ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
«Νέοι ρυθμοί» για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση

Συνάντηση είχαν χτες οι δύο εταίροι της συγκυβέρνησης

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι δεσμευμένοι στην ΕΕ και στο κεφάλαιο. Τα δικά του αιτήματα θα γυροφέρνουν στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», και όχι του λαού
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι δεσμευμένοι στην ΕΕ και στο κεφάλαιο. Τα δικά του αιτήματα θα γυροφέρνουν στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», και όχι του λαού
Την επιτάχυνση των ρυθμών επιβολής των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, των μέτρων λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως προβλέπονται στην «προγραμματική σύγκλιση» της συγκυβέρνησης, συζήτησαν οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στη χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση. Οι δύο πρόεδροι ανακοίνωσαν ακόμα ότι δε θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αδυνατεί να ταξιδέψει και να συμμετέχει στη Σύνοδο.

Στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δυο αρχηγοί προσπάθησαν να καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες και προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα. Οπως είπαν, μαζί με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μόνιμη επικοινωνία, «θα μεταβούν το προσεχές διάστημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων» (Φρανκφούρτη, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, πρωτεύουσες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών) με στόχο «να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».

Οι ηγεσίες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να σπείρουν αυταπάτες περί δήθεν «επαναδιαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να υλοποιήσουν άμεσα το σύνολο των βάρβαρων μέτρων, προκειμένου να διασωθεί το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση.

«Συζητήσαμε θέματα συγκρότησης και λειτουργίας της κυβέρνησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου. Γιατί η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέους ρυθμούς. Ρυθμούς οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και την πρότασή του για σύσταση «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας», η συγκρότηση της οποίας, όπως ισχυρίστηκε, σε διάκριση με την κυβέρνηση, «βοηθά και το διαρκή διάλογο με την αντιπολίτευση, γιατί είναι μια διαρκής ανοικτή πρόσκληση και προς τον κ. Τσίπρα και τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μετέχουν σε αυτήν».

Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι «πρέπει σύντομα να συγκροτηθεί ο διυπουργικός συντονισμός για τη διαπραγμάτευση» - ενόψει και της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας - με τη συμμετοχή των υπουργών της συγκυβέρνησης, που, όπως είπε, θα «συνεπικουρείται από πρόσωπα με εμπειρία όπως ο Γιώργος Ζανιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου», που είχαν θέσεις στο οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

Οι εταίροι της συγκυβέρνησης, αξιοποιώντας και τις διαχειριστικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανάγκη των διαπραγματεύσεων» σε ό,τι αφορά τους όρους του μνημονίου, επιδιώκουν να ντύσουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης με το μανδύα της «εθνικής προσπάθειας», για να εγκλωβίσουν το λαό, να αποσπάσουν την ανοχή του και να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φ. Κουβέλης στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι οι εταίροι της συγκυβέρνησης «θα μεταβούμε μαζί στις Βρυξέλλες, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε και προπαντός να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα οποία αντιστοιχούν στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των όσων έχουμε συμφωνήσει στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας - προγραμματικής σύγκλισης».

Ο Ευ. Βενιζέλος θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Προετοιμάζει το έδαφος για νέα καθολική επίθεση

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και αόριστες υποσχέσεις στο λαό για να τον ξεγελάσει και να αποσπάσει την ανοχή του

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της νέας συγκυβέρνησης και να της δώσουν τον ελάχιστο χρόνο ανοχής και αναμονής
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της νέας συγκυβέρνησης και να της δώσουν τον ελάχιστο χρόνο ανοχής και αναμονής
Το έδαφος για την επιτάχυνση των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης, ταυτόχρονα με τις άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, προετοιμάζει το επιτελείο της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, παίρνοντας για τα καλά τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου.

Προσπαθεί ταυτόχρονα με δημαγωγία να καλλιεργήσει αυταπάτες και να κερδίσει την ανοχή του λαού, διακηρύσσοντας ότι ακόμα και τα ψίχουλα που έχει συμπεριλάβει στη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, θα δίνονται «βήμα βήμα» και σε «βάθος τετραετίας»!

Προτεραιότητα της νέας συγκυβέρνησης, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις πρώτες συσκέψεις και τις δηλώσεις των στελεχών της, είναι να ανεβάσει τους ρυθμούς της υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στόχος είναι να δείξει στην πλουτοκρατία και στους ξένους εταίρους την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει με πυγμή και χωρίς καθυστέρηση τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ προκαλεί το λαό όταν ισχυρίζεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη σπουδή για να ενισχύσει τάχα τη θέση της στην «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι βασική προτεραιότητα, πέρα από την παράταση της εφαρμογής του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ κατά δύο χρόνια, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η απεμπλοκή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Στον αντίποδα, τα ελάχιστα μέτρα για όσους έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει στη φτώχεια (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, φτωχοί κτηνοτρόφοι, άνεργοι, κ.ά.), παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...

Με τη σέσουλα τα μέτρα

Αποκαλυπτικά για τον κυβερνητικό σχεδιασμό ήταν τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος διευκρίνισε όχι μόνο τους στόχους της «επαναδιαπραγμάτευσης», αλλά και τα ζητήματα που σχεδιάζει να θέσει άμεσα η κυβέρνηση, στα οποία, όπως είναι αυτονόητο, δεν περιλαμβάνεται ούτε το ελάχιστο μέτρο υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναφέρεται σε ορίζοντα τετραετίας και διευκρίνισε ότι τα ζητήματα δε θα τεθούν όλα μαζί, αλλά σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

«Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε. Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή στο «Vima fm».

Τόνισε, ακόμη, ότι θα τεθεί σύντομα και το θέμα της φορολόγησης των επενδύσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα υλοποιηθεί η προγραμματική θέση της ΝΔ για σταθερή και εγγυημένη φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων. «Οταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ό,τι έχει η γειτονική Βουλγαρία», συμπλήρωσε με νόημα.

Οσον αφορά στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, ο Σ. Κεδίκογλου είπε ότι «στην εξέλιξη και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας μας, η οποία πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα δείχνει σαφώς διαφορετικά στοιχεία, πολύ πιο ελπιδοφόρα, θα επιτραπεί να θέσουμε σιγά σιγά και άλλα ζητήματα, όπως η μετενέργεια», «καθαρίζοντας» το πεδίο από κάθε συζήτηση για τα εργασιακά. Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του, ομολόγησε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων δεν απασχολεί τις κυβερνητικές συσκέψεις προετοιμασίας που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Ανάσα» για το κεφάλαιο

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης. Οπως δήλωσε (στο «Real fm»), από το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων «θα αξιολογήσουμε ένα - δύο ζητήματα τα οποία μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε, όπως είναι η απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ή επίσης αν μπορέσουμε τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης επειδή έρχεται το καλοκαίρι».

Στόχος, όπως είπε, είναι «να πάρουμε μια πρώτη ανάσα, να μπορέσουμε να έχουμε ρευστότητα στην αγορά, να καλλιεργήσουμε μια αισιοδοξία, να κινηθεί κάπως η αγορά, για να μπορέσουμε μετά με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να επαναδιαπραγματευτούμε το σύνολο των σημείων που έχουμε θέσει, όπως σας είπα σταδιακά και βήμα βήμα».

Δικαιολόγησε, μάλιστα, την πλήρη παραγραφή ακόμα και των δημαγωγικών προεκλογικών υποσχέσεων με το επιχείρημα ότι «όταν οι Βρυξέλλες δουν το προγραμματικό πλαίσιο και τις διεκδικήσεις και θεωρήσουν ότι πάμε να τις διεκδικήσουμε όλες μαζί, είμαι σίγουρος δεν θα μας δουν με την πρέπουσα σοβαρότητα και με καλό μάτι». Ζήτησε, τέλος, «να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα αυτή κουλτούρα και τη ρητορική», αξιώνοντας μάλιστα «οι μεγάλες εκφράσεις, η συνθηματολογία, "εγώ θα καταργήσω τα προηγούμενα" και αυτά πρέπει από το λεξικό μας σταδιακά να βγούνε».

ΣΥΡΙΖΑ
Βλέπει «ασάφειες» στο κυβερνητικό πρόγραμμα

Κατηγορεί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με τους δανειστές

«Μνημονιακό προσανατολισμό» χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση, με αφορμή το κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και την κατηγορεί ότι δεν διαθέτει «κόκκινες γραμμές», συνεχίζοντας να καλλιεργεί αυταπάτες ότι η ανακούφιση του λαού από τα προαποφασισμένα μέτρα στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, είναι ζήτημα «καλής» ή «κακής» διαπραγμάτευσης.

Θέλοντας να κρύψει ότι το πρόγραμμα που ο ίδιος παρουσίασε προεκλογικά ήταν ίδιο στα βασικά ζητήματα με αυτό της συγκυβέρνησης, καταγγέλλει «αόριστες επιθυμίες, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς» και «ασάφεια ως προς την αποκατάσταση των βάναυσων κοινωνικών αδικιών», που «δημιουργούν τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας».

Συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι το μνημόνιο είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία της κρίσης, όπως απέδειξε και η προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι «όμηρος της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου» και γι' αυτό υπονομεύει εξαρχής «κάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές»!

Στο ίδιο πνεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε και χτες την πρόταση Βενιζέλου για συμμετοχή στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά όργανα, όσο ισχύουν οι δεσμεύσεις προς την τρόικα και δεν αμφισβητείται η πολιτική των μνημονίων».

Αυτό που δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η στρατηγική κάθε κόμματος δεν καθορίζεται στη βάση του «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», αλλά από τη στάση του απέναντι στην ΕΕ. Εδώ είναι που ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, γι' αυτό ο ίδιος, όπως και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, υπόσχονταν προεκλογικά λύσεις στο λαό μέσα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με δεδομένο ότι θα σεβαστεί τα συμφωνημένα σε ό,τι αφορά τους αντιλαϊκούς στόχους της δανειακής σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε τις προηγούμενες ώρες η προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε τα ψέματα που προεκλογικά έλεγε στον λαό, όταν πρόβαλε την Ισπανία σαν παράδειγμα προς μίμηση, γιατί τάχα δανείστηκε δίχως μνημόνιο. Αντί άλλου σχολίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα του, ισχυριζόμενος ότι η λιτότητα είναι αυτή που οξύνει την κρίση, που με τη σειρά της «απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ»!

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον οριστικό μετασχηματισμό του σε ενιαίο φορέα. Τα ζητήματα θα συζητηθούν και στις συνεδριάσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζει για χρόνο και ανοχή απ' όσους ξεκληρίζει

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ βγάζουν προκλητικά τη γλώσσα στο λαό για τα ζητήματα που τον «καίνε»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, οτιδήποτε έχει σχέση με την ελάχιστη ανακούφιση ακόμα και των πλέον εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, είτε με γενικόλογες αναφορές σε χρονοδιαγράμματα, είτε με ευχολόγια. Για παράδειγμα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι υπόσχονται ότι «το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» και ότι «αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», αλλά πουθενά δε δεσμεύονται για το πότε θα το κάνουν!

Το ίδιο ισχύει και για την «αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα» ή με την «επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους», την «επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφόσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους)».

Σκόπιμα αόριστες, για να καλλιεργούν φρούδες προσδοκίες στο λαϊκό κόσμο που υποφέρει από τη φοροαφαίμαξη, είναι και οι εξαγγελίες για «σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Το ζήτημα των συμφωνημένων 150.000 απολύσεων στο Δημόσιο ξεπερνιέται με το ανέξοδο σύνθημα «Οχι απολύσεις στο Δημόσιο», ενώ για το χαράτσι στα ακίνητα επαναλαμβάνεται η θέση της ΝΔ για «αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο», που θα ενσωματώνει όλες τις λυπητερές σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Η αποθέωση της δημαγωγίας έρχεται με την επισήμανση ότι «γενική επιδίωξη» της συγκυβέρνησης είναι «όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι»!

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, που τα αποθεματικά τους έχουν γίνει αέρας και παραπαίουν στην κυριολεξία, η κυβέρνηση εξαγγέλλει αόριστα την «αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας». Για να ξεγελάσει όσους στενάζουν στην κυριολεξία από τις συνέπειες της κρίσης, υπόσχεται χωρίς καμιά άλλη διευκρίνιση «για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (...) Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων - ουσιαστικός έλεγχος».

Τέλος, η κυβέρνηση, που αναλαμβάνει να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού, εμφανίζεται προκλητικά να υπόσχεται «καταπολέμηση της ακρίβειας με (...) σπάσιμο των καρτέλ»!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συγκυβέρνηση θα φορτώσει νέα δεινά στο λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την προγραμματική σύγκλιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το μεγαλύτερο ψέμα της νέας συγκυβέρνησης είναι ότι δε θα μειωθούν οι μισθοί και δε θα υπάρξουν νέοι φόροι για το λαό, όταν η στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματιών που υπηρετεί είναι η δραστική μείωση του μέσου μισθού, η ισοπέδωση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού, η μείωση των μισθών, χρειάζεται να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που επιτρέπουν τις επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, το πολύμορφο καθεστώς μαύρης εργασίας και ειδικά για τους νέους. Το εργατικό εισόδημα ληστεύεται κυριολεκτικά από τους εξοντωτικούς φόρους, την ακρίβεια, το τεράστιο κόστος για φάρμακα, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Για να σταματήσει η μείωση των συντάξεων πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα τεράστια ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιούργησε το "κούρεμα" και η χρόνια ληστεία από τις κυβερνήσεις και την πλουτοκρατία.

Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δε θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία.

Το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή σχέδια νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης, καθώς και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα. Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής. Χρειάζεται επειγόντως ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματίες, φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στο λαό και εγκλωβίζει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαμάχες και πολέμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ