ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση αύριο για την προστασία των ανέργων

Στις 7.30 μ. μ. στο υπουργείο Εργασίας

Δραματικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη χώρα ως αποτέλεσμα και του βαθέματος της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Σε αρκετούς κλάδους υπάρχει μεγάλη μείωση παραγωγής με καταστροφικές συνέπειες για την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργατών που πετιούνται στο δρόμο. Οι άνεργοι στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο. Για αυτές τις εξελίξεις τα συνδικάτα της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα επισκεφτούν, αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για να θέσουν το μεγάλο θέμα που απασχολεί τους κλάδους, την απλήρωτη δουλειά, την ανεργία και τα αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Στην επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «η οικονομική καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Σε αρκετούς κλάδους έχουμε μεγάλη μείωση παραγωγής, με καταστροφικές συνέπειες. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι πετιούνται στο δρόμο. Η ανεργία τσακίζει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια». Οι άνεργοι, σημειώνει η ΕΓ, έφτασαν στο 1.500.000. Επιπλέον από τους 782.493 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται μόνο οι 187.678 με το ευτελές επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. «Να προσθέσουμε επίσης ότι χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Η απόγνωση για την πλειοψηφία των ανέργων, αλλά και των απλήρωτων έχει φτάσει στο ζενίθ. Για τα παραπάνω Συνδικάτα της Αττικής που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ θα σας επισκεφτούν την Πέμπτη το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. για να σας θέσουν το μεγάλο θέμα που απασχολεί τους κλάδους, την ανεργία και τα αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων», καταλήγει η ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Παρέμβαση χτες στο ΙΚΑ Μαγνησίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Ανέργων του ΠΑΜΕ με βασικό αίτημα να σφραγιστούν τα βιβλιάρια σε όλους τους ανέργους που δεν έχουν γιατρό. Ανεργοι και άνεργες που δραστηριοποιούνται στην Επιτροπή συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το ΙΚΑ και μοίρασαν υλικό συζητώντας με εργαζόμενους και ανέργους. Ηταν η πρώτη μιας σειράς δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ανέργων της πόλης που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απεργούν ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Η ανησυχία ήταν έκδηλη και χτες στους εργάτες των ναυπηγείων (φωτ. από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο)
Η ανησυχία ήταν έκδηλη και χτες στους εργάτες των ναυπηγείων (φωτ. από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο)
Με 48ωρη απεργία που άρχισε να «μετρά» από χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας από την εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων να πάρει πίσω το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη και ενάντια στη συρρίκνωση και τον τεμαχισμό του ναυπηγείου που προωθεί η κυβέρνηση, βγάζοντας στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τμήμα που έχει κλείσει από το Σεπτέμβρη του 2010 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικύρωσε στη Βουλή τη σχετική διαλυτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι εργαζόμενοι έκαναν μαζική συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να προκύψει καμία θετική εξέλιξη από τη συνάντηση της συνδικαλιστικής τους αντιπροσωπείας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Για σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει στις 7 το πρωί συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου από όπου στις 7.30 θα ξεκινήσουν πορεία προς το Δημαρχείο Χαϊδαρίου όπου η διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου.

Η μάχη θα συνεχιστεί και την Πέμπτη με νέα συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, οπότε και έχει προγραμματιστεί με την εταιρεία τριμερής συνάντηση, ενώ την ίδια μέρα στις 4 το απόγευμα η διοίκηση της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας.

Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» αρνείται συστηματικά και συνειδητά το συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους από όλα τα ναυπηγεία και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ συντάσσεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που έχει καταδικάσει ολόκληρη τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας σε σταδιακή διάλυση, προβάλλοντας ως «λύση» τον «Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΕΦΟΝΑΒΙ)» υπό κάποιο «φερέγγυο» επιχειρηματικό όμιλο, αποκρύβοντας ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει σε συγχώνευση ναυπηγείων, μείωση των θέσεων εργασίας και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Μαζική παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», απαιτώντας να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση στο υπουργείο θα απαιτήσουν ως ελάχιστα αλλά άμεσα μέτρα επιβίωσης τα εξής:

  • Πληρωμή άμεσα των δεδουλευμένων για τους συναδέλφους σε ΛΟΥΚΙΣΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ - ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ - ΙΟΝΙΟΣ και αλλού.
  • Να μην εφαρμοστεί στα ΕΑΣ το ενιαίο μισθολόγιο, να δοθούν παραγγελίες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στην κατοικία που έρχεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ο φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση των νόμων για ατομικές και ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Εκτακτο επίδομα επιβίωσης για όλους τους ανέργους 1.000 ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Συνδικάτο οι μειώσεις μισθών φτάνουν το 40% και 50% μέχρι σήμερα και αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο του κλάδου. «Είναι αδύνατον - σημειώνει - οι μεταλλεργάτες να μπορέσουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος όπου μέσα είναι και ο φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης όσες δόσεις και αν βάλουν οι κυβερνώντες. Είναι αδύνατον να πληρωθεί από τους περισσότερους συναδέλφους το χαράτσι της κατοικίας μέσω της ΔΕΗ».

Επιπλέον, αρκετοί εργοδότες εξακολουθούν να μην πληρώνουν τα δεδουλευμένα, καταγγέλλει το Συνδικάτο. Ενδεικτικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ χάνουν το 40% του εισοδήματός τους, πληρώνονται με ψίχουλα, τους παρακρατούνται αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, χρήματα που αντιστοιχούν σε 2 και 3 μηνιάτικα. Εχουν χάσει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις ιατροφαρμακευτικές νοσοκομειακές, αλλά και αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης που μέσα από ΣΣΕ είχαν κατακτήσει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ ΑΕ»
Συγκέντρωση αύριο στην εταιρεία

Με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ενός χρόνου οι 110 εργαζόμενοι της «Βιοχαρτικής ΑΕ», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και εφτά μήνες, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αύριο Πέμπτη, στις 7 π.μ., (Θέμιδος 19 - Ρέντης, πίσω από τη λαχαναγορά). Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που κοροϊδεύει και εμπαίζει τους εργαζόμενους της «Βιοχαρτικής» στο αίτημά τους για τριμερή συνάντηση με σκοπό να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. «Είναι ολοφάνερο -σημειώνει η Ομοσπονδία- ότι οι προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι άλλες και οι εργαζόμενοι της Βιοχαρτικής και από αυτή τη στάση τους μπορούν να βγάλουν σήμερα τα συμπεράσματά τους για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ». Η Ομοσπονδία καλεί την εργοδοσία της Βιοχαρτικής να αναλάβει τις ευθύνες της, να σταματήσει την κοροϊδία και τις ψεύτικες υποσχέσεις και να δώσει τώρα άμεση λύση με την καταβολή των δεδουλευμένων. Είναι ολοφάνερο ότι η εργοδοσία της «Βιοχαρτικής» αξιοποίησε τη μεγάλη ανοχή που έδωσαν οι εργαζόμενοι και τους κρατά αιχμάλωτους και απλήρωτους. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί σωματεία και εργαζόμενους από όλη την Αττική να εκφράσουν με κάθε τρόπο, έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Βιοχαρτικής.

ΠΕΡΑΜΑ
Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι

Χτες έγινε γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Περάματος όπου αποφάσισαν ότι αν σήμερα δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις όλοι οι υπάλληλοι μόνιμοι, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι.

Η μη καταβολή ακόμα και αυτού του πετσοκομμένου πλέον μισθού στους εργαζόμενους του δήμου είναι μέρος του «έργου» της δημοτικής αρχής του Π. Ζουμπούλη (ΝΔ), που, πλήρως ταυτισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, υλοποιεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, φτάνοντας ακόμα και να καταργήσει και σαν διεύθυνση τον ένα από τους μόλις 4 παιδικούς σταθμούς της εργατούπολης, ενώ διαλύει και απαξιώνει σταδιακά από τον τομέα της καθαριότητας μέχρι ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό, στρώνοντας το δρόμο στους ιδιώτες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Σύσκεψη αύριο για την οργάνωση της πάλης

Με δεδομένο ότι η ανεργία στους ναυτεργάτες έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο οι άνεργοι ναυτεργάτες έχουν ξεπεράσει τις 10.000 και η συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών βγαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης. Πρώτο βήμα η σύσκεψη που διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ όπου καλεί να συμμετάσχουν μαζικά ναυτεργάτες, άνεργοι, σπουδαστές. Στη σύσκεψη θα καθοριστεί το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, ενώ άμεσα αιτήματα που προβάλλονται είναι «να δοθεί τώρα σε όλους τους ανέργους έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ από το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ)», «να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, να αξιοποιηθεί η υποδομή της και να ενισχυθεί οικονομικά από πρόσθετους πόρους». Τη σύσκεψη διοργανώνει η Επιτροπή από κοινού με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ