ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πλήθος τα προβλήματα των σχολείων

Αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων αναμένεται να βρεθούν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Περιστέρι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» αναφέρθηκε προχτές σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και παρουσίασε πρωτοβουλίες του.

Ο Σύλλογος είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε μία προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής. Ανάμεσα σε άλλα προέκυψαν σχολεία υπερχρεωμένα, που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, με υποδομές ανεπαρκείς, που χρειάζονται παρεμβάσεις, παιδιά που υποσιτίζονται και έχουν άνεργους - ανασφάλιστους γονείς. Ο Σύλλογος ζητά να συζητηθεί το θέμα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Σεπτέμβρη και καλεί τους γονείς και εργαζόμενους σε μέτωπο για τη διεκδίκηση των αναγκών τους. Οπως επισήμανε στη συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κ. Παπλωματάς, η υποχρηματοδότηση και η περαιτέρω μείωση των διορισμών θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα. Στο μεταξύ, τη στιγμή που τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, εμφανίζεται «πρωτοβουλία» του ΟΟΣΑ και του ΟΣΚ για αισθητικές παρεμβάσεις σε 25 σχολεία σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν τα χρήματα να διατεθούν στα σχολεία για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα σχολεία να είναι «βαμμένα με έντονα χρώματα» και με «πίνακες ανακοινώσεων από οικολογικά υλικά» - όπως προβλέπεται - αλλά να μην έχουν να πληρώσουν το ρεύμα...

Κραυγή αγωνίας από τις συμβασιούχες καθαρίστριες

Στα παραπάνω προστίθεται ήδη το πρόβλημα της καθαριότητας, σημαντικός παράγοντας λειτουργίας και υγιεινής των σχολείων, καθώς τέλη Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις για 43 συμβασιούχες καθαρίστριες του δήμου και κανένας δεν τους διασφαλίζει αν θα δουλέψουν το Σεπτέμβρη. Από τη δημοτική αρχή έλαβαν την απάντηση ότι υπάρχει ανενεργός νόμος που προβλέπει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο κυκλοφορούν και διάφορα σενάρια για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία. Την κατάσταση που βιώνουν περιέγραψε στη συνέντευξη η Μίνα Κουρμπέτη, συμβασιούχος καθαρίστρια και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου:

«Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δημοτικά - νηπιαγωγεία) στο Δήμο Περιστερίου, απασχολούμαστε 43 καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου. Ενας από τους όρους που θέτει η συγκεκριμένη σύμβαση είναι ο καθαρισμός του σχολείου μετά τη λήξη της σχολικής εργασίας. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά: Από τις 8 το πρωί που αρχίζει το μάθημα σε ένα δημοτικό σχολείο έως τις 4.15 που τελειώνει το ολοήμερο, επί 8 ώρες, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό ζουν μέσα στο σκουπίδι. Πηγαίνουν σε πολυχρησιμοποιημένες και ήδη λερωμένες τουαλέτες. Είναι εκτεθειμένοι στο αίμα των χτυπημένων παιδιών, στον εμετό των άρρωστων παιδιών. Επίσης, φαγητά χύνονται στην αίθουσα ολοήμερου, νερά λιμνάζουν σε σκάλες και διαδρόμους. Αντιλαμβάνεστε πόσο υγειονομικά απαράδεκτες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο. Προκαλεί αίσθηση η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Με αίσθημα ευθύνης και σε πνεύμα συνεργασίας με τους διευθυντές των σχολείων, ξεκινάμε τον καθαρισμό των κτιρίων όσο το δυνατόν νωρίτερα, χωρίς καμία επιβράβευση.

Ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Πληρωνόμαστε μόνο για τον καθαρισμό των αιθουσών διδασκαλίας και όχι για τα γραφεία δασκάλων, τουαλέτες, αποθήκες, αυλές, σκάλες, διαδρόμους και υπόγεια.
  • Καθώς δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο, καθαρίζουμε και πέραν των υποχρεώσεών μας.
  • Μένουμε απλήρωτοι επί μήνες.
  • Δε μας επιτρέπεται να αρρωστήσουμε ούτε μία μέρα.
  • Δε μας δίδεται επίδομα ανεργίας για Ιούλη - Αύγουστο που μένουμε άνεργοι με τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε απόλυση αλλά λήξη σύμβασης.
  • Χριστούγεννα και Πάσχα αντί για επίδομα παίρνουμε όσα ελεήσουν οι μαθητές για εμάς.
  • Αποκλειστήκαμε από τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • Μας επέβαλαν να πληρώνουμε κρατήσεις υπέρ Μετοχικού Ταμείου ενώ είμαστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, άρα μη ανταποδοτικού χαρακτήρα!
  • Οσες θέσεις μένουν κενές από τη συνταξιοδότηση μόνιμων καθαριστριών, καταργούνται, έτσι ώστε να μη μας δίνουν τη δυνατότητα να τις καλύψουμε.
  • Στις 30 Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις μας. Ενώ κάθε Σεπτέμβρη (και επί σειρά πολλών ετών) γινόταν ανανέωση, απειλούμαστε να βρεθούμε χωρίς δουλειά. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια: Οι θέσεις μας να καλυφθούν από ιδιωτικά συνεργεία, ΑΣΕΠ κ.ά. Ολα μας τοποθετούν στο γκισέ του ΟΑΕΔ. Να σημειωθεί ότι 1 στις 2 από εμάς έχουμε άνεργο σύζυγο. Σύμφωνα με έρευνά μας, στις 40 ερωτηθείσες, οι 24 έχουμε ανήλικα τέκνα και η 1 στις 3 άνεργα τέκνα. Δύο συναδέλφισσες έχουν σύζυγο με αναπηρία ενώ άλλες 3 συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μην καταλήξουμε στα συσσίτια του δήμου. Προτείνουμε στους εκπροσώπους της πολιτείας αντί της χειραψίας και αδιάφορης προσπέρασης, να μας τείνουν χέρι βοηθείας και να σταθούν δίπλα μας, στο ύψος τους».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Προς δυναμικές διεκδικήσεις για τη μεταφορά μαθητών

Μπροστά τους έχουν ήδη το πρόβλημα μεταφοράς τους από και προς το σχολείο μαθητές στην Κεφαλονιά καθώς, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Δήμος, υλοποιώντας Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Αυγούστου, ζητά να δηλωθούν οι αποστάσεις του τόπου διαμονής των μαθητών από τα σχολεία που φοιτούν, ώστε να καθοριστεί ποιοι μαθητές θα μεταφέρονται και ποιοι όχι. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι «οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής: α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ». Για τους υπόλοιπους μαθητές, προβλέπεται να... αυτοσχεδιάσουν αν θέλουν να πάνε στο σχολείο.

Η ΕΛΜΕ προειδοποιεί ότι μια σειρά μαθητές, ειδικά των περιφερειακών σχολείων και των ΕΠΑΛ έχουν μεγάλο πρόβλημα τονίζοντας ότι «το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της "αποκέντρωσης" αρμοδιοτήτων στους Δήμους. Μιας αρμοδιότητας που επιβάλλεται να είναι κρατική και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης», όπως επισημαίνει.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ διοργάνωσε χτες σύσκεψη για το ζήτημα, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους. Παράλληλα προτείνει να γίνει - ως πρώτο βήμα - μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιούνη στην Κεφαλονιά.

Παράταση για τον κωδικό του μηχανογραφικού

Παράταση στη δυνατότητα απόκτησης προσωπικού κωδικού για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών έδωσε το υπουργείο Παιδείας, μέχρι την Παρασκευή. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών θα μπορούν να παραλάβουν τον κωδικό τους από τα Λύκεια. Υπενθυμίζουμε ότι τα μηχανογραφικά πρέπει να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι τις 5 Ιούλη. Σήμερα, μετά τις 11 π.μ. θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών απ' τα ΕΠΑΛ (Ομάδα Α), στα αντίστοιχα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr.

Εκμετάλλευση αναγκών για διαφημιστική καμπάνια

Διαμαρτυρία της ΟΛΜΕ για το πρόγραμμα της Coca- Cola για επισκευή σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Την προσπάθεια της Coca - Cola να εισβάλει στα σχολεία, πατώντας πάνω στα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης, καταδικάζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Coca - Cola οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης προχώρησε σε διαγωνισμό, για να αναδειχθεί ένα σχολείο που θα αναλάβει να επισκευάσει. Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά υπέδειξαν υποψήφια σχολεία.

Στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, που αντιδρά στο θέμα, σημειώνεται πως «με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να αξιοποιήσει την τρέχουσα οικονομική κρίση και την οικονομική δυσπραγία των δήμων γνωστή εταιρεία εμφιάλωσης για να οργανώσει διαφημιστική καμπάνια προβολής δραστηριοτήτων της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ