Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αγώνας χωρίς καθυστέρηση

Μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται τελικά η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, εξασφαλίζοντας για τις δυνάμεις του κεφαλαίου αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων. Η σύγκρουση και η αναμέτρηση με αυτή την τερατογένεση, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, ισοπεδώνει τα εργατικά δικαιώματα και επιχειρεί να ανατρέψει την ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ό αιώνα -το οχτάωρο- δεν είναι απλά σύγκρουση γύρω από ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να «διαβαστεί» και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πανεργατικό συναγερμό σε όλη την Ελλάδα. «Απαιτείται επαγρύπνηση, κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων, αγώνας διαρκείας σε κλαδικό, τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο», που ρίχνει το βάρος στους τόπους δουλιάς, στην οργάνωση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών.

Τη βδομάδα που έρχεται, θα πρέπει όλα τα συνδικάτα, όλοι οι συνδικαλιστές που κατανοούν το χαρακτήρα αυτών των μέτρων να «σηκωθούν στο πόδι». Μπροστά τους βρίσκεται η 24ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί να γίνει κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ταυτόχρονα στις 28 του μήνα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ) πραγματοποιούν 48ωρη απεργία από τις 27 του μήνα. Στις 28 και οι οικοδόμοι μπαίνουν στον αγώνα με αίτημα την αποτροπή των μέτρων, αλλά και αναβάθμιση των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους.

«Οι κινητοποιήσεις -σημειώνει το Πανεργατικό Μέτωπο- που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 28 Νοέμβρη, στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνταξιούχων, ο αναβρασμός που παρατηρείται μέσα στους εργαζόμενους, δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης του αγώνα.»

Αυτός ο αγώνας και η δυναμική του, ανησυχεί και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, που ενώ αμφισβήτησαν την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων απαίτησαν ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο και μείωση του εργατικού κόστους. Η στάση των εργοδοτών δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν εργαζόμενο. H «απογοήτευσή τους» έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων που απαιτεί περισσότερη «ευελιξία» και μικρότερο εργατικό κόστος. Το επικοινωνιακό τους «παιχνίδι» με τη δήθεν απόρριψη των μέτρων, αποβλέπει και σε μεγαλύτερα προνόμια αλλά και σε έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό την πίεση των εργατικών αντιδράσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δε χωρά καμία καθυστέρηση. Κάθε λεπτό κάθε ώρα πρέπει να μπουν στην υπηρεσία της συσπείρωσης, τις κινητοποίησης πλατύτερων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, στην πάλη για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα.»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εγχειρίδιο» αντεργατικών ανατροπών, γραμμένο πριν από 28 χρόνια! (2021-04-24 00:00:00.0)
Να υψωθεί λάβαρο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς (2012-10-27 00:00:00.0)
Δύο «πόλοι» αλλά ίδια η αντεργατική στρατηγική (2012-10-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνουμε με πρώτο σταθμό τις αυριανές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ (2011-06-17 00:00:00.0)
Ολα για την απεργία (2004-03-23 00:00:00.0)
Κάθε χώρος δουλιάς - μετερίζι αγώνα (2001-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ