Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
«Νέοι ρυθμοί» για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση

Συνάντηση είχαν χτες οι δύο εταίροι της συγκυβέρνησης

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι δεσμευμένοι στην ΕΕ και στο κεφάλαιο. Τα δικά του αιτήματα θα γυροφέρνουν στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», και όχι του λαού
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι δεσμευμένοι στην ΕΕ και στο κεφάλαιο. Τα δικά του αιτήματα θα γυροφέρνουν στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», και όχι του λαού
Την επιτάχυνση των ρυθμών επιβολής των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, των μέτρων λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως προβλέπονται στην «προγραμματική σύγκλιση» της συγκυβέρνησης, συζήτησαν οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στη χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση. Οι δύο πρόεδροι ανακοίνωσαν ακόμα ότι δε θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αδυνατεί να ταξιδέψει και να συμμετέχει στη Σύνοδο.

Στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δυο αρχηγοί προσπάθησαν να καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες και προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα. Οπως είπαν, μαζί με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μόνιμη επικοινωνία, «θα μεταβούν το προσεχές διάστημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων» (Φρανκφούρτη, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, πρωτεύουσες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών) με στόχο «να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».

Οι ηγεσίες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να σπείρουν αυταπάτες περί δήθεν «επαναδιαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να υλοποιήσουν άμεσα το σύνολο των βάρβαρων μέτρων, προκειμένου να διασωθεί το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση.

«Συζητήσαμε θέματα συγκρότησης και λειτουργίας της κυβέρνησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου. Γιατί η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέους ρυθμούς. Ρυθμούς οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και την πρότασή του για σύσταση «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας», η συγκρότηση της οποίας, όπως ισχυρίστηκε, σε διάκριση με την κυβέρνηση, «βοηθά και το διαρκή διάλογο με την αντιπολίτευση, γιατί είναι μια διαρκής ανοικτή πρόσκληση και προς τον κ. Τσίπρα και τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μετέχουν σε αυτήν».

Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι «πρέπει σύντομα να συγκροτηθεί ο διυπουργικός συντονισμός για τη διαπραγμάτευση» - ενόψει και της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας - με τη συμμετοχή των υπουργών της συγκυβέρνησης, που, όπως είπε, θα «συνεπικουρείται από πρόσωπα με εμπειρία όπως ο Γιώργος Ζανιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου», που είχαν θέσεις στο οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

Οι εταίροι της συγκυβέρνησης, αξιοποιώντας και τις διαχειριστικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανάγκη των διαπραγματεύσεων» σε ό,τι αφορά τους όρους του μνημονίου, επιδιώκουν να ντύσουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης με το μανδύα της «εθνικής προσπάθειας», για να εγκλωβίσουν το λαό, να αποσπάσουν την ανοχή του και να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φ. Κουβέλης στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι οι εταίροι της συγκυβέρνησης «θα μεταβούμε μαζί στις Βρυξέλλες, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε και προπαντός να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα οποία αντιστοιχούν στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των όσων έχουμε συμφωνήσει στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας - προγραμματικής σύγκλισης».

Ο Ευ. Βενιζέλος θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ