ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΜΚΟ» ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προχωράει

Ξεκίνησε η αποδιάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επόμενα και όποιας δημόσιας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς απέμεινε, με την έμπρακτη παραχώρηση σε ιδιωτικούς φορείς... να προσλαμβάνουν αρχαιολόγους για την εκτέλεση αρχαιολογικού έργου!

Πρόκειται για επέκταση και στην πολιτιστική κληρονομιά του προγράμματος της ΕΕ για την «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», δήμοι και πλήθος άλλοι «μη κερδοσκοπικοί» φορείς, για να προσλαμβάνουν ανθρώπους κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η σχετική «πρόσκληση» αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού».

Ουσιαστικά αποτελεί στυγνή εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - συνεπώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς - αφού, αντί το κράτος να καλύπτει τα τεράστια κενά της σε προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, μετατρέπει «ΜΚΟ» και δήμους σε «μαγαζιά» ενοικίασης εργαζομένων, με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας, οι οποίοι, μετά θα πετάγονται στο δρόμο.

Στο παραπάνω άθλιο εργασιακό και όχι μόνο πλαίσιο, ήδη «σκάνε μύτη» οι πρώτες προκηρύξεις θέσεων από δήμους και «ΜΚΟ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Αλληλεγγύη Κρήτης», μια «σύμπραξη» επιχειρηματικών - κυρίως - φορέων, η οποία εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα και προκήρυξε πάνω από 1.000 θέσεις για ανέργους, στις οποίες περιλαμβάνονται και αρχαιολόγοι. Αλλωστε, στην απόφαση της ένταξης του φορέα όσον αφορά στην περιοχή του Ηρακλείου, περιλαμβάνονται έργα όπως η «συντήρηση και ανάδειξη μνημείων της πόλης (ενετικού οχυρωματικού περιβόλου, αρχαιολογικού χώρου Κνωσσού, κρηνών Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου)»...

Ακόμη και το... ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) ανακοινώνει προκηρύξεις θέσεων για εργασία στο Δήμο Λάρισας. Ανάμεσά τους και για τρεις αρχαιολόγους...

Σημειώνουμε ότι η «ανταπόκριση» των Εφορειών Αρχαιοτήτων στο πρόγραμμα κινείται στο επίπεδο του 100% - όπως «θριαμβολογούσε» το ΥΠΠΟ-Τ, τον περασμένο Μάη - αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και προσπαθούν να τις καλύψουν όπως μπορούν.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ-Τ χαρακτήρισε ως «"αλμα" προς την κατεύθυνση ξεπουλήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο τη διαδικασία προσλήψεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τις "ΜΚΟ"». Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «η συστηματική υποβάθμιση και αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δρομολογήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποσκοπούσε μακροπρόθεσμα στην εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού και στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο του νομοθετικού πλαισίου υπέρ του κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο αρχαιολογικό έργο (...)». Στο παραπάνω πλαίσιο, «η πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού γίνεται πραγματικότητα, μέσω της "πρόσκλησης" του ΥΠΠΟ-Τ προς τις "ΜΚΟ", "Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού"».

«Σύμπλευση» ποίησης - πλαστικών Τεχνών

Ενα από τα έργα της έκθεσης
Ενα από τα έργα της έκθεσης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ - κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17-19, Ρηγίλλης) παρουσιάζει (έως 2/9) την έκθεση «Αυτό είναι ένα ποίημα, Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981 - 2011». Η έκθεση στοχεύει στην εξέταση της πορείας της 30χρονης «Ομάδας Οπτικής Ποίησης». Το έργο των καλλιτεχνών της ομάδας παραπέμπει σε αναζητήσεις της οπτικής ποίησης, που αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Αμερική κ.ά.

Η έκθεση περιλαμβάνει πυρήνες έργων (25 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών) από σχέδια, κoλάζ, ζωγραφική, βιβλία, εγκαταστάσεις, γλυπτά και οπτικοακουστικά έργα, που εκτείνονται χρονικά στα 30 χρόνια της ομάδας.

Στην ομάδα συμμετέχουν ποιητές, συγγραφείς και εικαστικοί: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Σοφία Μαρτίνου, Μιχαήλ Μήτρας, Κύριλλος Σαρρής, Ερση Σωτηροπούλου, Νατάσα Χατζιδάκι, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Θανάσης Χονδρός, Στάθης Χρυσικόπουλος και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Κοινό χαρακτηριστικό της αναζήτησης της ομάδας είναι η διασταύρωση ποίησης και ζωγραφικής, σε έργα όπου εικόνα και κείμενο συμπλέουν. Μέσα από «παιγνιώδη» χρήση γλωσσικών στοιχείων, τα έργα διερευνούν τα όρια της ποίησης, την υλική διάσταση του κειμένου και τις σχέσεις γλώσσας, επικοινωνίας, καθημερινότητας και πόλης.

Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη έως Κυριακή: 11 π.μ.- 7 μ.μ. Πέμπτη: 11 π.μ.- 10 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά).

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ«Athens Fringe Live» στις 27 (8μμ, είσοδος ελεύθερη), στο Δημόσιο Σήμα, στον Κεραμεικό (στην πεζοδρομημένη οδό Σαλαμίνος στον αριθμό 38, μπροστά από την αρχαιολογική ανασκαφή) και στις 29/6 (9μμ) στο «Θέατρο Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Κολωνός), με εισιτήριο 5 ευρώ, θα παιχθεί η διάρκειας 50' παράσταση «Περικλέους Επιτάφιος». Πρόκειται για θεατροποίηση του κειμένου του αρχαίου ιστορικού, εξόριστου τότε, Θουκυδίδη για τον επικήδειο του Περικλή. Η μετάφραση του θουκυδίδειου κειμένου είναι του Ι.Θ. Κακριδή. Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Αγγελος Χατζάς - Αργυρώ Λογαρά. Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη. Φωτισμοί - φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Αφίσα: σχεδιασμός: Αποστόλης Δημάκης, Γιάννης Στόλλας. Φωτογραφία: Αγγελος Χατζάς.

ΠΡΟΩΡΟ, ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ για τον 34χρονο μουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Βασίλειο Πέρεφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Β. Πέρεφ, μουσικός, διατέλεσε επί 10 χρόνια πρώτος τσελίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του μουσικού συνόλου του Δήμου.

ΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ φιλοξενείται (29/6-5/7) στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (λεωφ. Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας). Περιλαμβάνει έκθεση κόμικς γνωστών Ελλήνων δημιουργών και έκθεση με τα έργα που συμμετείχαν στο πανελλαδικό διαγωνισμό σκίτσου για νέους κάτω των 30 ετών, με θέμα «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα». Ωρες λειτουργίας Τρίτη-Σάββατο 10πμ- 8μμ, Κυριακή 10πμ-2μμ.

Οι «KollektivA», ο Κώστας Γαλίτης και οι «Καθώς δεν Πρέπει» ενώνουν τις «δυνάμεις» τους και υπόσχονται ένα δυνατό live, στις 28/6 (10.30 μ.μ.), στην «Αρχιτεκτονική» (Ελασιδών 6, Γκάζι, 210.9014.428). Αφορμή, η κυκλοφορία δύο νέων τραγουδιών του Κώστα Γαλίτη με τους «Καθώς Δεν Πρέπει» (τα «Ελα μαζί μας και χόρεψε» και «Αϊ κι εσύ και ο γρύλος σου») με τη φιλική συμμετοχή των «KollektivA», σε στίχους και μουσική του Κώστα Γαλίτη. Μια βραδιά, με δύο συγκροτήματα που «έδεσαν» ιδανικά, αφού μοιράζονται τον ίδιο δυναμισμό και θετική ενέργεια. Παράλληλα, λόγω της διαφορετικής τους ματιάς, καταφέρνουν να συνθέσουν ένα πρόγραμμα διαφορετικό, με πολλά αγαπημένα τραγούδια, παλιά και νέα, αλλά και πολλές πρωτότυπες διασκευές, και υπόσχονται να ξεσηκώσουν.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (έως 20/7), ειδικά για παιδιά έως 8 ετών, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τη μουσική πράξη και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική παιδεία και έκφραση, πραγματοποιεί το Εθνικό Ωδείο, στο κεντρικό κτίριο του. Το ίδιο διάστημα θα λειτουργήσει και δωρεάν Μουσικοθεατρικό Εργαστήρι με δύο τμήματα, για παιδιά από 4-8 ετών και από 8-14 ετών (με υπεύθυνη την ηθοποιό και μουσικό Μάγδα Μαυρογιάννη), προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να «συναντηθούν» με τη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. Πληροφορίες στη γραμματεία του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18, Πλ. Βάθης, Αθήνα). Tηλέφωνα: 210.5233175 / 210.5248.304, e-mail: ethnodio@otenet.gr, www.ethniko-odeio.edu.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ