ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κοινός ο αντίπαλος - κοινός και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας!

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

Με τίτλο «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι: Κοινός ο αντίπαλος - κοινός και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας!» διακινήθηκε μαζικά την Παρασκευή (στην εκδήλωση της ΚΟΑ στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια) ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» για το Μεταναστευτικό, γενικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες στον ευρωμονόδρομο.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η καπιταλιστική κρίση οξύνει ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό ζήτημα. Η ανεργία και η φτώχεια θερίζουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Αφήνουν όλο και περισσότερους χωρίς ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των αδειών παραμονής, εκτεθειμένους απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία, τις δολοφονικές επιθέσεις της αντικομμουνιστικής - φασιστικής "Χρυσής Αυγής", την κρατική καταστολή και τα εγκληματικά κυκλώματα που στρατολογούν ανθρώπους από τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας».

Σημειώνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες «παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ ζώντας σε άθλιες συνθήκες ή αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο ταξίδι της μεγάλης φυγής προς Ιταλία, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, του Δουβλίνου ΙΙ και της Σένγκεν, που υπηρετούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Επισημαίνει ότι «οι σφετεριστές του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, αυτοί που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, έχουν κάθε συμφέρον να τους διαιρούν σε ντόπιους και ξένους στις χώρες υποδοχής, να τους φέρνουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, για να τους εκμεταλλεύονται όλους καλύτερα». Απέναντί τους καλεί σε κοινό αγώνα για:

  • Να εξασφαλιστούν η υγεία και τα φάρμακα του λαού, να αντιμετωπιστούν φοροκαταιγίδα και χαράτσια, να προστατευθούν οι άνεργοι και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα απειθαρχώντας σε Δουβλίνο ΙΙ και Σένγκεν. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, προσωρινοί, δημόσιοι χώροι φιλοξενίας για τους άστεγους ή τους μετανάστες που στεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμοί. Ειδική φροντίδα για γυναίκες εγκύους, ανήλικα, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και απαγόρευση απέλασής τους.
  • Γρήγορη και δίκαιη πρόσβαση και απονομή ασύλου και επικουρικής διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, για τους κυνηγημένους και τα θύματα του ιμπεριαλισμού και των αντιδραστικών καθεστώτων, και απαγόρευση απέλασής τους. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται τίμια στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων και σύμβαση με εργοδότη, κατάργηση παραβόλων και προστίμων.
  • Ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ανεξάρτητα από νομιμοποιητικά έγγραφα. Ισα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα. Δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.
  • Εξω ο Frontex από την Ελλάδα. Καμία συμμετοχή ή διευκόλυνση εκ μέρους της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από τις αποστολές σε ξένες χώρες.
ΑΘΗΝΑ
Σε κατάσταση ασφυξίας λόγω καύσωνα - νέφους

Το φονικό δίδυμο του καύσωνα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χτύπησε χτες για πέμπτη συνεχόμενη μέρα το Λεκανοπέδιο Αττικής, υποθηκεύοντας την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων του. Ιδιαίτερα ο δηλητηριώδης ρύπος του όζοντος, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις σημείωνε χτες για αρκετές ώρες μετά τις 12 το μεσημέρι, ρεκόρ του έτους.

Συγκεκριμένα πάνω από το όριο συναγερμού των 240 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα μετρήθηκε σε τρεις σταθμούς: Θρακομακεδόνων (343 μικρογραμμάρια), Λυκόβρυσης (291) και Αγίας Παρασκευής (251), ενώ το προσέγγισε στο Μαρούσι (236) και στα Λιόσια (228).

Το ΥΠΕΚΑ αρκέστηκε και πάλι στις ίδιες αναποτελεσματικές συστάσεις, περί μείωσης της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων, αποφυγή διακίνησης υγρών καυσίμων κ.ά.

Οδηγίες προς ...νεφόπληκτους εξέδωσε και το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας: «Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσέφυγε χτες η προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού Β. Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, ζητώντας να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση, με στόχο την άρση της προσωρινής κράτησής της. Υπενθυμίζεται ότι η Β. Σταμάτη έχει λάβει αρνητική απάντηση από τον ανακριτή Γ. Μαλλή για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και τώρα κατέφυγε στο αρμόδιο Συμβούλιο. Στην αίτησή της στον ανακριτή προσκόμισε ψυχιατρική γνωμάτευση του καθηγητή της Ψυχιατροδικαστικής, Α. Δουζένη, ο οποίος ανέφερε «έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία» της προσωπικότητάς της και πως η κρατούμενη πάσχει από «ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή». Στο μεταξύ, σήμερα απολογείται ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου, ο Ν. Ζήγρας, προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος φέρεται ως «άνθρωπος κλειδί» για τις διαδρομές των χρημάτων από τις μίζες με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Ν. Ζήγρας, τον περασμένο Απρίλη, μετά τη σύλληψή του είχε δώσει τυπική απολογία επικαλούμενος το δικαίωμα σιωπής.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: Ξεκίνησαν χτες οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ που είχαν καθυστερήσει λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και λόγω εσωτερικών διεργασιών. Στη θέση του παρέμεινε τελικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Ν. Παπαγιαννόπουλος ο οποίος ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο τον Οκτώβρη του 2011. Τη Δευτέρα το μεσημέρι συνεδρίασε το συμβούλιο κρίσης αντιστρατήγων Αστυνομίας και έκρινε τους αντιστρατήγους υπό την προεδρία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και με τη συμμετοχή δυο αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς. Το συμβούλιο έκρινε ως διατηρητέους τον επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ Α. Σταματάκη και τον Γενικό Επιθεωρητή Β. Ελλάδας Δ. Παπαδόπουλο. Αντίθετα, έκρινε ως ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους τον μέχρι πρότινος υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Ν. Σερέτη και τον Γενικό Επιθεωρητή Ν. Ελλάδας Γ. Μπαλάκο.

ΣΥΛΛΗΨΗ: Στη σύλληψη δύο ατόμων που φέρονται να ανήκουν σε ομάδα που διέπραττε κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ στη Βοιωτία, προχώρησαν αστυνομικοί σε Βοιωτία και Πατήσια. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν ένας 26χρονος και ένας 36χρονος κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, και για τις κλοπές ενώ αναζητούνται άλλα έξι άτομα.

ΑΠΑΤΗ: Αλλη μία νέα απάτη εις βάρος του ΙΚΑ εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία. Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου στην οποία φέρεται να είχε συμμετοχή ένας 42χρονος ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Το ύψος της ζημιάς εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρξαν καταγγελίες δύο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ πως άγνωστοι είχαν υποβάλει μέσω του διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Ετσι, δήλωσαν πως απασχολούσαν άτομα ως εργάτες οικοδομικών έργων και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

ΛΗΣΤΕΙΑ με λεία περίπου 500.000 ευρώ σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο υποκατάστημα της «ALPHA BANK» στην περιοχή Πέταλο Σπετσών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι τέσσερις δράστες - εκ των οποίων και μία γυναίκα - μπήκαν στις 2.30 στο κατάστημα και με την απειλή πιστολιών αφαίρεσαν το παραπάνω χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτες. Επίσης, φέρονται να χρησιμοποίησαν ταχύπλοο προκειμένου να διαφύγουν και από το νησί.

Κι άλλη αυτοκτονία στη μακρά λίστα

Ενας 64χρονος συνταξιούχος γιατρός, προστέθηκε χτες στη μακρά λίστα των αυτοκτονιών του χρόνου που διανύουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 64χρονος έπεσε από το περβάζι του 5ου ορόφου του νοσοκομείου της Λαμίας, μετά από πολύωρη αναμονή και συζητήσεις με τον διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως έγινε γνωστό, ο αυτόχειρας είχε ανέβει στο συγκεκριμένο σημείο νωρίς τα ξημερώματα και ζήτησε να μην πλησιάσει αστυνομικός αλλά ούτε να ανοίξουν οι πυροσβέστες το ειδικό στρώμα. Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά του έγιναν αποδεκτά, λίγο μετά τις 9 το πρωί, έπεσε στο κενό.

Ο 64χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και φέρεται να αντιμετώπιζε οικονομικά και προσωπικά προβλήματα.

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, αύριο, Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στο Αρχαίο Κάστρο Μυτιλήνης. Στην εκδήλωση καλεί η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου να πάρουν μέρος τα σωματεία και οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ