Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βομβιστικό πλήγμα με νεκρούς υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζεται η διπλωματική διένεξη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σημαντικό πλήγμα κατά της συριακής ηγεσίας (το πιο μεγάλο ως τώρα) επιτεύχθηκε, χτες, με τη φονική έκρηξη εντός του κτιρίου όπου στεγάζεται η έδρα εθνικής ασφαλείας και είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, να σκοτωθούν τρεις σημαίνοντες ανώτεροι αξιωματούχοι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι των οποίων ο αριθμός δεν έγινε γνωστός. Νεκροί είναι ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Νταούντ Τατζίχα, πρώην αρχηγός ΓΕΣ, και ο υφυπουργός Αμυνας, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, σύζυγος της αδελφής του Προέδρου Ασαντ, Μπούσχρα, στρατηγός Ασιφ Σαουκάτ, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους πίσω από τους σχεδιασμούς ασφαλείας.

Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα ως προς τα άλλα θύματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο τρίτος νεκρός είναι ο στρατηγός Χασάν Τουρκομάνι, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσης, και μεταξύ των «αρκετών τραυματιών» συγκαταλέγονται ο υπουργός Εσωτερικών Μουχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ και ο αρχηγός εθνικής ασφαλείας, Χισάμ Ικχτιάρ.

Ολες οι υπάρχουσες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η επίθεση έγινε από καμικάζι, ο οποίος πιθανότατα ήταν σωματοφύλακας στην προεδρική φρουρά. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση ασφαλείας με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας και δεν έχει επιβεβαιωθεί τι ακριβώς εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν. Η έδρα εθνικής ασφαλείας βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από την κατοικία του Προέδρου Ασαντ. Η περιοχή είχε αποκλειστεί.

Την ευθύνη της επίθεσης διεκδίκησαν τόσο ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», αλλά και μια ισλαμιστική οργάνωση με την επωνυμία «Ταξιαρχία του Ισλάμ». Νέος υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο στρατηγός Φαχντ Τζάσιμ αλ Φουράιγ, ενώ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι «θα συνθλίψει τους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, ξένοι ανταποκριτές μιλούν για πυκνά πυρά και εκρήξεις στις νοτιοδυτικές και στις βόρειες συνοικίες της Δαμασκού. Οι πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν και συχνά είναι μέρος του επικοινωνιακού πολέμου που χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί.

Παράταση στη διπλωματία

Για σήμερα αναβλήθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που θα προβλέπει το τι θα γίνει με την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία, της οποίας η θητεία λήγει την Παρασκευή. Την αναβολή ζήτησε ο Κόφι Ανάν, καλώντας όλες τις πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις για συμβιβαστική απόφαση.

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία επιμένουν στην πρόβλεψη λήψης επιπλέον κυρώσεων - υπό το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ - αν σε 10 ημέρες η ηγεσία Ασαντ δε συμμορφωθεί πλήρως με τις προτάσεις Ανάν και κυρίως την απόλυτη κατάπαυση πυρός. Από την άλλη, η Ρωσία, κυρίως, και η Κίνα επιμένουν στην εφαρμογή των προτάσεων Ανάν, αλλά έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν απόφαση υπό το άρθρο 7. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αδιέξοδη τη μονομερή στήριξη της αντιπολίτευσης, όπως γίνεται με το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης, αφού ο Ασαντ είναι προφανές ότι δεν φεύγει εθελοντικά. Το μόνο που θα φέρει είναι περισσότερη αιματοχυσία».

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι «η κατάσταση στη Συρία τείνει να βγει εκτός ελέγχου», κάτι που επανέλαβε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ