ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαλαλεί την προθυμία της να σαρώσει τα πάντα

Ιδιωτικοποιήσεις και αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ατζέντα των επόμενων ημερών

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα συγκυβέρνησης - ΕΕ είναι δεδομένο. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να βάλει φρένο

Icon

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα συγκυβέρνησης - ΕΕ είναι δεδομένο. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να βάλει φρένο
Ιδιωτικοποίηση - εξπρές συγκεκριμένων εταιρειών του Δημοσίου και «λουκέτο» σε δεκάδες φορείς και οργανισμούς αναμένεται να εξαγγείλει τις αμέσως επόμενες μέρες η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχει δεσμευτεί, έναντι των εταίρων και δανειστών.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει καταλήξει στις εταιρείες του Δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα με «φαστ τρακ» διαδικασίες, καθώς και στους φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, προκειμένου να δώσει το μήνυμα ότι «η περίοδος της στασιμότητας έχει τελειώσει» και πως θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις κινήσεις της, γιατί εκτιμά ότι στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και της «συρρίκνωσης του κράτους», στο όνομα της περιστολής των δαπανών, έχει την ανοχή του λαού, την οποία επιδιώκει να παρατείνει καλλιεργώντας συστηματικά το μύθο ότι τάχα «θα σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις».

Παράλληλα, προβάλλουν το σαθρό επιχείρημα ότι «όσο προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις, τόσο ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης», προκειμένου να παζαρέψει την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν το λαό στα παζάρια υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η πρώτη απόφαση, που διέρρεε χτες το Μέγαρο Μαξίμου, αφορά τη συγχώνευση τριών δημόσιων οργανισμών, της ΔΕΘ, τη Helexpo και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), σε ένα φορέα, τον αποκαλούμενο «φορέας εξωστρέφειας», με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξη όμως είναι να ανακοινωθούν περισσότερες συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου πριν από έλευση της τρόικας την ερχόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τη ΔΕΠΑ, τα Κρατικά Λαχεία, δύο θυγατρικές της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, τη ΣΕΚΑΠ και τη «Δωδώνη», καθώς επίσης και την πώληση του κτιρίου IBC στο Μαρούσι. Επιπλέον, η συγκυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την κατάργηση των νόμων του Γ. Αλογοσκούφη, που απαγόρευαν σε ιδιώτη να κατέχει περισσότερο από το 20% μετοχών σε εταιρείες του Δημοσίου.

Ενθερμος υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε χτες στην τηλεόραση του «Σκάι» ότι «αισιοδοξώ πως μέσα στο '12 θα υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις». Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για οργανισμούς του Δημοσίου, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφές εκδηλωμένο ενδιαφέρον».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι «θα κλείσουν περιττοί οργανισμοί ή θα συγχωνευτούν και ο κόσμος σε αυτούς θα μεταταγεί όπου υπάρχουν ανάγκες». Σημειώνεται ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση πρόκειται να έχουν νέα σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των «λουκέτων» σε φορείς του Δημοσίου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στα σκαριά οι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις

Για τη «διοικητική μεταρρύθμιση» ενημέρωσε χτες η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, με το μανδύα της «διοικητικής μεταρρύθμισης», διακήρυξε χτες η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ισχυριζόμενη μάλιστα ότι αυτό δε θα επιφέρει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η καλύτερη προσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως είναι ο πραγματικός στόχος της «μεταρρύθμισης», θα συνοδευτεί και από αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, η ηγεσία του υπουργείου, ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το πρώτο πιλοτικό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων μερικών δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου. Το δεύτερο μεγάλο κύμα θα έρθει στα τέλη Αυγούστου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτών των φορέων από την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου (ΕΥΣΕΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα αφορά περί του 60 οργανισμούς, ενώ το δεύτερο από 250 έως 400, που απασχολούν συνολικά περίπου 4.000 δημοσίους υπαλλήλους. Η συγκυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, προσπαθούν να παρουσιάσουν το σύνολο αυτών των οργανισμών σαν «μη αναγκαίους» και σπάταλους, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες τους, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας για τομείς της παραγωγής, του πολιτισμού και άλλους.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιώντας φαινόμενα που είναι στη φύση του αστικού κράτους και του «δημόσιου» που οικοδόμησαν τα κόμματα του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση προσπαθεί τώρα να νομιμοποιήσει την περικοπή υπηρεσιών, που δίνουν ζωτικό χώρο στο κεφάλαιο και οδηγούν σε βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης για το λαό.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της «διοικητικής μεταρρύθμισης», ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε στα τέλη του χρόνου να έχουν αξιολογηθεί όλες οι διοικητικές δομές του κράτους και να υπάρχει σαφής αντίληψη ποιες από αυτές θεωρούνται χρήσιμες, ποιες περιττές και ποιες πρέπει να ομογενοποιηθούν λόγω αλληλεπικάλυψης και συναρμοδιότητας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση του προσωπικού.

Ειδικά για το προσωπικό, ο Αντ. Μανιτάκης είπε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά μετακινήσεις και μετατάξεις. Θα υπάρξουν όμως άμεσα χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις δε θα ανανεωθούν. Η κατάσταση όμως στις δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη λόγω του λειψού προσωπικού, στο βαθμό που οι μετατάξεις θεωρηθούν προσλήψεις και ενταχθούν στον κανόνα «μια πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις», όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

Εν τω μεταξύ, για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης και σε συνέχεια της επιστολής που ο Α. Σαμαράς έστειλε την περασμένη βδομάδα στους υπουργούς, χτες ο Αντ. Μανιτάκης απέστειλε δική του επιστολή προς όλους τους συναδέλφους του, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Κάθε τι παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε τι αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ του μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο».

«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
Οριστικοποιούν το «πακέτο» ενόψει τρόικας

Τα πάντα στο τραπέζι για να βρεθούν τα 3+11,5 δισ. ευρώ

Παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε οργανισμούς, η κυβέρνηση «τρέχει» και το σύνολο των μέτρων ύψους 3+11,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει άγριες περικοπές στις συντάξεις, τα εφάπαξ, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, νέο πετσόκομμα στις δαπάνες για Υγεία και φάρμακα, νέα χαράτσια, αλλά και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.

Ακόμη, η συγκυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις λεγόμενες ΔΕΚΟ, πράγμα που σημαίνει νέες μειώσεις αποδοχών σε περίπου 68.000 υπαλλήλους. Επίσης, αποφασίστηκε η περικοπή στις δαπάνες των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων, που σημαίνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού για υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας που θεριεύει.

Ολα αυτά ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου από κοινού με τη συγκυβέρνηση, να διευθετήσουν τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα περιλάβουν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Για την Πέμπτη 26 Ιούλη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλείται δήλωση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, το περίγραμμα των περικοπών για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι έτοιμο πριν την έλευση της τρόικας την άλλη βδομάδα. Το υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας προγραμματίζουν να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και το τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Για την τελική «αξιολόγηση» του μέχρι τώρα αντιλαϊκού προγράμματος και για τη σύνταξη της έκθεσης, προγραμματίζουν να επανακάμψουν στις 20 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Κ. Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το κυβερνητικό στέλεχος πριν από λίγες μέρες διαπίστωνε «αρρυθμίες» στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και «στένεμα» στα περιθώρια των στόχων τους για φέτος (ύψους 3,2 δισ. ευρώ), προγραμματίζοντας τη μετάθεσή τους για την επόμενη χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ