ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Σήμερα απεργούν σε όλη τη χώρα
  • Κόντρα στις επιδιώξεις των εργοδοτών διεκδικούν ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων
  • Στην Αθήνα η συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ενα ακόμα αποφασιστικό βήμα στον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων κάνουν σήμερα με την 24ωρη Πανελλαδική απεργία τους οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό. Με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη, υψώνουν τοίχος αντίστασης στην επίθεση των εργοδοτών που θέλουν να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα. Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

  • Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως.
  • Στην Κέρκυρα, η συγκέντρωση που διοργανώνουν 9 σωματεία του νησιού που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πύλη του Παλαιού Φρουρίου.
  • Στη Λευκάδα, επίσης, απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.
  • Στη Ρόδο, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στις 10.30 π.μ., απέναντι από το ξενοδοχείο «Olympic».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου με ανακοίνωσή του στηρίζει τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και καλεί του εργαζόμενους να ξεπεράσουν την τρομοκρατία και μοιρολατρία που καλλιεργεί η εργοδοσία και να συμμετέχουν μαζικά σε αυτή.

  • Εν τω μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση της κλαδικής Ομοσπονδίας με τους ξενοδόχους στον ΟΜΕΔ, με τους δεύτερους να εμμένουν στην πρότασή τους για μειώσεις στους μισθούς κατά 18%.
Συνάντηση στη Ρόδο με πρωτοβουλία εισαγγελέα

Για προκλητική παρέμβαση με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, μια μέρα πριν τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου, καταγγέλλει τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, χτες ο Εισαγγελέας με πρωτοβουλία του, όπως υποστήριξε, κάλεσε σε σύσκεψη την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, προκειμένου, όπως είπε, να βρεθεί λύση ώστε να μην εκτεθεί -λόγω της σημερινής απεργίας- η Ρόδος.

Αυτό γιατί -όπως σημειώνει η ανακοίνωση- «όπως υποστήριξε στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ξενοδόχοι με τους τουριστικούς πράκτορες υπάρχουν όροι που τα καθιστούν άκυρα σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας».

«Στην ουσία δηλαδή, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχθούν το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι απλήρωτοι από την αρχή της τουριστικής περιόδου, σε πολλές περιπτώσεις και από πέρσι. Να αποδεχθούν τις μειώσεις στους μισθούς τους, τις καραβιές των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τη μαθητεία, τη διογκούμενη ανεργία στον κλάδο, το κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, την αδυναμία να πληρώσουν τα φάρμακα των παιδιών τους και να μην κάνουν και πολύ πολλή φασαρία μην τυχόν και θιγούν τα κέρδη των αφεντικών τους», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία.

Η Γραμματεία υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη αυτή πρέπει να πεισμώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού, να μη τσιμπήσουν στο καρότο της αναμονής, ότι τα πράγματα πρόκειται να εξομαλυνθούν αλλά και να μη σκύψουν το κεφάλι στο μαστίγιο της απειλής για καταστολή και απόλυση. Μοναδική απάντηση στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι ένα εργατικό κίνημα ρωμαλέο, ταξικά προσανατολισμένο με γερά ποδάρια στους τόπους δουλειάς. Πρώτη προτεραιότητα των εργαζομένων το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι να στηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε ξενοδοχείο».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το θράσος των μεγαλοξενοδόχων

Από τη μια τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα - από την άλλη τρομοκρατούν

Στο φόντο πληθώρας αντεργατικών εκβιασμών και άλλων μεθοδεύσεων με τις οποίες οι μεγαλοξενοδόχοι επιχειρούν να προστατεύσουν την κερδοφορία τους πραγματοποιείται η σημερινή απεργία των εργαζομένων στον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστική η επιχείρηση τρομοκράτησης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Aquis» στην Κέρκυρα, επειδή αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας να τσακίσει τους μισθούς τους.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εταιρείας «Aquis»:

«Επί 1 εβδομάδα η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας AQUIS στην Κέρκυρα μεταχειρίζονται όλους τους τρόπους για να υποχρεώσουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται στα 3 ξενοδοχεία της στην Κέρκυρα να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με 15% μείωση αποδοχών. Ανοικτά εκβιάζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους απειλώντας τους ότι αν δεν δεχτούν τη μείωση αποδοχών θα κλείσουν τα 2 από τα 3 ξενοδοχεία τους και θα μείνουν χωρίς δουλειά. Επιπλέον τους χρωστάνε όλες τις δεδουλευμένες αποδοχές του 2012 (2-2,5 μήνες). Δικαιολογημένα το ταξικό σωματείο τους αντέδρασε με κήρυξη 24ωρης απεργίας στα ξενοδοχεία της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη, που είχε καθολική συμμετοχή.

Η ηγεσία της εταιρείας και ο πρόεδρός της, θορυβήθηκαν από την επιτυχία της απεργίας και κατέφθασαν στην Κέρκυρα και με προσωπικές συνεργασίες προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους ώστε να δεχτούν την επιχειρησιακή σύμβαση και τη μείωση αποδοχών. Η αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας στηρίζεται στους νόμους της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις αποφάσεις της ΕΕ, για μείωση του εργατικού κόστους.

Επειδή συνάντησαν αντίσταση από μεγάλο μέρος των εργαζομένων κατέφυγαν σε αντιπερισπασμούς:

  • Κατέφυγαν στην Εισαγγελία Κέρκυρας.
  • Εστειλαν ανοικτή επιστολή στον Τύπο που συκοφαντούν τη Διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στον πρόεδρό του και το ΠΑΜΕ.
  • Εστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η διοίκηση της εταιρείας AQUIS έχει απύθμενο θράσος:

Ενώ χρωστάει τα δεδουλευμένα και εκβιάζει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της να δεχτούν 15% μείωση αποδοχών, ζητάει την παρέμβαση του ΚΚΕ...!

Η ΕΕ, τα κόμματα του ευρωενωσιακού μονόδρομου και η μεγαλοεργοδοσία θέλουν εργαζόμενους με μισθούς εξαθλίωσης, φοβισμένους και υποταγμένους.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του ταξικού σωματείου τους. Απαιτεί να εφαρμοστεί η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας και να μην υπάρξει καμία μείωση αποδοχών. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

Καλεί την εργατική τάξη του νησιού, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και αγρότες να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στην απεργιακή τους κινητοποίηση της 27/06/12».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «WIND»
Με στάσεις εργασίας απαντούν στις «εθελούσιες»

Σε 3ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από σήμερα έως και την Παρασκευή και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Wind», όπως αποφάσισαν στη χτεσινή γενική τους συνέλευση ενάντια στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που η εργοδοσία έθεσε από προχτές σε εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα οι στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. και την Παρασκευή από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας να πουν όχι στις «εθελούσιες» απολύσεις που στόχο έχουν τη δραστική μείωση του προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα, τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, την παράδοση τμημάτων σε εργολάβους κλπ. Καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία «να μην διαπραγματευτούμε πόσοι από τους συναδέλφους θα μείνουν άνεργοι ή για πόσο χρονικό διάστημα θα καταφέρουν να επιβιώσουν με τα μπόνους». Να δώσουν τη μάχη για να: «Σταματήσουν οι απολύσεις εδώ και τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και στις συνθήκες της εργασίας μας. Καμία συρρίκνωση αντικειμένων έργου από την εταιρεία».

ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Εντυπώσεις για να προστατεύσουν τα κέρδη τους

Μετά από ένα άσχημο πεντάμηνο σε αφίξεις, εισπράξεις, κρατήσεις και ...προκρατήσεις, οι ξενοδόχοι διακρίνουν αναστροφή του κλίματος και εκτιμούν μικρότερες απώλειες για το σύνολο του έτους, σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις τους. Παρ' όλα αυτά, προσπαθούν να ενισχύσουν την εντύπωση μιας μεγαλύτερης ζημιάς, καθώς αυτή η εντύπωση αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία «χτίζουν» τις αξιώσεις τους από την κυβέρνηση για νέες διευκολύνσεις και προνόμια, την ίδια ώρα που απαιτούν μεγάλη μείωση των μικρών μεροκάματων των εργαζομένων του κλάδου και οργιάζει η «μαύρη», ανασφάλιστη και η κακοπληρωμένη εργασία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρόεδρός του, Γ. Τσακίρης, έκανε λόγο για 2 προβλήματα, την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς ταυτόχρονα με την απώλεια του κοινωνικού τουρισμού, που αφορούσε 500.000 ανθρώπους. Αλλά ακόμη κι εδώ φαίνονται οι μεγάλες διαφορές στον τουριστικό κλάδο, αφού οι πλέον ζημιωμένοι θα είναι οι ξενοδόχοι σε περιοχές που υποδέχονται Ελληνες τουρίστες, δεν έχουν απευθείας πτήσεις, δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουρ οπερέιτορ. Με βάση έρευνα του ΙΤΕΠ (τουριστικού Ινστιτούτου): Στο σύνολο του έτους η μείωση των εισπράξεων των ξενοδοχείων θα κυμανθεί μεταξύ 15 - 20%. Οι διανυκτερεύσεις θα μειωθούν κατά 10% με τις τιμές μειωμένες μεταξύ 8 - 9%. Σημαντική ήταν η εκτίναξη των κρατήσεων από τις 18 του Ιούνη και μετά, καθώς έληξε και η εκλογική περίοδος.

Παρότι συλλέχθηκαν στοιχεία από τις τοπικές ενώσεις των ξενοδόχων, δεν υπολογίζονται τα δωμάτια που έχουν κλειστεί από τους τουρ οπερέιτορ, οπότε τα τελικά στοιχεία αναμένονται καλύτερα!!! Με αυτό το δεδομένο, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 5,8%. Ειδικά το Μάη, κατά 8,1%. Ο Μάης γενικά ήταν ο πιο άσχημος μήνας, ρίχνοντας και τα στατιστικά νούμερα ολόκληρου του 5μηνου. Το πρώτο τρίμηνο οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν πανελλαδικά κατά 25% περίπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ