Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Εντυπώσεις για να προστατεύσουν τα κέρδη τους

Μετά από ένα άσχημο πεντάμηνο σε αφίξεις, εισπράξεις, κρατήσεις και ...προκρατήσεις, οι ξενοδόχοι διακρίνουν αναστροφή του κλίματος και εκτιμούν μικρότερες απώλειες για το σύνολο του έτους, σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις τους. Παρ' όλα αυτά, προσπαθούν να ενισχύσουν την εντύπωση μιας μεγαλύτερης ζημιάς, καθώς αυτή η εντύπωση αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία «χτίζουν» τις αξιώσεις τους από την κυβέρνηση για νέες διευκολύνσεις και προνόμια, την ίδια ώρα που απαιτούν μεγάλη μείωση των μικρών μεροκάματων των εργαζομένων του κλάδου και οργιάζει η «μαύρη», ανασφάλιστη και η κακοπληρωμένη εργασία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρόεδρός του, Γ. Τσακίρης, έκανε λόγο για 2 προβλήματα, την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς ταυτόχρονα με την απώλεια του κοινωνικού τουρισμού, που αφορούσε 500.000 ανθρώπους. Αλλά ακόμη κι εδώ φαίνονται οι μεγάλες διαφορές στον τουριστικό κλάδο, αφού οι πλέον ζημιωμένοι θα είναι οι ξενοδόχοι σε περιοχές που υποδέχονται Ελληνες τουρίστες, δεν έχουν απευθείας πτήσεις, δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουρ οπερέιτορ. Με βάση έρευνα του ΙΤΕΠ (τουριστικού Ινστιτούτου): Στο σύνολο του έτους η μείωση των εισπράξεων των ξενοδοχείων θα κυμανθεί μεταξύ 15 - 20%. Οι διανυκτερεύσεις θα μειωθούν κατά 10% με τις τιμές μειωμένες μεταξύ 8 - 9%. Σημαντική ήταν η εκτίναξη των κρατήσεων από τις 18 του Ιούνη και μετά, καθώς έληξε και η εκλογική περίοδος.

Παρότι συλλέχθηκαν στοιχεία από τις τοπικές ενώσεις των ξενοδόχων, δεν υπολογίζονται τα δωμάτια που έχουν κλειστεί από τους τουρ οπερέιτορ, οπότε τα τελικά στοιχεία αναμένονται καλύτερα!!! Με αυτό το δεδομένο, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 5,8%. Ειδικά το Μάη, κατά 8,1%. Ο Μάης γενικά ήταν ο πιο άσχημος μήνας, ρίχνοντας και τα στατιστικά νούμερα ολόκληρου του 5μηνου. Το πρώτο τρίμηνο οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν πανελλαδικά κατά 25% περίπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ