ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες στο φετινό Φεστιβάλ

Από τις 8 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη θα οργανωθούν στο Πάρκο Τρίτση σεμινάρια, τουρνουά, προγράμματα γνωριμίας με αθλήματα, καθώς και ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου

Στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη θα κορυφωθούν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα φιλοξενηθεί όπως και τις δυο προηγούμενες χρονιές στο Πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο «Τρίτση» Αθλητικό Camp της ΚΝΕ για νέους και νέες, από τις 8 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Το Αθλητικό Camp θα περιλαμβάνει σεμινάριο για νέους και γονείς με θέμα τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, προγράμματα γνωριμίας με αθλήματα, διάφορα τουρνουά, καθώς και τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου 5 χλμ ενάντια στα ναρκωτικά που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά.

Οι δραστηριότητες του Αθλητικού Camp έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες. Να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή με τον αθλητισμό, σε μια περίοδο που η κυρίαρχη πολιτική και οι συνέπειές της στη ζωή των νέων - αδιέξοδα, ανασφάλεια, ατέλειωτο κυνήγι για το μεροκάματο, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, εμπορευματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων, υποβάθμιση σχολικού και σωματειακού αθλητισμού κλπ. - της στερούν το δικαίωμα στην άθληση μετατρέποντάς το σε ακριβοπληρωμένο και απρόσιτο εμπόρευμα.

Παράλληλα μέσα από το Αθλητικό Camp η ΚΝΕ θέλει να συμβάλει ώστε να διαμορφωθεί μέσα στη νεολαία, το λαό, τους μαζικούς φορείς ρεύμα διεκδίκησης για το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό μέσα στο σχολείο, στο σωματείο και τη γειτονιά.

Αναγκαία η περιοδική επιμόρφωση όλων με ευθύνη του κράτους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή τις εκπαιδευτικές άδειες για τους εκπαιδευτικούς

Μόνο άνευ αποδοχών θα δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στην πράξη μεταφράζεται σε στέρηση του δικαιώματός τους να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους στα πανεπιστήμια. Για το θέμα που απασχολεί πολλούς εκπαιδευτικούς κατέθεσαν χτες στη Βουλή Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Γεώργιος Λαμπρούλης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν:

«Με το νόμο 4057/2012 ("Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου"), αποφασίστηκε η μη χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης (μέχρι τις 31.12.2012), στους δημόσιους υπάλληλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης (άρθρο 146Β - άρθρο ένατο, παρ. 14 του Ν. 4057/2012-ΦΕΚ 54 τ. Α)

Σε εφαρμογή του παραπάνω νόμου εκδόθηκε η εγκύκλιος 78440 / Δ1/10-7-10212 του ΥΠΔΒΜΘ όπου αναφέρεται:

"Οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ που αφορούν στην αποζημίωση εκπαιδευτικών που τελούν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2012 επαρκούν μόνο για την κάλυψη τόσο των υποχρεώσεων τρέχοντος οικονομικού έτους όσο και των ανεξόφλητων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών ... δεν επιτρέπεται η χορήγηση-ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης ...Για το σχολικό έτος 2012-2013 είναι δυνατή η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές για ολοκλήρωση σπουδών...".

Ουσιαστικά, με το Ν 4057/2012 δεν επιτρέπεται πλέον η χορήγηση νέων εκπαιδευτικών αδειών στους δημόσιους υπάλληλους.

Επιπλέον για τους εκπαιδευτικούς δεν επιτρέπεται ούτε και η ανανέωση παλαιότερων εκπαιδευτικών αδειών για το σχολικό έτος 2012-2013.

Επιτρέπεται μόνο η χορήγηση άδειας αποκλειστικά για την ολοκλήρωση σπουδών (για ένα χρόνο) και μάλιστα χωρίς αποδοχές, δηλαδή με την προϋπόθεση ότι ο εκπαιδευτικός θα δεχτεί να μείνει χωρίς μισθό για έναν ολόκληρο χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας στερεί τη δυνατότητα από τους εκπαιδευτικούς να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους, όπως επιτάσσει η πρόοδος της επιστήμης.

Οι δυνατότητες και οι ανάγκες σήμερα, έτσι όπως καθορίζονται από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, επιτρέπουν και επιβάλλουν τη συνεχή επιστημονική αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από την περιοδική επιμόρφωση όλων των υπηρετούντων με ευθύνη του κράτους και εντός των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση νέων αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης καθώς και η ανανέωση των υπαρχουσών αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης (όπου είναι απαραίτητο) στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη καταβολή του μισθού τους.

Στην ίδια ρότα της διάλυσης της Παιδείας

Συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας

Επιμονή στην εφαρμογή του «νέου σχολείου» της ημιμάθειας, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να το υλοποιήσουν και ...συμπάθεια, εισέπραξαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στη χτεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι προτεραιότητα είναι και για τη νέα ηγεσία η εφαρμογή του «ψηφιακού σχολείου», το οποίο εντάσσεται στο μοντέλο εκπαίδευσης που θέλει η αγορά. Η δε πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ δεν πήρε θέση για το νέο σχολείο, το οποίο έχει στηρίξει με τη στάση της.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών, ο υπουργός εκτίμησε ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τη ΔΟΕ και ότι η τοποθέτησή της είναι ταυτόσημη με τις θέσεις που και ο ίδιος διατύπωσε στις προγραμματικές δηλώσεις. Υποσχέθηκε δε διάλογο για να καθορίσουν οι δυο πλευρές από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, που θα κάνει τον εκπαιδευτικό υπηρέτη της πολιτικής της αμορφωσιάς, των δεξιοτήτων, του σχολείου της αγοράς. Αλλωστε και η πλειοψηφία της ΔΟΕ προσήλθε με αίτημα να εφαρμοστεί μια «καλή αξιολόγηση», γι' αυτό και δήλωσε ευχαριστημένη από τη στάση του υπουργού και ζήτησε την αναβολή της εφαρμογής της. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας μίλησε μεν για αξιολόγηση που δε θα «τιμωρεί» τον εκπαιδευτικό, ωστόσο αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το νόμο για το νέο μισθολόγιο που συνδέει μισθό και «αξιολόγηση».

Σε ό,τι αφορά μια σειρά άμεσα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές, ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει αργότερα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των διορισμών φέτος θα είναι περίπου 1.000, τη στιγμή που αναμένεται να φύγουν από την εκπαίδευση 5.000 εκπαιδευτικοί.

«Στα χνάρια της 3ης μεραρχίας του ΔΣΕ»

Ιστορικό περίπατο στον Ταΰγετο, σε σημεία που έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός, διοργανώνει το Σάββατο 21 Ιούλη η Νομαρχιακή Οργάνωση Λακωνίας της ΚΝΕ. Η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη στις 8.30 π.μ. από το Μουσείο (Σπάρτη).

Για τα γεγονότα της εποχής θα μιλήσει ο Δημ. Μαστρογιαννόπουλος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ. Στον τελευταίο σταθμό του περιπάτου, στον Αϊ-Λια, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Αρίστου Καμαρινού «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο» από τον Θ. Μπίμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 698.6826.454.

Να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του νόμου - πλαισίου

Με μέλη ΔΣ Συλλόγων Πανεπιστημιακών συναντήθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων της χώρας που συντονίζονται με αιχμή την εναντίωση στο νέο νόμο - πλαίσιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές έθεσαν το ζήτημα της ανάγκης κινητοποιήσεων και συντονισμού της δράσης καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς και μέσα στα ΑΕΙ, πρέπει να δοθούν μάχες για να μην εφαρμοστεί καμιά πτυχή του νόμου - πλαισίου, όπως τα συμβούλια διοίκησης των επιχειρήσεων και οι περικοπές της φοιτητικής μέριμνας. Επισήμανε ιδιαίτερα την κακή κατάσταση και τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, που δυσκολεύει αντικειμενικά την οργάνωση και την πάλη των νέων ανθρώπων μέσα στα Πανεπιστήμια, σε κατεύθυνση ρήξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ