ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
«Η φούσκα της διαπραγμάτευσης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τέλος η φούσκα της διαπραγμάτευσης», διαπιστώνει σε διθυραμβικούς μάλλον τόνους στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η χθεσινή «Αυγή», με αφορμή τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «το μνημόνιο έχει εκτροχιαστεί και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές πριν το επαναφέρουμε στο σωστό δρόμο». Ομως, για αυτή τη φούσκα της διαπραγμάτευσης μεγάλη ευθύνη έχει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πραγματικότητα εμφανιζόταν προεκλογικά ως ο καλύτερος διαπραγματευτής έναντι των δανειστών και εταίρων. Τη «φούσκα της διαπραγμάτευσης» δεν ενίσχυαν οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα κάνει «τίποτα μονομερώς» και θα τα συζητήσει όλα με τους εταίρους; Τη φούσκα της διαπραγμάτευσης δε φούσκωναν οι βαθυστόχαστες, πλην επικίνδυνες, εκτιμήσεις του για το «νέο αέρα» που πνέει στην ΕΕ μετά την εκλογή Ολάντ και η καλλιέργεια των αυταπατών για «την Ευρώπη που αλλάζει» και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται; Την εικόνα του «σκληρού διαπραγματευτή» με τους δανειστές δεν καλλιεργούσε προεκλογικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Τώρα που σκάει η «φούσκα της διαπραγμάτευσης», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να σωθεί, παριστάνοντας ότι τάχα δεν την αφορά ή ότι ήταν αντίθετη... Δεν πρόκειται όμως να ξεφύγει γιατί η αλήθεια είναι ότι μόνο ο λαός είναι αυτός που μπορεί να «διαπραγματεύεται», έχοντας συνειδητοποιήσει ότι μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση και φιλολαϊκή ανάπτυξη.

«Πλασιέ» της δημόσιας περιουσίας...

Σε ρόλο «πλασιέ» της δημόσιας περιουσίας εμφανίστηκε χτες στο «ΣΚΑΪ» ο Δ. Χατζησωκράτης, στέλεχος της συγκυβερνώσας ΔΗΜ.ΑΡ. Προσπάθησε δε, να βαφτίσει το κρέας ψάρι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είπε μεταξύ άλλων, «δε μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις, είναι μια άλλη διαδικασία που βγαίνουν πράγματα από το κράτος αλλά ο ρόλος του δεν παύει να υπάρχει»!!!

Αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ «έχει μπει στο τραπέζι» ως φιλέτο προσφερόμενο στο μεγάλο κεφάλαιο για φαγοπότι, μαζί με λιμάνια και αεροδρόμια για τα οποία ανέφερε «στρατηγικός επενδυτής για ορισμένα χρόνια από 20 ως 25 αλλά με την ύπαρξη ισχυρής δημόσιας αρχής, ελέγχου και εποπτείας είναι αυτό που κάνουνε σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια της Ευρώπης». Ενώ για επιδόρπιο θα προσφερθεί ο ΟΠΑΠ για τον οποίο ο Δ. Χατζησωκράτης δήλωσε, «η διαδικασία της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών προχωράει σε όλη την Ευρώπη άρα αυτό το μονοπώλιο δε θα είναι δεδομένο μετά από τρία - πέντε χρόνια, άρα πρέπει να τα σκεφτούμε».

... αλλά και έγνοια για την τιμή

Δε θα σχολιάσουμε εδώ τις φαιδρότητες με τις οποίες επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ή τις ακόμα πιο φαιδρές ερμηνείες τού τι συνιστά αποκρατικοποίηση και ποια η διαφορά απ' την ιδιωτικοποίηση. Η ουσία είναι μία. Σκοπός τους είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο μπροστά στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Είναι στο χέρι του λαού να μην τους περάσει και δεν πρέπει να τους περάσει.

Από την άλλη, όσον αφορά τη στάση της «υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ; Υπεύθυνα απέναντι στα μονοπώλια που ορέγονται τον πλούτο της χώρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης καλεί την κυβέρνηση να μην πουλήσει τώρα γιατί «οι αποτιμήσεις επιχειρήσεων, ακίνητης περιουσίας, κινητής περιουσίας του δημοσίου είναι στα τάρταρα»! Τι να κάνει η κυβέρνηση; Απαντά: «Το ερώτημα δεν είναι το μέγεθος του κρατικού τομέα (...) αλλά πώς κανείς μπορεί να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία ενδεχομένως και με κοινοπραξίες και με τον ιδιωτικό τομέα ή με διακρατικές συμφωνίες για να παραγάγει πλεονάσματα και πλούτο»! Οχι Γιάννης, Γιαννάκης δηλαδή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερχεται νέα μπόρα στη γειτονιά μας

Η Ανατ. Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο αυτής της πολεμικής κινητοποίησης για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία ή και το Ιράν. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως και όλες οι προηγούμενες, σέρνει βαθύτερα το λαό στο λαγούμι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, αυξάνοντας την πιθανότητα να βρεθεί στη θέση του θύτη και του θύματος. Ηδη, οι αεροναυτικές εγκαταστάσεις και πληθώρα άλλων διευκολύνσεων στους Αμερικανούς και τους άλλους ΝΑΤΟικούς συμμάχους στην περιοχή του κόλπου της Σούδας, έχουν τεθεί στη διάθεση της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής.

Μάλιστα έχει υπάρξει εκ μέρους των Αμερικανών και σχετική ενημέρωση προς τις ελληνικές αρχές για την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα ως σημείο στάθμευσης και εφόρμησης της πολεμικής τους μηχανής. Οι ειδοποιήσεις αυτές μόνο τυπικό χαρακτήρα έχουν, καθώς με τα μνημόνια που έχουν υπογράψει οι τελευταίες κυβερνήσεις με το ΝΑΤΟ, έχουν δώσει διαρκή άδεια στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να κάνουν χρήση του ελληνικού εδάφους και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Την ίδια ώρα αμερικανοΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια στην πορεία τους προς την Ανατ. Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της κρίσης που κλιμακώνεται, το ενδεχόμενο του πολέμου αυξάνει, όσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, για την επιβίωση ή την επικράτηση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, βίαια, μέσα». Ειδικά στην περιοχή μας, που αποτελεί πεδίο έντονου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των θαλάσσιων οδών, η καπιταλιστική κρίση τροφοδοτεί και δυναμώνει τους ανταγωνισμούς για την κατάκτηση νέων αγορών και μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλίων. Μέσα απ' αυτό το πρίσμα, οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για τη «νέα Μέση Ανατολή» που διακήρυξαν οι ΝΑΤΟικοί κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2004 και έκτοτε ξεδιπλώνονται πλευρές του. Μεταξύ αυτών είναι τα νέα τετελεσμένα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, η λεγόμενη «αραβική άνοιξη», η διείσδυση του ΝΑΤΟ στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η σύνδεση Ισραήλ - ΝΑΤΟ...

Ο λαός μας, μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, έχει υποχρέωση να πάρει αποφασιστικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, για να αποτραπεί η με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αιματοκύλισμα που προετοιμάζεται στην περιοχή μας. Οι ιμπεριαλιστές έχουν τα όπλα τους για να σκοτώνουν τους λαούς. Εχουν όμως και οι λαοί τα δικά τους, τα όπλα του αγώνα και της αλληλεγγύης. Η αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των πραγματικών τους στοχεύσεων, η παρεμπόδισή τους και η αποτροπή της ελληνικής εμπλοκής αποτελούν μέρος της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και διεθνιστικό καθήκον του λαού. Σε συνδυασμό με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ