ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μεγάλη άσκηση διεξάγεται στον Ειρηνικό ωκεανό

Εκτός από τους άμεσους συμμάχους των ΗΠΑ συμμετέχει και η Ρωσία

Από την άσκηση RIMPAC στον Ειρηνικό
Από την άσκηση RIMPAC στον Ειρηνικό
ΧΑΒΑΗ.--

Στο δυτικό Ειρηνικό και συγκεκριμένα στη Χαβάη από τις 27 Ιούνη έως τις 3 Αυγούστου, διεξάγεται η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στον πλανήτη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Μία άσκηση στην οποία συμμετέχουν 42 πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένου και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Nimitz» και όλης της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει, πυρηνοκίνητα υποβρύχια, 200 πολεμικά αεροσκάφη και 25.000 άντρες από τις 22 χώρες που συμμετέχουν.

Αυτές, εκτός από τις ΗΠΑ, είναι οι εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Κολομβία, Γαλλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Περού, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκα, Βρετανία, Χιλή. Ρωσία και Φιλιππίνες λαμβάνουν μέρος στην άσκηση για πρώτη φορά, ενώ δεν προσκλήθηκε και ως εκ τούτου δε συμμετέχει η Κίνα, η οποία διεξήγαγε τη δική της άσκηση στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας, μία άσκηση που περιελάμβανε γυμνάσια με πραγματικά πυρά κοντά στις αμφιλεγόμενες νήσους στα σινο-ιαπωνικά σύνορα.

Η άσκηση RIMPAC, που γίνεται ανά δύο χρόνια, έχει «αναβαθμιστεί», και με τη διεύρυνσή της όσον αφορά τις συμμετοχές, αλλά έχει και ειδική σημασία αφού είναι η πρώτη που γίνεται μετά την υιοθέτηση του «νέου αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ» για τη μετατόπιση του βάρους της «εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας» στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Στο στόχαστρο η Κίνα

Επισήμως το βασικό σχεδιάγραμμα της άσκησης είναι οι τακτικές κοινής αντιμετώπισης της πειρατείας και της τρομοκρατίας, καθώς να διεξαγάγουν επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.

Ωστόσο «ραχοκοκαλιά» της, σύμφωνα με το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Stratfor», είναι η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για την εκτίμηση του περιβάλλοντος ειδικά σε μια περιοχή, αυτή του Δυτικού Ειρηνικού, όπου δεν μπορούν να μεταφερθούν μεγάλες δυνάμεις του στρατού ξηράς, ενώ την ίδια στιγμή πολλά κράτη διαγκωνίζονται για τον έλεγχο ενός τεράστιου χώρου, όπου επίσης συνυπάρχουν και πολλά απομονωμένα νησιωτικά κράτη. Στην περιοχή είναι οι μεγαλύτεροι θαλάσσιοι οδοί του παγκόσμιου εμπορίου. Το βάρος συνεπώς μετακινείται στην Αεροπορία, το Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις, όπου μπορούν να έχουν μεγάλη κινητικότητα και προσαρμοστικότητα σε εντελώς ξένα ή ακόμη και εχθρικά περιβάλλοντα.

Ενα πρόσθετο στοιχείο της άσκησης, που έχει «ειδικό βάρος» είναι η συμμετοχή της Ρωσίας -με το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Παντελέεφ», το δεξαμενόπλοιο «Μπορίς Μπουτόμα» και το διασωστικό ανοιχτής θάλασσας «Φότιι Κριλόφ», καθώς και τμήμα Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, «δείχνει ποιος έχει προτεραιότητα για τη Ρωσία στον Ειρηνικό, καθώς μέχρι σήμερα η Ρωσία αρνείτο τη συμμετοχή της, προσβλέποντας προς την Κίνα».

ΚΙΝΑ
Βήμα κατοχύρωσης αμφισβητούμενων νήσων

Την Τρίτη (24/07) η Κίνα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας πόλης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Στη νήσο Γιουνσίν, του αρχιπελάγους Σπράτλι της Νότιας Σινικής Θάλασσας, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή για τη δημιουργία της πόλης Σανσά, που θα είναι το διοικητικό κέντρο του συμπλέγματος των νήσων Σίσα, Νάνσα και Τζούνσα. Της τελετής προηγήθηκε η εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου από τους κατοίκους της νήσου. Στις εκλογές συμμετείχαν 1.100 κάτοικοι, εκλέγοντας 45 εκπροσώπους.

Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή στο Πεκίνο ανακοίνωσε το σχηματισμό στην πόλη Σανσά μιας στρατιωτικής φρουράς (επιπέδου μεραρχίας), που θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των χωρικών υδάτων των νησιών του αρχιπελάγους.

Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να πάρει υπό τον έλεγχό του την περιοχή, που διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ κι οι Φιλιππίνες, κι η οποία θεωρείται πως διαθέτει πλούσια υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, σε βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Κίνας αναδεικνύεται η οικοδόμηση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων, για τον έλεγχο της περιοχής. Σύμφωνα με τον επιστημονικό ερευνητή του ρωσικού Ινστιτούτου της Απω Ανατολής, Γιάκοφ Μπέργκερ, η Κίνα, μελετώντας την ιστορία έχει καταλήξει πως χωρίς να συγκροτήσει ισχυρή ναυτική δύναμη δε θα μπορέσει η χώρα να γίνει μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη. «Γι' αυτό το λόγο σήμερα το Πεκίνο συγκροτεί ισχυρές ναυτικές δυνάμεις και ισχυρή πολεμική αεροπορία, κι επιπλέον με αυστηρότητα υπερασπίζεται τα δικαιώματά του στα επίμαχα νησιά. Ο σχηματισμός στρατιωτικής φρουράς στη Σανσά είναι ένα μέρος αυτής της στρατηγικής. Από τις δηλώσεις των κινεζικών αρχών προκύπτει πως τα ξένα πλοία θα μπορούν να διασχίζουν τα χωρικά ύδατα των νησιών μόνο με άδεια της Κίνας».

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες καταδίκασαν την απόφαση της Κίνας και επέδωσαν στην κινέζικη κυβέρνηση διπλωματική διαμαρτυρία για την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας των Φιλιππίνων στα «ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων». Επίσης, στο Ανόι του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκε μια σειρά αντικινεζικών διαδηλώσεων.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Στις τρεις μέρες που ακολούθησαν το μακελειό που προκάλεσε ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, σε κινηματογράφο της Ορόρα κατά την προβολή του νέας ταινίας του Μπάτμαν, οι αιτήσεις για τους ελέγχους που απαιτούνται για τη νόμιμη αγορά όπλου σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 43% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο Κολοράντο αλλά και στις ΗΠΑ η λατρεία των όπλων και της βίας είναι μία από τις κύριες αιτίες για τις μαζικές σφαγές, όπως πριν χρόνια επίσης στο Κολοράντο, στο γυμνάσιο «Κολουμπάιν», όπου έχει γραφτεί μία από τις τραγικότερες ιστορίες ομαδικών «εκτελέσεων» που έγινε και ταινία από τον Μάικλ Μουρ.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του 58% έναντι 555 εκατομμυρίων δολαρίων της παραγωγής άνθρακα στην Minas de Revuboe στη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία Anglo Amerixan, σύμφωνα με το Reuters. Το συγκεκριμένο ορυχείο φέρεται να έχει αποθέματα 1,4 εκατομμυρίων τόνων Κοκ ή μεταλλουργικού και θερμικού άνθρακα ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εκμετάλλευσή του θα αποφέρει εξαγωγές μεταξύ 6 και 9 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα το χρόνο.

XAΓH.-- Συμφωνία με δύο κινεζικές εταιρείες υπέγραψε ο πετρελαϊκός κολοσσός, Royal Dutch/Shell για τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου στη Γκαμπόν και στην Κίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η συμφωνία με την κινεζική China National Offshore Oil Corp. Ltd. περιλαμβάνει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Γινγκεχάι αλλά και στις ακτές της Γκαμπόν, ενώ η συμφωνία με την hina National Petroleum Corp. αφορά την κοινή παραγωγή και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στο Τσανγκμπέι.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην απρόκλητη και υπέρμετρη αστυνομική βία έξω από το δημαρχείο της πόλης Αναχαϊμ στην Καλιφόρνια. Τα πάντα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο όταν κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονταν για εκτέλεση από αστυνομικούς ενός ισπανόφωνου και η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές, με χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Εκτοτε οι διαμαρτυρίες έχουν μεταφερθεί στο δημαρχείο της πόλης.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εκδήλωση για την 59η επέτειο της επίθεσης στους στρατώνες Μονκάδα

Ο Δήμος Πετρούπολης και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την 59η επέτειο της επίθεσης του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του στους Στρατώνες Μονκάδα και την ηρωική πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 26 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο της Πετρούπολης (Λεωφόρος Πετρουπόλεως 168). Θα υπάρξει ομιλία από μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του δήμου καθώς και της Επιτετραμμένης της Κούβας Ελισέλια Ντίας Σουάρες. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Viva Cuba» του Kουβανού σκηνοθέτη Juan Carlos Cremata.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδήλωση εργαζομένων της «Πεζό - Σιτροέν»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Πεζό - Σιτροέν» στο Παρίσι πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και τον τερματισμό της λειτουργίας μέχρι το 2014 μιας από τις μονάδες της στο Ολνέ σου Μπουά, αφήνοντας στο δρόμο 3.000 εργαζόμενους. Στα μέσα του Ιούλη, ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Φιλίπ Βαράν είχε ανακοινώσει πως απαιτείται «η μείωση του κόστους εργασίας» και γι' αυτό το λόγο θα απολυθούν 8.000 εργαζόμενοι, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, κυρίως στην Ευρώπη, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και την αναγκαιότητα να κρατηθεί «ανταγωνιστική» η εταιρεία.

Μαζί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου του Ολνέ σου Μπουά ενώθηκαν και εργάτες που έφθασαν οδικώς στο Παρίσι από τη Ρεν, όπου στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα καταργηθούν οι 1.400 από τις 5.600 θέσεις εργασίας. Οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Οχι στο κλείσιμο του Ολνέ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ