ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κερδοσκοπία «τρέλανε» τις αγελάδες

Η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προφύλαξη του κοινού από τη νόσο των «τρελών αγελάδων» επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων

Η επιδίωξη της διαρκούς συμπίεσης του κόστους και συνακόλουθης αύξησης των κερδών είναι αυτό που οδηγεί τη βιομηχανία τροφίμων στη χρήση δεκάδων ουσιών, οι οποίες δε γνωρίζουμε ποιες επιπτώσεις θα έχουν στη διατροφική αλυσίδα. Αυτό τονίστηκε χτες από τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΔΗΩ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία εκπροσώπων του Κτηνιατρικού Συλλόγου και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.

Ο Λ. Λελούδης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, μιλώντας για την ιστορία της νόσου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε ακριβώς τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου των «τρελών αγελάδων» ούτε τον τρόπο μετάδοσής του. Είναι όμως γνωστό, σημείωσε, ότι η νόσος έχει σχέση με τη χρήση υπολειμμάτων ζώων για την παραγωγή ζωοτροφών, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν πήρε από τις αρχές ακόμη εμφάνισης της νόσου αλλά και ανάλογων φαινομένων δραστικά μέτρα. Ο Λ. Λελούδης επέμεινε ιδιαίτερα στην άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του κοινού και στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας «ηλιθιότητες και εθνικιστικές βλακείες» τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι «τα ελληνικά προϊόντα είναι αγνά».

Η Γ. Μυλωνά μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου επισήμανε ότι βασικός λόγος των προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα στην παραγωγή τροφίμων οφείλεται στην άκρατη κερδοσκοπία, η οποία οδήγησε στη χρήση επικίνδυνων πρωτεϊνών για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ζώων. «Αλλάξαμε τη φυσιολογία των ζώων, από φυτοφάγα τα μετατρέψαμε σε σαρκοφάγα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης επισήμανε ότι η νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή που υπάρχει στη χώρα μας, τόσο η Κοινοτική όσο και η εθνική, δεν εφαρμόζεται, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στη σημασία της πρόληψης, αλλά και του ελέγχου πιστοποίησης στα προϊόντα κατανάλωσης.

Τέλος ο Γ. Βοϊκλής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών ανέφερε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει γνωστές, 10 διατροφικές - όπως τις χαρακτήρισε - κρίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σαν απλά «τοκ σόου» στα τηλεοπτικά κανάλια, ακολούθησε ο πανικός του καταναλωτικού κοινού για να καταλήξουν στις εφησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών. Σήμερα, κατέληξε, παρατηρείται μια ανάλογη πορεία και γι' αυτήν την περίπτωση, συγκρίνοντας ειρωνικά τη στάση που κρατάει η ΕΕ απέναντι στη νόσο των «τρελών αγελάδων» με τη στάση που τήρησε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ενωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής σημειώνει ότι οι παραδοσιακοί κρεοπώλες δεν προσφέρουν στον Ελληνα καταναλωτή κρέατα από τη Γαλλία και καλούν τους αρμόδιους να δηλώσουν ότι τα κρέατα που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι ελεγμένα και απόλυτα ασφαλή.

Ευρωπρόστιμα... τρέλας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή 

Τη στιγμή που ο θόρυβος των «τρελών αγελάδων» αναζωπυρώνεται και η χώρα μας είναι ελλειμματικότατη σε βόειο κρέας οι Ελληνες βουτρόφοι πληρώνουν βαριά ευρωπρόστιμα στην ΕΕ, επειδή οι αγελάδες γέννησαν περισσότερα αρσενικά μοσχάρια από το κοινοτικό πλαφόν!

Η ΕΕ όρισε, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, ότι η Ελλάδα δικαιούται να έχει γύρω στις 140.000 αρσενικά μοσχάρια, ασχέτως αν ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος. Το αποτέλεσμα είναι οι βουτρόφοι να πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας από το 1996 και μετά, που έφτασαν σε σημείο το 1998 να «κοστίσουν» το 1/4 περίπου της επιδότησης, ενώ το πρόστιμο για το 1999 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το ζήτημα αυτό θίγει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, τονίζεται ότι τέτοιου είδους πρακτικές προκαλούν αγανάκτηση στον ελληνικό λαό και τους βουτρόφους. Επίσης, αναφέρεται ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μειώνουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και επιταχύνουν τη συρρίκνωση της βουτροφίας σε μια περίοδο που περιορίζεται η αυτάρκεια της χώρας μας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας: Τι ενέργειες θα κάνει για να μην πληρώσουν τα πρόστιμα οι βουτρόφοι και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη της εγχώριας βουτροφίας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ