ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
Σελ. /28
Ο «αντιμνημονιακός» ΣΕΒ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το μνημόνιο έχει φάει τα ψωμιά του, ας φτιάξουμε ένα νέο μνημόνιο, με άλλο περιτύλιγμα». Αυτό ουσιαστικά είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μετά τις επαφές που είχε προχτές στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Κομισιόν και της Ευρωζώνης. Ο Δ. Δασκαλόπουλος δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί «αντιμνημονιακός» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί με άλλα «μέσα» και «εργαλεία» η στρατηγική της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της για εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή για δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και μέτρα άγριας λιτότητας. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ δε δίστασε να προσχωρήσει με το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο, ανακαλύπτοντας «αμφιλεγόμενες πολιτικές» στο μνημόνιο, αναφέροντας μάλιστα ως κορυφαίο παράδειγμα το κούρεμα του χρέους (PSI), που, όπως είπε, «απέφερε στην Ελλάδα καθαρή μείωση του χρέους της τάξης μόλις των 30 δισ. ενώ παράλληλα της απέδωσε το μόνιμο χαρακτηρισμό της αφερέγγυας χώρας». Επίσης καταλόγισε στο PSI ότι «κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μαρασμό και την ιδιωτική οικονομία σε ασφυξία», επιχειρώντας βέβαια να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό και τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Η διέξοδος που προτείνει λοιπόν είναι να δείξει η νέα συγκυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που εξαθλιώνουν το λαό και ενισχύουν το κεφάλαιο (π.χ. δραστική μείωση του μέσου μισθού, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), ώστε να προκαλέσει τη θετική αντίδραση των εταίρων και δανειστών. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους εταίρους της, αλλά αν επιδείξει αποφασιστικότητα στην άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει δεσμευτεί, η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία»,δήλωσε με νόημα. Αν τώρα αυτή η αντιδραστική πολιτική δεν ονομάζεται μνημόνιο, ακόμα καλύτερα...

Κοροϊδεύει η ΓΣΕΕ

Μόλις χτες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), συναντήθηκε με τους προέδρους της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χ. Β. Ρομπάι. Οι δε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί - σύμφωνα τουλάχιστον με το επίσημο δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ - είναι το λιγότερο αποκαλυπτικές.

«Η ΓΣΕΕ», αναφέρεται στο δελτίο, ζήτησε «την έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας την αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγου, της προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών, της αλλαγής του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και φυσικά αλλαγής της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής»! Τι ζήτησαν δηλαδή; Πολιτική με άλλο μείγμα για την έξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου! Τόσο φιλεργατική πολιτική ασκούν οι εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ: Οχι μόνο συνδιαλέγονται με τους σφαγείς των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά επιπρόσθετα τους προτείνουν και ...πολιτικές οι οποίες ευνοούν το κεφάλαιο (π.χ., έκδοση ευρωομολόγου).

Οσον δε αφορά στην «αλλαγή της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής», έχουμε δύο ερωτήσεις προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ: Πρώτον, η αλλαγή αυτή θα προκύψει μέσα από ...διαβήματα και ...συναντήσεις με τον κάθε Μπαρόζο και τον κάθε Ρομπάι, ή μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες τόσο σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεύτερον, είναι δυνατόν μια εργατική συνομοσπονδία, που δήθεν ενδιαφέρεται για αλλαγή της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής, να τη συσχετίζει με την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ; Δηλαδή, πόσο φιλεργατική μπορεί να γίνει η ΕΚΤ κατά τη γνώμη της ΓΣΕΕ;

Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Το θέμα είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μην «τσιμπάνε»...

Οι εξωχώριες εταιρείες

Αν κάτι έχει αξία από την ανούσια κατά τ' άλλα υπόθεση της παραίτησης του υφυπουργού Ναυτιλίας Γ. Βερνίκου, είναι η ομολογία του ίδιου του εφοπλιστή ότι «οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν μορφή εξωχώριας εταιρείας». Επιβεβαιώνει δηλαδή, ότι οι εφοπλιστές προτιμούν να δίνουν στις εταιρείες τους μορφή εξωχώριας εταιρείας, ακριβώς για να μην πληρώνουν φόρους και κάθε άλλη «επιβάρυνση» προς το κράτος. Δεν τους φτάνουν οι δεκάδες στην κυριολεξία φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπίσει οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις για χάρη τους (σ.σ. πρόσφατα τις υπενθύμισε ο «Ρ»), προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους σε φορολογικούς παραδείσους για να απαλλάσσονται πλήρως. Μάλιστα, η πλήρης φοροασυλία θεωρείται από τους εφοπλιστές ως το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, με τον ίδιο τον Γ. Βερνίκο να δηλώνει χτες σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ότι οι εξωχώριες εταιρείες «είναι ένα πολύ σημαντικό και αναπτυξιακό εργαλείο», αξιώνοντας να «αποενοχοποιηθεί» η ίδρυση και λειτουργία τους στη συνείδηση του λαού. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Ποια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ποια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος όταν οι εφοπλιστές και γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο, μπορεί στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων του Μάαστριχτ να «φοροδιαφεύγει» καθόλα νόμιμα και να μεταφέρει τις εταιρείες του σε όποιο σημείο του πλανήτη ανά πάσα στιγμή; Πώς μπορεί να εμποδιστεί και να εξαναγκαστεί το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να πληρώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία και «κοινωνικό κράτος»; Η μόνη διέξοδος είναι να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι μόνο αν πάρει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής και έχει την εξουσία μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την υγεία του λαού

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα δε χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγραφεί: Ανθρωποι μένουν χωρίς την απαραίτητη θεραπεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν γίνει «λάστιχο». Κατάσταση δραματική κι επικίνδυνη, που αποδεικνύει τι εννοούσαν η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση όταν μιλούσαν για καταπολέμηση της «σπατάλης», «εξορθολογισμό» των δαπανών για Υγεία - Φάρμακο κ.λπ. Αποδεικνύεται ποιος ήταν εξαρχής ο στόχος του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι δραματικές περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων, παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ η νέα κυβέρνηση χωρίς δισταγμό μιλάει για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Επομένως, ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στα φάρμακα, στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Αν ο ίδιος ο λαός δεν οργανωθεί και δε διεκδικήσει με όλους τους τρόπους το δικαίωμα στη θεραπεία, στη ζωή. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, στους φαρμακοποιούς, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς αναμονή και χωρίς κανένα συμβιβασμό, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ και φυσικά να επιστραφούν τα «κουρεμένα» αποθεματικά τους. Απαιτείται μαζικός και σκληρός αγώνας για να έχουν όλοι δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, πρόσβαση στα νοσοκομεία και σ' όλες τις δομές Υγείας.

Από όλες τις εξελίξεις φανερώνεται πως η «μεγάλη πληγή» του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, που ξεζουμίζει νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, το λαϊκό εισόδημα, ενώ δεν προσφέρει τίποτα. Με κατεύθυνση την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού, το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπως άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος, δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όλους, με προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία, στους χρονίως πάσχοντες, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει η ίδια την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία των νοσοκομείων με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα. Επιπλέον, να γίνει από το κράτος άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι υγειονομικοί και οι μικρομεσαίοι φαρμακοποιοί να συστρατευθούν και να απαιτήσουν, τον 21ο αιώνα, να μην πεθαίνουν άνθρωποι που μπορούν να θεραπευτούν. Να αξιοποιούνται η επιστήμη και η τεχνολογία για τις ανθρώπινες ανάγκες και για τη διαφύλαξη της ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ