν ζημιές ή να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 12 χτες το μεσημέρι σε εργοστάσιο χρωμάτων που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της Βάρης - Κορωπίου. Λόγω των υλικών που φλέγονταν η περιοχή καλύφθηκε από μαύρους καπνούς. Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με έξι οχήματα και έσβησαν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ισόγειο του κτιρίου και ειδικότερα στο παρασκευαστήριο χρωμάτων.

32 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Λένε ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, που θα σημάνει, όπως τόνισαν, την πλήρη αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα της, την περιβαλλοντική της υποβάθμιση και τελικά τον αναπτυξιακό μαρασμό και την ερημοποίησή της, εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων της Μάνης και περιβαλλοντικών οργανώσεων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στην Αθήνα. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι 32 Σύλλογοι και Φορείς που πρόσφατα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση δυο σχετικών υπουργικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης και θα συνοδεύονται από εκβραχισμούς, χαντάκια βάθους ενός μέτρου, πυλώνες και δρόμους που θ' ανοιχτούν και θα διαπλατυνθούν για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές, όχι απλά θα αλλοιώσει, αλλά θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το απαράμιλλο φυσικό και πολιτιστικό κάλλος της.

Μήνυμα συμπαράστασης στους συλλόγους και φορείς της Μάνης έστειλε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που επισημαίνει την ανάγκη «να διασωθεί ο αισθητικός χαρακτήρας του μανιάτικου τοπίου». Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη έχει εκφράσει με ψήφισμά του και το Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΔΙΚΗ της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις των συνηγόρων του Χρ. Κορτέση και της Μ. Μπεραχά, που ζητούσαν να μην αναγνωριστούν οι πραγματογνωμοσύνες DNA της Ασφάλειας, γιατί είναι άκυρες. Το δικαστήριο έκρινε ότι αφού έγιναν από την Αστυνομία δεν χρειαζόταν ενημέρωση στην πλευρά των κατηγορουμένων. Για την αναρμοδιότητα της «Αντιτρομοκρατικής» σε αυτό το θέμα, κρίθηκε, ότι οι πραγματογνωμοσύνες καλώς ενσωματώθηκαν ως έγγραφα στη δικογραφία. Να υπενθυμίσουμε, ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει δώσει DNA. Χτες, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξή, που προβλέπει τη λήψη δείγματος DNA διά της βίας, όταν ο κατηγορούμενος αρνείται να δώσει από μόνος του.

ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣηλικίας 30 και 37 ετών είναι σύμφωνα με την Αστυνομία - αλλά και όπως προέκυψε από την ομολογία τους - οι δράστες της δολοφονίας ενός 37χρονου υπαλλήλου σεκιούριτι, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ρέντη. Οπως έγινε γνωστό, το θύμα είχε επιπλήξει τους δύο δράστες καθώς άφησαν το σκυλί τους να μπει στο χώρο που επιτηρούσε και να κάνει την ανάγκη του. Τότε, οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με την Αστυνομία, έφυγαν από το χώρο και επέστρεψαν με μαχαίρι, χτυπώντας τον στο θώρακα πολλές φορές.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ήταν η χτεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 9 κατηγορούμενους (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, υπαλλήλους λογιστηρίου και διοικητικούς, ιδιώτες) στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο (1992-1998). Οι κατηγορίες είναι της απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Το δικαστήριο (δευτεροβάθμιο) καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 χρόνια. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή γιατί το δικαστήριο δεν δέχτηκε να διακόψει τη διαδικασία, ώστε να ζητηθεί από τους συνηγόρους αναστολή στην έκτιση της ποινής. Κατηγορούμενοι ήταν, τα πρώην μέλη του πρυτανικού συμβουλίου Δ. Κώνστας, Π. Γετίμης και Κ. Παπαθανασόπουλος, ο διευθυντής του λογιστηρίου Α. Κουτσοδημητρόπουλος και οι υπάλληλοι Β. Βεηκόντης και Μ. Παπαδοκωστάκης, ο διοικητικός υπάλληλος Χ. Μπούτσικος και οι ιδιώτες προμηθευτές Π. Ορφανός και Ι. Γρατσάνης. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν να απαλλαγούν οι 3 πανεπιστημιακοί. Οταν ο Β. Βεηκόντης άκουσε την κατηγορία αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

ΙΣΧΥΡΗ σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 4.05' το απόγευμα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 62 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, έγινε αισθητός τόσο από τους κατοίκους του νησιού, όσο και των παραλίων της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κάποιες ζημιές.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση - αντάμωμα στη Νάουσα

Την Κυριακή, 1η Ιούλη, στη Νάουσα ξανά, διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η καθιερωμένη εκδήλωση - αντάμωμα των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απογόνων και φίλων που συγκεντρώνονται απ' όλες τις γωνιές της χώρας.

Πολλά παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η «Ενωση Φίλων μνήμης Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 63 χρόνων από το θάνατο του Αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου -Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, την Κυριακή 1η Ιούλη 2012, ώρα 11 το πρωί. Καλούνται οι αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδρομή 9 ημερών, από 21.7 έως 29.7, με επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς που φιλοξένησαν παιδιά του Εμφυλίου, παιδιά πολιτικών προσφύγων. Επισκέψεις σε πόλεις όπου υπήρξαν κοινότητες πολιτικών προσφύγων, όπως σε: Βουκουρέστι, Γαλάτσι, Βραΐλα, Ιάσιο, Τούλγκες, Μπρασόφ, Σινάια. Επίσης, στις πόλεις Σόφια και Σαντάτσκι Βουλγαρίας και τα Καρπάθια όρη και το παλάτι του Δράκουλα στη Ρουμανία.

Αναχώρηση το Σάββατο, 21 Ιουλίου, ώρα 7 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος και επιστροφή την Κυριακή 29 Ιουλίου το βράδυ. Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 650 ευρώ. (Περιλαμβάνονται μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν, 8 διανυκτερεύσεις με πρωινό, 7 δείπνα και ένα εορταστικό δείπνο. Ξεναγός ελληνόφωνος στη Ρουμανία, ασφάλεια αστικής ευθύνης. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Ιούλη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8225.407 και 210.8831.368).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ