ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να σκεφτούμε ποιοι ωφελούνται από μια νεολαία εξαρτημένη

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Από το φετινό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Από το φετινό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«

Σήμερα (σ.σ. χτες) 26 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, απευθυνόμαστε στους νέους εργαζόμενους, άνεργους, σπουδαστές, μετανάστες να σκεφτούν καλά την αιτία του προβλήματος των ναρκωτικών.

Ποιοι έχουν συμφέρον από μια νεολαία εξαρτημένη από τα ναρκωτικά; Οι ίδιοι που έχουν συμφέρον να δουλεύουμε για 400 ευρώ, προτιμούν στο σχόλασμα θολωμένοι να ψάχνουμε τη λύση στα ναρκωτικά. Είναι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, που πλασάρουν επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Aυτοί που πασχίζουν να νομιμοποιήσουν τη χρήση των ναρκωτικών, να τα διαχωρίσουν σε σκληρά και μαλακά, την ίδια στιγμή στηρίζουν την ανυπαρξία πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης, διαφημίζουν την υποκατάσταση με μεθαδόνη ως θεραπεία, ενώ υποχρηματοδοτούν τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα.

Κανένας συμβιβασμός με τη "Ναρκωκουλτούρα" και με τα προγράμματα που αντί να οδηγούν στην απεξάρτηση και στην πάλη για δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή, συντηρούν την εξάρτηση δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων κρατώντας τους στο περιθώριο της ζωής και οδηγώντας τους στο θάνατο.

Υψώνουμε μπόι σε αυτούς που θέλουν μια νεολαία απαθή και μαστουρωμένη. Καλούμε όλους τους νέους να δώσουν τη μάχη οργανωμένα, συλλογικά μέσα από τα Συνδικάτα, τους Συλλόγους Σπουδαστών, τις Λαϊκές Επιτροπές για δουλειά με δικαιώματα, για μόρφωση, υγεία, πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Καλούμε τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να πολλαπλασιάσουν τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες απέναντι στη ναρκωκουλτούρα, να συζητήσουν πλατιά, με τους νέους εργάτες κυρίως, την πρόταση αγώνα ενάντια σε κάθε είδους υποκατάστατο».

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανακοίνωσε διακοπή της σίτισης των φοιτητών

Tη διακοπή της σίτισης των φοιτητών, λόγω «εξάντλησης της διαθέσιμης πίστωσης», ανακοίνωσε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με έγγραφο που έστειλε χτες στο υπουργείο Παιδείας και ζητά την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης 550.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σίτισης. Συγκεκριμένα ενημερώνει ότι «λόγω εξάντλησης της διαθέσιμης πίστωσης για τη σίτιση των φοιτητών και με δεδομένο ότι έχει περικοπεί ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για τη σίτιση των φοιτητών του ιδρύματος, αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες αυτές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή σιτηρεσίου στους φοιτητές».

Επίσης αναφέρει ότι παρά την επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου 15.000 ευρώ για το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα για τους δικαιούχους σίτισης, εξαιτίας και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ο αριθμός των αιτουμένων σίτισης φοιτητών, βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

Η διοίκηση του ΤΕΙ ζήτησε την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ, και σημειώνει πως «...η έγκριση αυτού του ποσού θεωρείται ιδιαίτερα απαραίτητη, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το ίδρυμά μας, αφαιρέθηκε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος σε εφαρμογή του PSI, ποσό ύψους 7.800.000 ευρώ από τα διαθέσιμά του».

Αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Συνεδριάζουν οι ΓΣ και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, μπροστά στη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 30 Ιούνη

Αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης και δράσης προτείνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις ΓΣ και στα ΔΣ των ΕΛΜΕ, μπροστά στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ, το Σάββατο 30 Ιούνη, στην Αθήνα.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι «η επίθεση μέσα στο καλοκαίρι θα κλιμακωθεί. Τώρα, πρέπει να οργανωθούμε, να προετοιμαστούμε για αγώνες, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα, με κάθε τρόπο (παραστάσεις στις εφορίες, διαμαρτυρίες, καταλήψεις κ.ά.), άμεσα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, προστασίας των ανέργων και λειτουργίας των νοσοκομείων.

Τώρα πρέπει να προστατεύσουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να εμποδίσουμε τη φορολογική εξόντωση (αυτή την περίοδο στέλνονται οι φορολογικές δηλώσεις), τη νέα σφαγή μισθών και συντάξεων και ασφαλιστικών ταμείων. Να απαιτήσουμε σύγχρονες, δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες που να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού.

Να αποτρέψουμε την εφαρμογή της τροπολογίας Μπαμπινιώτη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Να μην περάσει η αξιολόγηση. Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και της Εκπαίδευσης. Κυριολεκτικά, τα σχολεία το Σεπτέμβρη θα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση! Με το άνοιγμα των σχολείων προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και ΓΣ Προέδρων για εκτίμηση της κατάστασης και νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Στην πρόταση του ΠΑΜΕ σημειώνεται πως οι ΓΣ των ΕΛΜΕ και η τακτική ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ (μετασυνεδριακή) πραγματοποιούνται «λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιούνη. Το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις εκλογές είναι αρνητικό για το λαό. Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τη συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι στον αυτόματο πιλότο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι από χέρι αντιλαϊκή. Είναι κυβέρνηση που θα φορτώσει νέα βάρβαρα μέτρα στις πλάτες του λαού, θα φορτώσει τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους. Καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση!».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που «έχει συμφωνήσει με το νέο σχολείο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, με την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην Εκπαίδευση, με την επιλογή των νέων στελεχών Εκπαίδευσης - μάνατζερ, με την πολιτική της ΕΕ στην Εκπαίδευση, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα προγράμματα ΕΣΠΑ». Στην πρόταση περιγράφονται αναλυτικά τα «έργα και οι ημέρες» της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε μια σειρά ζητήματα και τονίζεται πως «οι ηγεσίες αυτές αποτελούν μέρος του προβλήματος».

Εδώ παίζονται ανθρώπινες ζωές

Τα τραγικά αποτελέσματα της «μείωσης της βλάβης» - μήτρα της ευρωενωσιακής πολιτικής στο πρόβλημα των ναρκωτικών - τα οποία ήδη καταστρατηγούν κάθε έναν από τους κρίκους που αφορούν την τοξικοεξάρτηση, πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη, δεσπόζουν ήδη γύρω μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τα προσπερνά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ζητάει: Μείωση της βλάβης, πλουραλισμό της θεραπείας, σχέδιο δράσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση νέων της ΔΗΜΑΡ, ζητώντας επιπλέον ο χρήστης να αντιμετωπίζεται ως άρρωστος και όχι ως εγκληματίας, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ.

Η «μείωση της βλάβης» είναι το πρόσχημα για την πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκατάστασης που έχουν κατακλύσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ, καλύπτοντας πάνω από τα 2/3 των προγραμμάτων και περισσότεροι από τους μισούς χρήστες οπιοειδών στην Ευρώπη βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης (το 2009 από τους 1.300.000 χρήστες οπιοειδών στην Ευρώπη, τουλάχιστον οι 700.000 χρήστες είναι σε προγράμματα υποκατάστασης). Η υποτιθέμενη «μείωση της βλάβης» έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι όλα τα προηγούμενα χρόνια για τον οικονομικό στραγγαλισμό των «στεγνών» προγραμμάτων και των κέντρων πρόληψης. Για ποιο θεραπευτικό πλουραλισμό μιλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ; Μέχρι χτες όταν μιλούσαν για πλουραλισμό εννοούσαν την παραπέρα ανάπτυξη των προγραμμάτων υποκατάστασης. Σήμερα στη χώρα μας τα προγράμματα υποκατάστασης κυριαρχούν, είναι χαμηλών προδιαγραφών, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων εξαρτημένων και ναρκοθετούν τον επιστημονικό ρόλο των εργαζομένων σε αυτά καθώς ο ρόλος τους περιορίζεται στη χορήγηση ενός χαπιού κι έξω από την πόρτα.

Και αναριωτιέται κανείς: Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων και των Κέντρων Πρόληψης, η μεταφορά των υποκαταστάτων δίπλα σε νεκροθάλαμους και σκουπίδια χωρίς τοξικολογικά εργαστήρια και ιατρικό προσωπικό, η φασίζουσα - όλο και επικρατέστερη - αντίληψη ότι ο χρήστης είναι χρόνιος και ανίατος ασθενής απλά προέκυψαν; Λόγω κρίσης; Λόγω μνημονίων; Δεν είναι μέρος ενός σχεδίου δράσης; Δεν πρόκειται για προαποφασισμένα μέτρα που τώρα επιταχύνεται η υλοποίησή τους; Δεν είναι το ίδιο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης που ήδη εφαρμόζεται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και προλειαίνει το έδαφος για την ανυπαρξία της πρόληψης, την παράδοση της απεξάρτησης και της επανένταξης στους ιδιώτες, τη διαστρέβλωση του περιεχομένου τους; Τέρμα πια στην υποκρισία. Εδώ παίζονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.


Ε. Τ.

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Την Kυριακή 1 Ιούλη, στο Δημοτικό Στάδιο της Καισαριανής, στις 6 το απόγευμα, και με αφορμή την επέτειο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ», οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», «ΠΛΕΥΣΗ», του «ΘΗΣΕΑ» και του «18 ΑΝΩ», διοργανώνουν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που εκτός από τα μέλη των Κοινοτήτων θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι και ηθοποιοί. Με το τέλος του τουρνουά στο σκοπευτήριο Καισαριανής (μπροστά στο κτίριο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης), στις 9 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία με τα μουσικά συγκροτήματα της «Ατραπού» του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και του «18 ΑΝΩ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ