ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Χωρίς περίθαλψη κινδυνεύει να μείνει καρκινοπαθής αυτοαπασχολούμενη

Δυναμική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΕ πραγματοποίησαν Λαϊκές Επιτροπές και φορείς των ΕΒΕ

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας φορτώνει νέα βάσανα στα λαϊκά στρώματα, αφού στερεί υπηρεσίες Υγείας σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν
Η εμπορευματοποίηση της Υγείας φορτώνει νέα βάσανα στα λαϊκά στρώματα, αφού στερεί υπηρεσίες Υγείας σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν
Κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΕ πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, μέλη των Λαϊκών Επιτροπών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας 5ο - 6ο και 7ο, μαζί με τη Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και τη Γραμματεία Αυτοαπασχολούμενων και Μικρεμπόρων στο Δήμο Αθήνας, απαιτώντας υγειονομική κάλυψη όλων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων και το σφράγισμα των βιβλιαρίων τους. Οπως τόνισαν, περίπου 400.000 συνάδελφοι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχουν περιέλθει, για αρκετούς μήνες, ακόμα και για ένα χρόνο, δεν κατέβαλλαν τη μηνιαία εισφορά τους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας καρκινοπαθούς εμπόρου, η οποία για σχεδόν ένα χρόνο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει την εισφορά και τώρα αναγκάζεται να καλύψει φάρμακα και εξετάσεις. Σε πρόσφατη συνεδρίαση η διοίκηση του ΟΑΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να την απαλλάξει από τα χρέη δίνοντας άμεσα ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ωστόσο, χτες, η διοικήτρια αρνήθηκε να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση για τη θεώρηση του βιβλιαρίου της. Οπως τονίζει η ίδια η γυναίκα στον «Ρ», «επί 28 χρόνια πλήρωνα τις εισφορές μου. Ζητάω να μου δώσουν κάλυψη για να συνεχίσω τις χημειοθεραπείες, τις οποίες έχω πληρώσει από την τσέπη μου και το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχίσω κι άλλες. Δεν έχω χρήματα να δώσω, τι πρέπει να κάνω;».

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ και μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, μετά την άρνηση της διοικήτριας να υλοποιήσει την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα συνάδελφό τους ανυπεράσπιστο και θα παλέψουν μέχρι τέλους για δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη και εισφορές. Το επόμενο διάστημα, όπως είπαν, θα υπάρξει δυναμική απάντηση καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αφορμή για να ανοίξει ακόμα πιο πολύ η κουβέντα για τη δραματική κατάσταση χιλιάδων οικογενειών που στερούνται φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Επανασύνδεσαν ρεύμα σε άνεργο ΑμεΑ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι άνεργου που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης μετά από εργατικό ατύχημα πέτυχαν, χτες το πρωί, η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, μέσα από μαζική παράσταση που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη. Ο άνεργος επί 6 μήνες εργάτης τουλάχιστον, έχασε την όρασή του στο ένα μάτι και αντιμετωπίζει πρόβλημα και στο άλλο, ως αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος που είχε πάθει, όταν εργαζόταν ως μηχανικός φορτηγών οχημάτων. Εχει αναπηρία 80% και τους τελευταίους μήνες ζει με το επίδομα των 360 ευρώ. Αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η οφειλή του να φτάσει στα 700 ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα πήγε στη ΔΕΗ και ζήτησε διακανονισμό, όμως οι αρμόδιοι της ΔΕΗ απέρριψαν το αίτημά του και του ζήτησαν εξόφληση του χρέους προκειμένου να μην του κόψουν το ρεύμα. Τελικά την περασμένη Τετάρτη η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα. Χτες, μετά τη δυναμική παρέμβαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων η ΔΕΗ προχώρησε τελικά σε επανασύνδεση του ρεύματος και διακανονισμό.

Συσκέψεις σήμερα σε Λάρισα και Τρίκαλα

Στη Λάρισα περνά σήμερα η «σκυτάλη» της οργάνωσης της λαϊκής παρέμβασης με προτεραιότητα την αντίσταση ενάντια στη φοροληστεία, καθώς και για τα ζητήματα της Υγείας και του Φαρμάκου. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσαν στην Αθήνα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ, σήμερα οι τοπικές Γραμματείες των συσπειρώσεων διοργανώνουν σύσκεψη στη Λάρισα, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνεται και στα Τρίκαλα, σήμερα στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Τρικάλων.

Επίσης, συσκέψεις προετοιμάζονται, αύριο Τετάρτη 4 Ιούλη:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.
  • Στην Ξάνθη, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Κοζάνη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Την Πέμπτη 5 Ιούλη, η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας Θεσσαλονίκης, καλεί σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας.

Στο Βόλο, οι τοπικές Γραμματείες, διοργανώνουν σειρά δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη σωματείων, επιτροπών αγώνα, λαϊκών επιτροπών, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
  • Την Παρασκευή, 6 Ιούλη, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, για το οξυμένο ζήτημα των φαρμάκων και του ΕΟΠΥΥ.
  • Την Τετάρτη, 12 Ιούλη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη των άνεργων του Βόλου, για την οργάνωση της δράσης για μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
  • Την Πέμπτη, 13 Ιούλη, κινητοποίηση στις ΔΟΥ Βόλου, για το ζήτημα της φοροεπιδρομής, των χαρατσιών και της ακρίβειας, που έχουν γονατίσει τις λαϊκές οικογένειες.
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα συνάντηση σήμερα στο υπουργείο

Στην αδιαλλαξία εμμένει η εργοδοσία

Στον 9ο μήνα μπήκε ο σκληρός απεργιακός αγώνας που δίνουν οι χαλυβουργοί στην «Ελληνική Χαλυβουργία». Από τη μεριά της η εργοδοσία εμμένει στην αδιαλλαξία της, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του σωματείου των χαλυβουργών για να γίνουν διαπραγματεύσεις πάνω στα συγκεκριμένα αιτήματα που επανειλημμένα έχει καταθέσει και δημιουργούν προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης.

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του σωματείου ήταν και η χτεσινή άτυπη συνάντηση που είχε η διοίκηση της εταιρείας με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο στην οποία, η εργοδοσία εμφανίστηκε ξανά αδιάλλακτη. Κι αυτό ενώ έχει εξασφαλίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση άδεια για να αποκτήσει δικό της λιμάνι, έχει εξασφαλίσει νέο δάνειο κτλ. Στη χτεσινή συνάντηση η εργοδοσία - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου - «εγχείρησε απαντητικό υπόμνημα εξηγώντας ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα οι πόρτες του εργοστασίου και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος σε υγιείς βάσεις με παράλληλα ενεργό το εργοστάσιο».

Από τη μεριά του το σωματείο, θα προσέλθει στη τριμερή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 10 π.μ. στο υπουργείο ζητώντας να σταματήσει η αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας και να γίνει συζήτηση στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει. Και με αυτές τις προτάσεις το σωματείο θα συμμετέχει σήμερα στη νέα τριμερή συνάντηση στις 10 π.μ. που ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας (με την παρουσία του ίδιου του νέου υπουργού). Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα συζητηθούν σε νέα γενική συνέλευση των χαλυβουργών που θα γίνει τις επόμενες μέρες της εβδομάδας ώστε να αποφασιστεί η εξέλιξη του αγώνα τους.

  • Στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους του, Μαρίας Μητσού, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου και ο κ. Στέλιος Βλίτσης, αντί για στεφάνι προσφέρουν 100 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στους απεργούς χαλυβουργούς.
Περιοδείες σε χώρους Υγείας - Πρόνοιας

Μπροστά στην κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για ασθενείς και υγειονομικούς, η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ προγραμματίζει σειρά περιοδειών - παρεμβάσεων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας με στελέχη του Κόμματος.

Μεταξύ άλλων, αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες:

-- Στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ. στο Ασυλο Ανιάτων, με τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Kινητοποίηση αύριο για να λειτουργήσει άμεσα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν, αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ. ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες και η Επιτροπή Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για την άμεση επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου.

Οι παραπάνω φορείς θα απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό άμεση επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου. Αμεση στελέχωση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ