ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
Χωρίς ανάπαυλα η επίθεση

Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο έκφρασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι από καιρό επισημασμένο. Το γεγονός ότι κάνουν παρέλαση πια ο ένας μετά τον άλλο διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με ανάλογες παράλληλες επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ, απλά επιβεβαιώνει τη σχετική εκτίμηση του ΚΚΕ και τονίζει την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο γρήγορου απεγκλωβισμού από τις λυκοσυμμαχίες.

***

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θεωρεί νίκη τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου και ζητά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της, στη μία μετά την άλλη τις χώρες που «νίκησαν», η καπιταλιστική κρίση δείχνει τα δόντια της. Προχτές, οι τίτλοι μιλούσαν για την Ευρώπη που φλέγεται, χτες μίλησαν για γενικευμένο πανικό.

***

Στην πράξη, οι Ελληνες εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως όλες οι διακηρύξεις περί θυσιών που δήθεν θα πιάσουν τόπο, είναι σκέτη απάτη.

Τα 1.800 ευρώ που καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος στην Εφορία, για να αντιμετωπιστεί το χρέος που δημιούργησαν οι καπιταλιστές, πάνε άκλαυτα.

Το μόνο δεδομένο είναι πως πέρα από την κλοπή της υπεραξίας της δουλειάς τους μέσα στους χώρους δουλειάς πληρώνουν από πάνω και το ένα χαράτσι μετά το άλλο κι όλα αυτά για να εμφανίζονται ήδη κυβέρνηση και καπιταλιστές να ζητάνε κι άλλες θυσίες. Το «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» παραμένει ισχυρό.

***

Τα νέα από το οικονομικό επιτελείο μιλάνε για ανάγκη κι άλλης χρηματοδότησης για την εξόφληση του χρέους, δηλαδή και νέα μνημόνια, δηλαδή και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ηδη, 190 χιλιάδες μαγαζιά μπήκαν στη σειρά για κλείσιμο, με τους εργαζόμενους σ' αυτά να έχουν πληρώσει ακριβά τις συνέπειες της κρίσης.

***

Σε μια τέτοια πραγματικότητα γίνεται εμφανές πια τι εννοούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δήλωνε ότι θα ασκεί «αποτελεσματική αντιπολίτευση»: Το μαρτυρά η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης των ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου γενικό κουμάντο κάνει ο γνωστός Βασιλόπουλος επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ. Μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ανακάλυψαν ποιοι είναι οι προνομιούχοι εργαζόμενοι και αποφάσισαν να τους κόψουν τους μισθούς από 6% έως και 18%.

Χουβαρντάδες με τους εργάτες και οι εργολάβοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Αξιώνουν να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, να μειωθεί το ασφάλιστρο των νέων εργαζομένων, να μην εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Ζητάνε επί της ουσίας να εφαρμοστεί και στη Ζώνη το μοντέλο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Γι' αυτό και απευθύνουν το αίτημα στον αρμόδιο υπουργό, αυτόν που επέβαλε το μοντέλο με τα ΜΑΤ. Δεν γνωρίζουμε ποια μέθοδο επιβολής θα επιλέξει για τη Ζώνη ο υπουργός, ας ετοιμάζονται πάντως οι εκεί εργαζόμενοι.

***

Το ΚΚΕ, πάντως, όχι μόνο δεν συμμερίζεται τις θέσεις των καπιταλιστών ότι για την κρίση φταίνε οι εργάτες, αλλά καλεί σε ένταση της πάλης για την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων. Ακόμα περισσότερο, έβαλε στην ημερήσια διάταξη της λαϊκής πάλης ορισμένα άκρως επείγοντα ζητήματα για την αντιμετώπιση της βαθιάς φτώχειας, της εξαθλίωσης μεγάλου αριθμού λαϊκών οικογενειών, για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων. Η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση είναι ήδη στη Βουλή, η οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι αντικείμενο της δράσης των ταξικών συνδικάτων.


«ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»

ΠΑΡΕΛΑΣΗ: «Στο επίκεντρο της οικονομικής ατζέντας των ΗΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα και οι εξελίξεις στο μέτωπο της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτόν ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλινς άρχισε χθες από την Ελλάδα την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ευρώπη» (στα ΝΕΑ).

ΠΑΝΙΚΟΣ: «Μετά τη "νίκη" των δυνάμεων του Νότου και ιδίως της Ισπανίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (λόγω της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης), πάλι ενσκήπτει "πανικός" στην ευρωζώνη, λόγω Ισπανίας! Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της εκτινάχθηκε στο απαγορευτικό 7,56%, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται και η επίσημη -μετά τα 65 δισ. μέτρα λιτότητας- προσφυγή της στον Μηχανισμό Στήριξης. Το ευρώ υποχωρεί συνεχώς έναντι του δολαρίου, ενώ μεγάλες απώλειες έχουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από "κοντά" και η Ιταλία του Μάριο Μόντι» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΖΑΜΠΑ Η ΣΦΑΓΗ: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Με ύφεση πάνω από 7% έναντι αρχικής εκτίμησης 3,5% κανένας δημοσιονομικός στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί (...) η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση είναι να πείσει ένα δύσπιστο και εξαιρετικά ταλαιπωρημένο λαό να κάνει υπομονή και να πιστέψει ότι θα βγει από την κρίση. Αν αυτό δεν συμβεί, το μοιρολόι θα πάρει το πάνω χέρι και θα μας συνοδεύσει, όπως αρμόζει σε κάποιες παραδόσεις μας, στην καταστροφή» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΖΗΛΕΨΑΝ ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ: «Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ζητά η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά (...) με επιστολή της του επισημαίνει την ανάγκη να επιδείξει πολιτική τόλμη (...) προτείνει να μη δέχεται η Επιθεώρηση Εργασίας τις διμερείς συμβάσεις (...) καθώς αυτές αποτελούν καθαρά προϊόν εκβιασμού του συνδικάτου (...) επίσης προτείνει την επιδότηση μέρους ή του συνόλου των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης (...) εξομοίωση του ανώτατου τεκμαρτού ορίου των ασφαλιστέων αποδοχών των νέων στα επίπεδα των παλιών, δηλαδή οι αποδοχές των νέων που είναι 221,74 ευρώ να γίνουν 92,29 ευρώ» (από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων

ΤΑ ΝΕΑ: Η λιτότητα καίει την Ευρώπη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ερχεται αύριο ο Μπαρόζο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πάρτε μέτρα, κινδυνεύετε»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαπραγμάτευση σε βαρύ κλίμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μοιραίες μέρες για την Ελλάδα προβλέπουν οι Γερμανοί

Η ΑΥΓΗ: Κρεμασμένοι από την τρόικα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η χώρα θα κερδίσει το στοίχημα του ευρώ

Η ΝΙΚΗ: Τι θα αξίζουν τα λεφτά μας εάν φύγουμε από το ευρώ

ΕΘΝΟΣ: Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο

Ο ΛΟΓΟΣ: «Τέλος εποχής» για 21 οργανισμούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, εγκλωβισμένοι οι ιδιοκτήτες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η Ρεπούση ξαναχτυπά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Να μη πληρώσουν

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά πως η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν ευθύνονται για την καπιταλιστική κρίση και το χρέος. Συνεπώς, συνιστά πρόκληση κατά του λαού η επιβολή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση της κρίσης και του χρέους υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Αμεσα μέτρα ανακούφισης

(...) Ζητάμε την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου της μείωσης του επιδόματος ανεργίας που είναι στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ και τη λήψη άμεσων μέτρων για την πραγματική προστασία όλων των ανέργων συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής αύξησης του επιδόματος ανεργίας, για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς όλοι οι άνεργοι.

(...) Ζητάμε να καταργηθεί άμεσα η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να πραγματοποιηθούν σε νέα βάση οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης. Να καταργηθούν τα μέτρα υπονόμευσης των κλαδικών συμβάσεων και μείωσης του χρόνου της μετενέργειας που επιβάλλεται να ισχύει χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Να αποκατασταθούν οι απώλειες των μισθών.

(...) Ζητάμε την άμεση κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων που επέβαλαν το απαράδεκτο αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και φόρτωσαν τις λαϊκές οικογένειες με ένα σωρό φορομπηχτικά μέτρα, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η αύξηση του ΦΠΑ, η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και άλλα, διαμορφώνοντας οδυνηρή κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες. Επαναφέρουμε την πρόταση του ΚΚΕ για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

(...) Ζητάμε την άμεση κατάργηση των προκλητικών μειώσεων των συντάξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 χρόνων και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που έδιναν μια ανάσα στους απόμαχους της δουλειάς.

(...) Ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη στις τράπεζες. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό, το ΚΚΕ θα επαναφέρει σύντομα την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή».

(Από την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ