Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με ποικίλες εκδηλώσεις τόσο στη Νότια Αφρική όσο και σε όλο τον κόσμο γιορτάστηκαν τα 94α γενέθλια του πρώτου προέδρου της Νότιας Αφρικής (μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος) και πρώην ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Νέλσον Μαντέλα. Στη Νότια Αφρική 12 εκατομμύρια μαθητές ξεκίνησαν τη μέρα τους τραγουδώντας Ν. Μαντέλα, ως φόρο τιμής στους αγώνες που έδωσε κατά του απαρτχάιντ.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη δημιουργία «στρατηγικού ταμείου» για τη στήριξη των εξαγωγών των δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στη Βραζιλία για την επίσημη τελετή της εισόδου της Βενεζουέλας στη Mercosur.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, με αφορμή την Υπουργική Συνάντηση του φόρουμ Σινο - Αφρικανικής Συνεργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Τζ. Ζούμα είχε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Χου Ζιντάο.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Τον τίτλο του στρατάρχη, του ανώτατου αξιωματούχου του στρατού, πήρε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και Πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, συγκεντρώνοντας σειρά αξιωμάτων. Η ανακήρυξή του ακολούθησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του του αρχηγού του στρατού της ΛΔ Κορέας Ρι Γιονγκ-Χο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το στάτους του Πανεπιστημίου αποφάσισε να δώσει σε Κέντρο Εκπαίδευσης ενός από τους μεγαλύτερους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, τον Αριέλ, ειδική κυβερνητική επιτροπή, κίνηση που θεωρείται «νίκη» των εποίκων. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός Ισραήλ, τόσο από φιλειρηνικές και αντικατοχικές οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις, όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Συμβούλιο Προέδρων των Ισραηλινών Πανεπιστημίων σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση, τονίζοντας ότι εκμεταλλεύεται για πολιτικούς λόγους την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφήνει να εννοηθεί ότι δε θα συναινέσει να διδάξουν πανεπιστημιακοί στο συγκεκριμένο κέντρο.

ΑΡΟΥΣΑ.-- Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανάμεσα στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και τη Ζανζιβάρη ενός πορθμείου που μετέφερε περισσότερους από 250 επιβάτες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών της Ζανζιβάρης. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις συνεχίζονταν οι προσπάθειες των σωστικών δυνάμεων εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ