ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στους δρόμους της Μαδρίτης κατέβηκαν και χτες οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι, αντιδρώντας στις πρόσφατες περικοπές που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που, μεταξύ άλλων, αφορά την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων κ.ά. στο όνομα της εξοικονόμησης 65 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014.

Οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις μπροστά στις πύλες των κυριοτέρων υπουργείων, ενώ απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες, μία ημέρα πριν την αναμενόμενη για σήμερα κινητοποίηση σε 80 πόλεις της χώρας. Τη σημερινή «ημέρα δράσης» ενάντια στις πρόσφατες περικοπές αναγκάστηκαν να προκηρύξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων CCOO και UGT κάτω από την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων. Οι ηγεσίες αυτές αρέσκονται απλά και αόριστα να ...προειδοποιούν για την κήρυξη μιας γενικής απεργίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν εδώ και χρόνια στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». Οι αντιδράσεις των εργαζομένων του δημοσίου που είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ταυτόχρονα στερούνται προσανατολισμού αφού κυριαρχούν δυνάμεις που έχουν καθαρά διαχειριστική λογική και όχι ρήξης με το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό σύστημα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΟΥΚΑ
Οι ιθαγενείς εκδίωξαν το στρατό

Σηκωτούς έβγαλαν τους στρατιώτες από την περιοχή τους οι ιθαγενείς αγρότες
Σηκωτούς έβγαλαν τους στρατιώτες από την περιοχή τους οι ιθαγενείς αγρότες
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το τελεσίγραφο της Ενωσης Ιθαγένικων Κοινοτήτων της Βόρειας Κάουκα (ACIN) στην Κολομβία προς το στρατό και το αντάρτικο κίνημα των FARC (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας) να αποχωρήσουν από την περιοχή μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έγινε σεβαστό από τους αντάρτες αλλά όχι από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα την Τρίτη οι ιθαγενείς κυρίως εκ μέρους της φυλής Νασα ανέλαβαν δράση και εκδίωξαν, κυριολεκτικά σηκώνοντάς τους στα χέρια, τους στρατιώτες, ενώ διέλυσαν και φυλάκια και πρόχειρους καταυλισμούς. Ανέλαβαν τη φρούρηση των περιοχών τους και διέλυσαν τα φυλάκια που είχε στήσει ο στρατός για τις μάχες ενάντια στις αντάρτικες οργανώσεις. Ο υπουργός Αμυνας Κάρλος Πινσόν της αντιδραστικής κυβέρνησης του προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος αμέσως ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν στην περιοχή. Πράγματι ο Σάντος έδωσε την Τετάρτη εντολή σε ειδικές μονάδες καταστολής να ανακαταλάβουν τα φυλάκια και υπήρξε επέμβαση και μάχη με τους ιθαγενείς όπου τραυματίστηκαν 26.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κινητοποιήσεις και απεργίες εργαζομένων

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Πάνω από πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συνεχίζουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, έξω από το υπουργείο Εργασίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια απαιτώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους και κατοχύρωση δικαιωμάτων, επιδομάτων και επίσης αυξήσεις και στις συντάξεις. Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων-CUT ενώ η τετραήμερη καθιστική διαμαρτυρία ξεκίνησε τη Δευτέρα και αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων σχεδόν μισού εκατομμυρίου εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη με τις απεργίες των καθηγητών και του προσωπικού των Πανεπιστημίων και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλους τους τομείς του δημοσίου με κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις.

Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ του Εργατικού Κόμματος (που σημειωτέον έχει δεσμούς με την CUT) δε δέχεται να ακούσει καν τα συνδικάτα και πολύ περισσότερο να συνομιλήσει και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση προχωρά σταθερά το πρόγραμμά της. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση που είναι συνέχεια της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των κυβερνήσεων Λούλα, δηλώνει ότι παίρνει μέτρα «για τη χαλιναγώγηση του χρέους και τους ισορροπημένους προϋπολογισμούς δίχως τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές» και ότι εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα «ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί αφού θα σημάνει την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 92 δισεκατομμύρια ρεάις (περίπου 46 δισ. δολάρια) ή 4,5% του ετήσιου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού».

Η κυβέρνηση εμμένει όμως στο «πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας» και συνεχίζει να δίνει κίνητρα για την κατανάλωση μέσω φοροαπαλλαγών, χαμηλότερα επιτόκια και πιστωτική επέκταση, ειδικά για επενδύσεις σε μεγάλα έργα που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις υποδομές και αποτελούν ευκαιρία κερδοφορία για το κεφάλαιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με ποικίλες εκδηλώσεις τόσο στη Νότια Αφρική όσο και σε όλο τον κόσμο γιορτάστηκαν τα 94α γενέθλια του πρώτου προέδρου της Νότιας Αφρικής (μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος) και πρώην ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Νέλσον Μαντέλα. Στη Νότια Αφρική 12 εκατομμύρια μαθητές ξεκίνησαν τη μέρα τους τραγουδώντας Ν. Μαντέλα, ως φόρο τιμής στους αγώνες που έδωσε κατά του απαρτχάιντ.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη δημιουργία «στρατηγικού ταμείου» για τη στήριξη των εξαγωγών των δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στη Βραζιλία για την επίσημη τελετή της εισόδου της Βενεζουέλας στη Mercosur.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, με αφορμή την Υπουργική Συνάντηση του φόρουμ Σινο - Αφρικανικής Συνεργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Τζ. Ζούμα είχε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Χου Ζιντάο.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Τον τίτλο του στρατάρχη, του ανώτατου αξιωματούχου του στρατού, πήρε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και Πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, συγκεντρώνοντας σειρά αξιωμάτων. Η ανακήρυξή του ακολούθησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του του αρχηγού του στρατού της ΛΔ Κορέας Ρι Γιονγκ-Χο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το στάτους του Πανεπιστημίου αποφάσισε να δώσει σε Κέντρο Εκπαίδευσης ενός από τους μεγαλύτερους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, τον Αριέλ, ειδική κυβερνητική επιτροπή, κίνηση που θεωρείται «νίκη» των εποίκων. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός Ισραήλ, τόσο από φιλειρηνικές και αντικατοχικές οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις, όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Συμβούλιο Προέδρων των Ισραηλινών Πανεπιστημίων σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση, τονίζοντας ότι εκμεταλλεύεται για πολιτικούς λόγους την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφήνει να εννοηθεί ότι δε θα συναινέσει να διδάξουν πανεπιστημιακοί στο συγκεκριμένο κέντρο.

ΑΡΟΥΣΑ.-- Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανάμεσα στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και τη Ζανζιβάρη ενός πορθμείου που μετέφερε περισσότερους από 250 επιβάτες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών της Ζανζιβάρης. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις συνεχίζονταν οι προσπάθειες των σωστικών δυνάμεων εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου.

«ΕΡΕΥΝΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ HSBC
Σύμφυτα με τον καπιταλισμό τα σκάνδαλα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα «σκάνδαλα» «δονούν» το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτες (πρακτικές που είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα) και γίνονται αφορμή και πρόσχημα για την προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης.

Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας άναψε φωτιές και οι έρευνες για το «πλυντήριο» του μαύρου χρήματος εκ μέρους της τράπεζας HSBC με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, ενώ μέγα θέμα έχει ανακύψει και στην Ινδία, καθώς η ίδια η τράπεζα και οι θυγατρικές της έχουν «μπει» στο μικροσκόπιο. Στο μεταξύ, η ανακοίνωση της τράπεζας πέραν της ...«ταπεινής συγγνώμης» ανακοινώνει και τις «θυσίες» που προτίθεται να κάνει. Θυσίες, όπως την αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα του διευθυντή της Ντέιβιντ Μπάγκλεϊ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων, ο οποίος ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του καθώς και ότι θα κλείσει τις δραστηριότητες σε «φορολογικούς» παραδείσους όπως τα νησιά Κέιμαν.

Επισημαίνεται ότι το πόρισμα της έκθεσης της Γερουσίας κατηγορεί την HSBC για μη σεβασμό των κανόνων περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως κεφάλαια από το καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, από το Ιράν αλλά και από εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Στο μεταξύ, στο άλλο «σκάνδαλο» με τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού Libor, που ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση εκ μέρους της βρετανικής τράπεζας Barclays και πάνω από 20 τράπεζες παγκοσμίως, οι μεγάλες και με «κύρος», ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ-FED Μπεν Μπερνάνκι βρήκε την ευκαιρία να «ξεσπαθώσει»: Το Libor είπε «είναι από τη δομή του ελαττωματικό» και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια διεθνώς για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως βάση για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ναζιστής καταζητούμενος

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Για ανάκριση οδηγήθηκε χτες το πρωί ο καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, Λάζλο Τσάταρι, ο οποίος είχε εντοπιστεί στη Βουδαπέστη ύστερα από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Σαν», ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το Κέντρο «Σάιμον Βίζενταλ» είχε διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τον καταζητούμενο εγκληματία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση. Ο Τσάταρι υπήρξε επικεφαλής της αστυνομίας στη πόλη Κάσσα και διοργάνωσε την απέλαση 15.700 Εβραίων από τη χώρα με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς στην Πολωνία. Το 1948 καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο της Τσεχοσλοβακίας σε θάνατο, ενώ διέφυγε στον Καναδά λαμβάνοντας την υπηκοότητα της χώρας παριστάνοντας τον Γιουγκοσλάβο και ασχολούμενος με την εμπορία έργων τέχνης. Η υπηκοότητά του ανακλήθηκε το 1995, όταν οι καναδικές αρχές ανακάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα, ενώ άγνωστος παρέμενε ο τόπος διαμονής του.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο 97χρονος Τσατάρι ανακρίθηκε και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και διατάχθηκε ο κατ' οίκον περιορισμός του για 30 ημέρες. Ο συνήγορος του εγκληματία κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης, ενώ υποστήριξε πως αρνήθηκε τη διάπραξη εγκλημάτων και πως απλά εκτελούσε εντολές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ