Μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο
Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να «διαβαστεί» και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πανεργατικό συναγερμό σε όλη την Ελλάδα. «Απαιτείται επαγρύπνηση, κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων, αγώνας διαρκείας σε κλαδικό, τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο», που ρίχνει το βάρος στους τόπους δουλιάς, στην οργάνωση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών.
Τη βδομάδα που έρχεται, θα πρέπει όλα τα συνδικάτα, όλοι οι συνδικαλιστές που κατανοούν το χαρακτήρα αυτών των μέτρων να «σηκωθούν στο πόδι». Μπροστά τους βρίσκεται η 24ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί να γίνει κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ταυτόχρονα στις 28 του μήνα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ) πραγματοποιούν 48ωρη απεργία από τις 27 του μήνα. Στις 28 και οι οικοδόμοι μπαίνουν στον αγώνα με αίτημα την αποτροπή των μέτρων, αλλά και αναβάθμιση των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους.
«Οι κινητοποιήσεις -σημειώνει το Πανεργατικό Μέτωπο- που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 28 Νοέμβρη, στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνταξιούχων, ο αναβρασμός που παρατηρείται μέσα στους εργαζόμενους, δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης του αγώνα.»
Αυτός ο αγώνας και η δυναμική του, ανησυχεί και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, που ενώ αμφισβήτησαν την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων απαίτησαν ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο και μείωση του εργατικού κόστους. Η στάση των εργοδοτών δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν εργαζόμενο. H «απογοήτευσή τους» έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων που απαιτεί περισσότερη «ευελιξία» και μικρότερο εργατικό κόστος. Το επικοινωνιακό τους «παιχνίδι» με τη δήθεν απόρριψη των μέτρων, αποβλέπει και σε μεγαλύτερα προνόμια αλλά και σε έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό την πίεση των εργατικών αντιδράσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δε χωρά καμία καθυστέρηση. Κάθε λεπτό κάθε ώρα πρέπει να μπουν στην υπηρεσία της συσπείρωσης, τις κινητοποίησης πλατύτερων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, στην πάλη για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα.»
Προχωρούν σε 48ωρη απεργία ενάντια στην πρόθεση της εταιρίας, να επιβάλει μερική απασχόληση σε 150 συναδέλφους τους
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής και δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκρούσουν με κάθε τρόπο την απόφαση της εταιρίας, να στείλει στη μερική απασχόληση 150 συναδέλφους τους. Την επόμενη Δευτέρα 20 Νοέμβρη και Τρίτη 21, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, ενώ συνεχίζουν τις καταλήψεις στο χώρο του εργοστασίου στο Στρατώνι. Χτες πραγματοποίησαν γενική συνέλευση όπου ομόφωνα πήραν απόφαση να μην επιστρέψουν στη δουλιά και να μην επιτρέψουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο μέχρι η εταιρία να ανακαλέσει οριστικά την προκλητική της απόφαση, με την οποία καταδικάζονται στην πλήρη ανέχεια 150 οικογένειες.
Επίσης χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική πορεία με 400 αυτοκίνητα καλώντας όλους τους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής να συμπαραταχτούν στο πλευρό τους. Αυτή η κίνηση ήταν η απάντηση στην αδικαιολόγητη εμμονή της καναδικής TVX να στείλει 150 εργαζόμενους αρχικά στη μερική απασχόληση και στη συνέχεια στην ανεργία, αφού η πρόταση της εταιρίας κάνει λόγο για εργασία τις μισές μέρες του μήνα με μισές αποδοχές.
«Και πέρσι η εταιρία έλεγε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν 100 εργαζόμενοι και τους έδιωξε. Από τότε δεν υπήρξε μεταβολή στις δραστηριότητές της. Ομως έρχεται και πάλι με νέες παράλογες και αντεργατικές αξιώσεις», ανέφερε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ε. Ατζαμής. Και πρόσθεσε πως η εταιρία φαίνεται ότι μεθοδεύει τη μείωση του προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει στη συνέχεια με εργολαβίες. «Νομίζουν ότι το μεταλλείο είναι μπακάλικο. Δεν ξέρουν φαίνεται από μεταλλεία», κατέληξε ο συνδικαλιστής.
Πάντως, ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο, η εταιρία με την πρακτική που ακολουθεί να θέλει να «εκβιάσει» την κυβέρνηση ώστε να της καταβληθεί άμεσα η πριμοδότηση της τάξης των 600 - 800 εκατ. δραχμών, από το υπουργείο Οικονομικών, που αφορά τη δέσμευσή της να διατηρήσει τους 550 εργαζόμενους.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη στήριξη των εποχιακών εργατών σε κονσερβοποιίες της Λάρισας
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών που λειτουργούν στην περιοχή της Λάρισας αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση.
Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «στην περιοχή της Λάρισας λειτουργούν πολλές μονάδες κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών, όπως ΕΛΒΑΚ, ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ, ΦΡΟΖΑ, ΑΣΕΠΤ, ΙΝΤΕΡΚΟΜ, ΒΙΟΜΑΡ, κλπ. οι οποίες απασχολούν εποχιακά περίπου χίλιους εργαζόμενους για 30 - 80 μέρες το χρόνο και οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν και συντηρούνται μόνο από αυτό το εισόδημα και δε δικαιούνται ούτε Ταμείο Ανεργίας, ούτε κάποιο βοήθημα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους».
Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν ότι για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι αυτοί, θα πρέπει «να μειωθούν οι προϋποθέσεις (ασφαλιστικών ημερομισθίων) για επιδότηση ανεργίας από 125 ασφαλιστικά ημερομίσθια σε 80 ασφαλιστικά ημερομίσθια. Να επεκταθεί η καταβολή ειδικού εποχιακού επιδόματος, όπως στους κλάδους των εργαζομένων στις κατηγορίες του άρθρου 22 Ν.1836/89 και να τους δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ύψους 150.000 δρχ.».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλίσει σ' αυτούς τους εργαζόμενους ένα στοιχειώδες για την επιβίωσή τους εισόδημα».
Την εργασιακή «ζούγκλα» που επικρατεί στο νησί λόγω της ασυδοσίας των εργοδοτών, που δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με υπόμνημά του προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
«Εργατοϋπάλληλοι, ιδιαίτερα εποχιακά απασχολούμενοι, στερούνται βασικών οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις και την ασφαλιστική νομοθεσία», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Το επίτευγμα της πολιτικής σας στο Νομό μας διαλύθηκε, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία ελέγχων και την εργοδοτική αυθαιρεσία».
Σημειώνει επίσης ότι «οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν διαλυθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή βρίσκεται στο απόγειό της. Οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει επικίνδυνες για τη σωματική μας ακεραιότητα και την υγεία των εργαζομένων. Αποτέλεσμα τα θανατηφόρα ατυχήματα από πτώσεις κι άλλους κινδύνους».
Το Εργατικό Κέντρο ζητάει την ένταση των ελέγχων και τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως και της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας με το απαιτούμενο προσωπικό.
Πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσουν, την Κυριακή 19 του Νοέμβρη, οι Ομοσπονδιακές και Παροικιακές Οργανώσεις Νησιών του Αιγαίου, στα πλαίσια μνημοσύνου που θα τελεστεί στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στις 10 το πρωί, για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα».
Οι διοργανώτριες Ομοσπονδίες είναι των: Δωδεκανησιακών, Λεσβιακών και Χιακών Σωματείων, των Λημνιακών και Ναξιακών Συλλόγων. Η αδελφότητα Σαμίων Αθηνών, η Πανικαριακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ο Σύλλογος Παρίων «Η Εκατονταπυλιανή» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρίων «Ο Αρχίλοχος».
Συναγερμός σήμανε χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από ανώνυμα τηλεφωνήματα στο λιμεναρχείο για τοποθέτηση βομβών στα επιβατικά - οχηματαγωγά πλοία «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου και «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» της «HELLAS FERRIES». Το λιμάνι του Πειραιά πολιορκήθηκε από πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα του Λιμενικού για να αποδειχθεί μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ότι τελικά ήταν φάρσα.
Η φάρσα, ωστόσο, ταλαιπώρησε τους επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να φύγουν στις 6 το απόγευμα με το «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» το οποίο τελικά απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά με μιάμιση ώρα καθυστέρηση για Σύρο - Πάρο - Νάξο, ενώ το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» το οποίο είχε προγραμματιστεί να αποπλεύσει στις 7 για Μυτιλήνη, τελικά έφυγε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση.