ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Γυναικεία... υπόθεση η πρεμιέρα

Με άνεση πέρασε στο τελικό του τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου

ICON Press

Με άνεση πέρασε στο τελικό του τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου
Eπιτυχημένη, σε γενικές γραμμές, θεωρείται η πρεμιέρα της ελληνικής αποστολής στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που άρχισε χτες στο Ελσίνκι. Στη χτεσινή πρώτη μέρα, στη μάχη ρίχτηκαν 12 αθλητές-τριες, όπου οι περισσότεροι εξ αυτών κατάφεραν να προκριθούν στους τελικούς ή τους ημιτελικούς των αγωνισμάτων τους με την τιμητική του σε αυτό να έχει το γυναικείο φύλο.

Οι προκρίσεις

Η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε από το τριπλούν γυναικών, αφού και οι τρεις Ελληνίδες αθλήτριες που συμμετείχαν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει την Παρασκευή. Η Βούλα Παπαχρήστου, μόλις στην πρώτη της προσπάθεια πέρασε το όριο των 14.20μ., καθώς με άλμα στα 14.35μ. πήρε ξεκούραστα το εισιτήριο. Λίγη ώρα αργότερα, την ακολούθησε με τη δεύτερη προσπάθειά της (η πρώτη ήταν άκυρη), η Αθανασία Πέρρα πήρε κι αυτή την πρόκριση με άλμα στα 14.22μ. Με 12.08 καλύτερη επίδοση κατάφερε να προκριθεί έστω και ως 12η η Νίκη Παννέτα, αφού μόλις 8 αθλήτριες από τις 12 του τελικού κατάφεραν να πιάσουν το όριο.

Πολύ καλή ήταν η παρουσία της Σάβα Λίκα στο 1ο προκριματικό γκρουπ του ακοντισμού, η οποία προκρίθηκε στο τελικό με καλύτερη βολή στο 57.60 και παρά το γεγονός ότι το όριο ήταν στα 60μ. σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα του άλλου γκρουπ πήρε την πρόκριση.

Η Τόνια Στεργίου πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τον τελικό του ύψος, όντας η μοναδική αθλήτρια που προκρίθηκε με άλμα κάτω από 1.90.

Στις κούρσες, ο Περικλής Ιακωβάκης απέδειξε πως είναι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι, παίρνοντας εύκολα την πρόκριση για τα ημιτελικά των 400μ. με εμπόδια.Ο Ελληνας πρωταθλητής συμμετείχε στην 1η προκριματική σειρά, όπου προπορευόταν στο μεγαλύτερο διάστημα της κούρσας, αλλά στο τέλος κατέβασε ταχύτητα και τελικά τερμάτισε πίσω από τον Γερμανό Τόμπιας Γκιλ, με χρόνο 50.25. Στα ημιτελικά, τον ακολούθησε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στην 3η προκριματική σειρά, όπου κατέλαβε την 4η θέση, με χρόνο 51.01.

Οι αποκλεισμοί

Στην πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ο Ανδρέας Δημητράκης δεν κατάφερε να διακριθεί στα 800μ. Ο Ελληνας αθλητής τερμάτισε τελευταίος στην 5η σειρά των προκριματικών και 32ος στο σύνολο με χρόνο 1:49.88.

Εκτός τελικού έμεινε ο Μιχάλης Σταματόγιαννης στη σφαιροβολία, αφού και οι τρεις βολές του ήταν κάτω από τα 19 μέτρα και πολύ μακριά από το όριο των 20.30μ.

Η Μαρία Μπελιμπασάκη κατέλαβε την 6η θέση στη 2η προκριματική σειρά των 100 μέτρων, με χρόνο 11.56, και έμεινε εκτός ημιτελικών, πληρώνοντας την κακή της εκκίνηση.

Ο Γερβάσιος Φιλιππίδης έριξε 72.39μ. στον προκριματικό του ακοντισμού και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του αγωνίσματος.

SUPER LEAGUE
Αλλαγές για να προστατευτεί το προϊόν

Μπροστά στο ενδεχόμενο της απαξίωσης του προϊόντος τους και φυσικά να θιχτούν τα συμφέροντα τους και κυρίως τα κέρδη τους, οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου δε διστάζουν να αλλάξουν ακόμα και τους κανονισμούς που οι ίδιοι καθιέρωσαν. Ετσι χθες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Super League επισημοποιήθηκε αυτό που ήταν ήδη γνωστό, οι αλλαγές στις ποινές που αφορούν τις ομάδες που εξασφάλισαν άδεια συμμετοχής από την αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ.

Συνοπτικά η πρόταση που πέρασε είναι πως οι ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν, έχουν δικαίωμα να κάνουν συνολικά 3 μεταγραφές ή ανανεώσεις, Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών. Μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστο αριθμό μόνο Ελλήνων ποδοσφαιριστών μέχρι 24 χρονών, ενώ τη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη θα έχουν δικαίωμα για να κάνουν 1 μεταγραφή Ελληνα ποδοσφαιριστή ανεξαρτήτου ηλικίας.

Οι ομάδες που δεν πήραν άδεια και θα πορευτούν με την παραπάνω πρόταση είναι οι: ΑΕΚ, Αρης, Πανιώνιος, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα, μετά την αρνητική στάση της ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Super League, η διοργανώτρια αρχή ψήφισε να μείνουν οι ομάδες 16 τη νέα αγωνιστική περίοδο. Υπέρ της πρότασης ήταν επτά ΠΑΕ, έξι ήταν κατά, ενώ τρεις ψήφισαν «λευκό». Αρνητικά ψήφισαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Skoda Ξάνθη, Ατρόμητος και ΑΕΚ. Υπέρ ψήφισαν οι ΠΑΕ Εργοτέλης, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Δόξα Δράμας, Αρης, Παναθηναϊκός, Λεβαδειακός, ενώ «λευκό» οι Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 2-4 πεν. (κ.α., παρατ. 0-0)
Ειδικότητά της ... οι τελικοί

Την πρόκρισή της για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πανηγυρίζει από χτες η Ισπανία, που στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης επικράτησε της Πορτογαλίας με 4-2. Ετσι πλέον οι «Φούριος Ρόχας» θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο τους που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη διοργάνωση. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ισπανία κατέχει πλέον και ένα ρεκόρ, αφού γίνεται η δεύτερη χώρα μετά το 1972 (Δ. Γερμανία) που προκρίνεται σε τρεις συνεχόμενους τελικούς διεθνούς διοργάνωσης αφού έχει παρουσία και στον τελικό του Μουντιάλ του 2010.

Δυο χαμένα πέναλτι από πορτογαλικής πλευράς, ένα του Μουτίνιο που μπλόκαρε ο Κασίγιας και ένα του Μπρούνο Αλβεζ που χτύπησε στο δοκάρι, ήταν αυτά που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ στη διαδικασία. Για τους Ισπανούς, που έχασαν και αυτοί πέναλτι (Αλόνσο το 1ο), σκόραραν στη διαδικασία οι Ινιέστα, Πικέ, Ράμος, Φάμπεργκας. Τα γκολ των Πορτογάλων σημείωσαν οι Πικέ, Νάνι.

Πάντως, σε γενικές γραμμές το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση δεν πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς θεάματος, με τις δυο ομάδες να παίζουν πολύ προσεκτικά και να χάνουν κάποιες ευκαιρίες χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Πέπε, Μπρούνο Αλβες, Φάμπιο Κοεντράο, Μιγκέλ Βελόζο (106' Κουστόντιο), Ραούλ Μεϊρέλες (113' Σιλβέστρε Βαρέλα), Ζοάο Μοουτίνιο, Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ούγκο Αλμέιδα (81' Νέλσον Ολιβέιρα).

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Τζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι (87' Πέδρο), Τσάμπι Αλόνσο, Νταβίντ Σίλβα (60' Χεσούς Νάβας), Ινιέστα, Νεγκρέδο (54' Φάμπρεγκας).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ (21.45, ΕΤ1)
Ολα ανοιχτά...

Η μεγάλη ώρα του ημιτελικού για Γερμανία και Ιταλία έφτασε σήμερα στη Βαρσοβία, με τα «πάντσερ» μεν να είναι τα φαβορί όμως οι «ατζούρι», με τις εμφανίσεις τους έχουν δείξει ότι θα είναι σκληρό καρύδι.

Βέβαιος για την επικράτηση της ομάδας του εμφανίστηκε ο Γιοακίμ Λεβ. Παραδέχτηκε πως η Γερμανία, παραδοσιακά, αντιμετωπίζει δυσκολίες με αντίπαλο την Ιταλία, υποσχέθηκε, όμως, πως αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι διαφορετική.

Οι ήττες τόσο σε Μουντιάλ, όσο και σε EURO έχουν κάνει τους Γερμανούς ιδιαίτερα επιφυλακτικούς σε ό,τι αφορά τον σημερινό ημιτελικό.

Ο προπονητής των «πάντσερ», μιλώντας στη εφημερίδα «Die Welt» δήλωσε με ειλικρίνεια: «Πάντα αντιμετωπίζαμε προβλήματα απέναντι την Ιταλία, αυτό το ξέρουν όλοι»... για να προσθέσει πως «αυτό θα αλλάξει σήμερα».

Σεβασμός αλλά όχι φόβος επικρατεί στο στρατόπεδο της Ιταλίας, που πλέον έχει ανοίξει η όρεξη για το κάτι παραπάνω, αφού η ομάδα κατάφερε, παρά τα προβλήματα, να φθάσει ως εδώ. Ο Τσέζαρε Πραντέλι τόνισε ότι η Γερμανία είναι δυνατή ομάδα, ωστόσο όλοι πλέον φοβούνται την Ιταλία.

Διαιτητής θα είναι ο Γάλλος Στεφάν Λανουά.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ψηλά τον πήχη ο Μπάγεβιτς

Σκληρή δουλειά υποσχέθηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά την παρουσίασή του στον Ατρόμητο, τονίζοντας ότι θέλει να πάει την ομάδα του εκεί που οι άλλοι... δεν πιστεύουν. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός υποστήριξε ότι στόχος των Περιστεριωτών είναι να διατηρηθούν ψηλά, ωστόσο ως προτεραιότητα έθεσε την Ευρώπη και την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

  • Με τη φανέλα με το τριφύλλι θα αγωνίζεται την επόμενη χρονιά ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με τον Παναθηναϊκό. Ο 22χρονος θα αγωνιστεί στους «πράσινους» με τη μορφή δανεισμού από την Αλάνια Βλαντικαφκάζ.
  • Η απάντηση που περίμενε ο ΠΑΟΚ από την Τότεναμ για τον Μπογκανί Κουμάλο, σύμφωνα με τον ατζέντη του παίκτη, έφτασε και μάλιστα είναι θετική. Η διοίκηση του «δικεφάλου του Βορρά» για την ώρα δεν επιβεβαιώνει τίποτα, αλλά αν κάτι τέτοιο ισχύει, ο Νοτιοαφρικανός στόπερ θα είναι η πρώτη μεταγραφή της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Επίκεντρο η Κεφαλονιά

Mε την τελετή έναρξης ανοίγει σήμερα το βράδυ στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου (21.30) η αυλαία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Γυμναστική για Ολους» στην Κεφαλονιά.

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1988 και έγινε θεσμός καθώς αγκαλιάστηκε από τους Κεφαλονίτες. Στο «Κεφαλονιά 2012» αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ συμμετοχών αφού θα συμμετάσχουν περίπου 1.500 αθλούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βασισμένο στην ιδέα και τη φιλοσοφία της μαζικής άθλησης, το φεστιβάλ «Γυμναστική για Ολους» είναι μη αγωνιστικού χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους με τη συνοδεία μουσικής.

Το πρόγραμμα: Αύριο: Κεντρική πλατεία Ληξουρίου (20.00), Σάββατο: Στάδιο Κουρκουμελάτων (20.00). Κυριακή: Κεντρική Εκδήλωση - Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης», Αργοστόλι (18.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ