ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση στην πύλη της ΕΤΜΑ

Τη μνήμη της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, που δολοφονήθηκε 32 χρόνια πριν, τιμούν στις 7.30 μ.μ. νεολαία και εργαζόμενοι

Τριάντα δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου εργαζόμενοι και νεολαία συγκεντρώνονται σήμερα στην πύλη της ΕΤΜΑ για να τιμήσουν τη θυσία της 21χρονης Κνίτισσας που δολοφονήθηκε από τη μεγαλοεργοδοσία. Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ν. Αττικής και οι επιτροπές αγώνα Παντείου του ΜΑΣ διοργανώνουν την εκδήλωση η οποία γίνεται στις 7.30 το απόγευμα.

Τιμώντας τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες στη σημερινή συγκέντρωση έξω από την πύλη του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ. Στην εκδήλωση εκ μέρους της ΚΝΕ χαιρετισμό θα απευθύνει η Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου.

Σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καλούν με ανακοινώσεις τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Ηταν 28 Ιούλη του 1980. Παραμονή του μεγάλου πανεργατικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, γειτονιές, μεγάλα εργοστάσια καλώντας σε συμμετοχή.

Το μεσημέρι, μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις του ΚΚΕ στους εργάτες. Περίπου στις 14.15 άρχισαν να βγαίνουν μεμονωμένοι εργάτες και να παίρνουν τις προκηρύξεις αγνοώντας την απαγόρευση από πλευράς της εργοδοσίας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παραμένουν στα πούλμαν στο χώρο του εργοστασίου, καθώς η εργοδοσία αναζητά τρόπο να τους «φυγαδεύσει» χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους κομμουνιστές. Οι εντολές της εργοδοσίας ήταν ρητές: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...». Ο υπαστυνόμος Αλεξ. Γεωργατσώνας δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα. Τα δύο από αυτά στρίβουν προς την Π. Ράλλη και το υπ' αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, με οδηγό τον Μάριο Χαρίτο, καθώς στρίβει προς την Ιερά Οδό, χτυπάει την 21χρονη τριτοετή φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ. Ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δε φρενάρει. Οι πίσω τροχοί περνούν πάνω από τη Σ. Βασιλακοπούλου και την πολτοποιούν.

Ο διοικητής και οι υφιστάμενοί του αξιωματικοί παρουσιάζουν την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας και η Εργοστασιακή Επιτροπή κηρύσσουν απεργία στο εργοστάσιο, η οποία ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαδηλώσεις που θα αντιμετωπιστούν με τρομοκρατία από την αστυνομία και την ιδιοκτησία της ΕΤΜΑ.

Λίγες μέρες αργότερα, ασκείται ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», ενώ οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παρέμειναν ατιμώρητοι...

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία»!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας στο Πάρκο Τρίτση

Τις ημερομηνίες κορύφωσης και το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", με κεντρικό σύνθημα "Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία". Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", στο Ιλιον, στις 13 - 14 και 15 Σεπτέμβρη.

Το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", απ' άκρη σ' άκρη, σ' όλη τη χώρα θα είναι, για ακόμα μια χρονιά, το αντάμωμα της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Είναι η συνάντηση όλων εκείνων που "δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό", που "βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο". Θα ενώσουν τη φωνή τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που οι ανάγκες τους, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της χρεοκοπίας του λαού».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Παράλληλα, αυτήν την περίοδο συνεχίζονται οι πολύμορφες Φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα σε πόλεις, γειτονιές και χωριά. Αυτές τις μέρες γίνονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Πέμπτη, στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής Γιάννης Καρναβιάς, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με συναυλία από τοπικό συγκρότημα και αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών.
  • Αύριο Παρασκευή, στη Θήβα, γίνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».
  • Αύριο Παρασκευή, στο Λουτρό Αμφιλοχίας, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής Χρήστος Τριάντης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ. Θα προβληθεί DVD ενάντια στα ναρκωτικά.
  • Το Σάββατο 28 Ιούλη, γίνονται εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 2ου Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καβάλα, στις 9 μ.μ., στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ποταμουδίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Θέατρο Σκιών, Καραγκιόζη, ομιλία, λαϊκό γλέντι, έκθεση βιβλίου.
  • Το Σάββατο 28 Ιούλη, στην Πάτρα, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Αχαΐας και η ΟΒ Νυχτερινών Σχολείων διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Το γαλάζιο τετράδιο», στις 7 μ.μ. στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής». Ομιλήτρια η Μ. Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 28 Ιούλη, στη Χαλκίδα, γίνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».
  • Τη Δευτέρα 30 Ιούλη, γίνεται το κεντρικό Φεστιβάλ της Πρέβεζας, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ανδρούτσου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στο παγκόσμιο εργατικό τραγούδι, αφιέρωμα στη Σωτηρία Βασιλακοπούλου και ομιλία.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Κινητοποίηση στην πρυτανεία του πανεπιστημίου έκαναν χτες με κάλεσμα του κλαδικού σωματείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, πραγματοποίησαν χτες δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, που απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, να μη γίνει καμία μείωση μισθών και καμία απόλυση. Την κινητοποίηση κάλεσε το Κλαδικό Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι μισοί εργαζόμενοι στον εργολάβο καθαριότητας πήραν την καλοκαιρινή τους άδεια χωρίς μισθούς Ιουνίου (λίαν προσεχώς και Ιουλίου) και χωρίς επίδομα άδειας. Οι άλλοι μισοί, θα φύγουν επίσης απλήρωτοι, αύριο Παρασκευή.

Η πρυτανεία του ΑΠΘ, αντί να πιέσει τον εργολάβο να πληρώσει τους εργαζόμενους, ρίχνει το μπαλάκι αλλού, στον πάρεδρο, στο υπουργείο και εφησυχάζει γιατί το πανεπιστήμιο κλείνει και νομίζει ότι θα σταματήσει η πίεση να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, διαδίδει ότι προτίθεται να μπει εγγυητής στις τράπεζες για να πάρει δάνειο ο εργολάβος, προκειμένου να τους πληρώσει. Ο εργολάβος δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει γιατί δεν τον πληρώνει το Πανεπιστήμιο. Το υπουργείο και η κυβέρνηση περιμένουν την τρόικα να εγκρίνει αν θα πληρωθούν οι καθαρίστριες. Το επιχειρησιακό σωματείο εργολαβικών καθαριστών του ΑΠΘ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μη διαταράξει την ησυχία όλων των προηγούμενων και επιτίθεται στο Κλαδικό Σωματείο και το ΠΑΜΕ που οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του, το Κλαδικό Σωματείο σημειώνει ότι η καθυστέρηση πληρωμής είναι ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και ζητά από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να παρέμβει άμεσα. Ενημερώνει ότι ήδη έκανε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρεμβάσεις στην Πρυτανεία και προγραμματίζει παρέμβαση στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Επιδιώκει να οργανώσει την αντίσταση των εργαζόμενων έξω από τη Πρυτανεία, απέναντι στον εργολάβο, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μονιμοποιηθεί, όπως σε τόσες άλλες επιχειρήσεις.

Καλεί τους εργαζόμενους «να απομονώσουν "τρομοκράτες" εργοδότες και "συνδικαλιστές", να συσπειρωθούν γύρω από το κλαδικό σωματείο τους, να απαιτήσουν τη ζωή τους και να μην παραιτηθούν απ' αυτήν. Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα ούτε για τις οικογένειές τους ούτε για τα παιδιά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ