Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζαριών και ανταλλαγμάτων συνέχεια

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων και παζαριών, όπου θα συμμετάσχουν οι πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν μετά την ανατροπή Καντάφι και οι ποικίλες ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται διάφορες περιοχές της χώρας όπου η στοιχειώδης τάξη και ασφάλεια δεν έχουν αποκατασταθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, ανοίγει με τη χτεσινή ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή έφτασε το 62% και ότι από τις 80 έδρες στη 200μελή Εθνική Γενική Βουλή, που έχει αποφασιστεί ότι θα καταληφθούν από υποψηφίους στις κομματικές λίστες, τις 39 καταλαμβάνουν υποψήφιοι της Συμμαχίας Εθνικών Δυνάμεων, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 70 μικρότερες οργανώσεις που έχουν κυρίως κοσμικό προσανατολισμό.

Επικεφαλής της Συμμαχίας, χωρίς να είναι υποψήφιος, είναι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος από σύμβουλος του καθεστώτος Καντάφι ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων μετατράπηκε σε πρωθυπουργό του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που ηγήθηκε της ανατροπής Καντάφι και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Ο αμερικανοσπουδαγμένος Τζιμπρίλ θεωρείται ιδανικός συνομιλητής και συνεργάτης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και εκτιμάται ότι η παρουσία του μπορεί να συνεισφέρει στη διευκόλυνση της περαιτέρω διείσδυσης των μονοπωλίων στη Λιβύη.

Στη δεύτερη θέση, ως προς τις κομματικές λίστες, φιγουράρει με 17 έδρες το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Εντούτοις, αυτοί που, όπως φαίνεται, τελικά θα κρίνουν το ποιος θα ελέγξει τη Βουλή και κατά συνέπεια θα καθορίσει και τη σύνθεση και τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης που θα αναδειχθεί, είναι οι 120 ανεξάρτητοι που καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των εδρών με βάση τον εκλογικό νόμο. Εξ αυτών, δεν είναι σαφές τι πρεσβεύει ο καθένας ούτε εάν πρόσκειται προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ή προς τη «Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων», κάτι που σημαίνει ότι ήδη άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον προσεταιρισμό τους και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις έκφραση μερίδων της αστικής τάξης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ