ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Αγριο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων

Κόντρα στις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάγκη να υπάρξει διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, η ΓΣΕΕ διαπραγματεύεται με τους εργοδότες το μέγεθος της σφαγής των εργατικών δικαιωμάτων
Κόντρα στις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάγκη να υπάρξει διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, η ΓΣΕΕ διαπραγματεύεται με τους εργοδότες το μέγεθος της σφαγής των εργατικών δικαιωμάτων
Μια καλοστημένη παράσταση με άριστη σκηνοθεσία που στόχο έχει να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, να «νομιμοποιήσει» το χτύπημα των ΣΣΕ και το πετσόκομμα των μισθών, ήταν η χτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» (πλειοψηφία ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις) με το υπουργείο Εργασίας.

Πρωταγωνιστές: Το μεγάλο κεφάλαιο που με περισσή υποκρισία απαιτεί νέες μειώσεις μισθών για να αντιμετωπιστεί δήθεν η ανεργία! Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έχει περιορίσει το ρόλο του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου σε θεσμικές διεκδικήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη «ταξική ειρήνη» για λογαριασμό των μονοπωλίων. Η τρικομματική συγκυβέρνηση που χαιρετίζει κάθε προδοτική συμφωνία μείωσης των μισθών, μεταξύ εργοδοτών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Η αλληλοκατανόηση και αρμονική συνύπαρξη τον κοινωνικών εταίρων ήταν τόσο εμφανής στη χτεσινή συνάντηση που ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής γιατί σε αυτή την πρώτη συνάντηση διαπίστωσα ωριμότητα και κατανόηση απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους» και πως «όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε».

Από τη μεριά τους εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, στο αν δηλαδή θα επανέλθει σε πρότερα επίπεδα και ποια θα είναι αυτά (ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Κορκίδης, μίλησε για 701 ευρώ). Θέτοντας όμως το κατώτατο μισθό ξεκομμένο από τα άλλα ζητήματα, συγκαλύπτουν την άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες και έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. Δε λένε δηλαδή κουβέντα για τη μείωση των μισθών από 23 έως 24% σε πάνω από 165.000 εργαζόμενους μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων. Για την αυξανόμενη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που σήμερα αποτελεί το 45% των νέων συμβάσεων που υπογράφονται και άλλα.

Τα πάντα για το κεφάλαιο

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, σε δήλωση που μοίρασαν μετά τη συνάντηση, έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο καπιταλιστής δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να διασφαλίσει και να αυξήσει τα κέρδη του. Για άλλη μια φορά εμφανίστηκαν τάχα να ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας για να πουν στη συνέχεια ότι «η αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας». Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούν «την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν μεταξύ άλλων και το μισθολογικό κόστος και συρρικνώνουν την επιχειρηματική δράση. Την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση και με έμφαση στις "ευγενείς" συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ»! Απαιτούν δηλαδή να γενικευθεί η μείωση των μισθών σε όλους τους κλάδους, να πέσει κατακόρυφα το μέσο μισθολογικό «κόστος».

Η απάντηση της ΓΣΕΕ, μέσω των δηλώσεων του προέδρου της, Γ. Παναγόπουλου, είναι αποκαλυπτική για το ρόλο της. «Εάν καταλήξουμε - αναρωτήθηκε - για να αποκαταστήσουμε τους κατώτερους μισθούς και τη θεσμική λειτουργία της ΕΓΣΕΕ η κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλει στην τρόικα και στους δανειστές;» και πιο κάτω πρόσθεσε: «Εμείς θα εξαντλήσουμε το θεσμικό ρόλο και τις θεσμικές δυνατότητές μας». Σε απλά ελληνικά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει διαγράψει πλήρως από την αντίληψή της ότι η υπογραφή μιας ΕΓΣΣΕ μπορεί να γίνει αντικείμενο αγωνιστικής διεκδίκησης των εργαζομένων και εναποθέτει την υλοποίησή της στη βούληση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου! Πολύ περισσότερο δεν περνά από το μυαλό της να διεκδικήσει μισθούς που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων. Και αυτή ακριβώς την αντίληψη θέλει να καλλιεργήσει στη συνείδηση των εργαζομένων για να στηρίξει, τελικά, τις ανάγκες των μονοπωλίων. Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση «ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό των εργοδοτών χωρίς να δούμε τι γίνεται με τους εργαζόμενους, χωρίς να δούμε ότι πατάσσεται η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία». Δηλαδή την υποχρέωση του κράτους να αντιμετωπίσει την ανασφάλιστη εργασία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την μετατρέπει σε αντάλλαγμα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών!

Οσο για το ποια είναι η θέληση της συγκυβέρνησης, η δήλωση του υπουργού Εργασίας ήταν αποκαλυπτική: «Πριν από τέσσερις μέρες ως υπουργείο Εργασίας - και αυτό δεν έγινε τυχαία - χαιρετίσαμε τις δύο πρώτες κλαδικές ΣΣΕ που έγιναν σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων. Είναι η συμφωνία που επετεύχθη με λογική και ωριμότητα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα». Δηλαδή τις συμβάσεις που μείωσαν τους μισθούς κατά 15%! «Αυτό μεταφράζεται, είπε, ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνούν εμείς διαμορφώνουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη». Δηλαδή η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης δυναμώνει στις συζητήσεις της με την τρόικα όταν μειώνονται οι μισθοί...

ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέο τσεκούρι 22,6%

Σε νέα μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% θα προχωρήσει η τρικομματική συγκυβέρνηση όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη μείωση 15%-20% και αθροιστικά να μειώσει το εφάπαξ που παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος όταν συνταξιοδοτείται μέχρι και 43%! Το εφάπαξ το καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που αυτή τη στιγμή έχει σε εκκρεμότητα 54 χιλιάδες αιτήσεις λόγω οξύτατου οικονομικού προβλήματος.

Το υπουργείο, όπως αποκαλύπτεται σε ανακοίνωσή του, θέτει τη μείωση του εφάπαξ εκβιαστικά σημειώνοντας ότι αποτελεί απαραίτητο όρο προκειμένου το κράτος να καταβάλλει στο ΤΠΔΥ το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την καταβολή αυτού του ποσού και μετά το κράτος δεν πρόκειται να ξαναδώσει χρήματα στο Ταμείο.

Η συγκυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι το κράτος δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει κανένα Ταμείο στο εξής, να καλύψει δηλαδή τις ανάγκες των ασφαλισμένων του. Και ότι αυτές θα πρέπει να καλυφθούν για άλλη μια φορά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα ο υπουργός έχει το θράσος να δηλώνει ότι «δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό» ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι για την κακή οικονομική κατάσταση του ΤΠΔΥ και του συνόλου των Ταμείων αιτία είναι η λεηλασία των αποθεματικών τους από το κράτος και τους καπιταλιστές μέσω των άτοκων καταθέσεων, των χρηματοδοτήσεων από αυτά των επιχειρηματιών, του τζόγου και των δομημένων ομολόγων, του πρόσφατου «κουρέματος» κλπ.

ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό

Την Τρίτη 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, για να τιμήσει τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας και για να εκφραστεί η αντίθεση στις προωθούμενες λύσεις οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Τρίτη 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων απ' το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών τον Ιούλη του 1974 και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στη μαρτυρική Κύπρο.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάει τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Καρωμένου Βαγγέλη και Τσόνγκα Μανώλη, διοργανώνει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ. στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος», όπου σκοτώθηκαν οι δυο μαχητές, στις 21 Νοέμβρη 1946.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ