ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κεντρικός σχεδιασμός που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χτες με αυτοαπασχολούμενους από το χώρο των ανελκυστήρων

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και ιδιαίτερα στο χώρο των ανελκυστήρων. Μεταξύ άλλων τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ με την τάση συγκέντρωσης και μονοπώλησης του κλάδου.

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι θέσεις του Κόμματος προϋποθέτουν, αντίθετα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ύπαρξη ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Παιδείας που να ικανοποιεί το σχεδιασμό της οικονομίας στη βάση των κάθε φορά αναγκών. Οι ανάγκες αυτές καθορίζουν τόσο το είδος και τις προϋποθέσεις ενός επαγγέλματος, όσο και τον αριθμό των προσώπων που είναι αναγκαίος για την εξάσκησή του. Πιο ειδικά:

-- Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να πηγάζει από το πτυχίο της ενιαίας δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ανάλογα με τη βαθμίδα της (επαγγελματική, τεχνική, πανεπιστημιακή). Ειδικά για την επαγγελματική εκπαίδευση, να είναι μεταλυκειακή.

-- Η κατάρτιση για ειδικά θέματα και ο εμπλουτισμός των γνώσεων με βάση τις εξελίξεις της τεχνικής και της επιστήμης, να είναι υπόθεση του δημόσιου φορέα παιδείας που έδωσε την αρχική εκπαίδευση και να παρέχεται δωρεάν.

-- Ο έλεγχος της αρχικής άδειας, ο περιοδικός έλεγχος της επάρκειας του συγκεκριμένου φυσικού προσώπου και ο έλεγχος της εργασίας του να είναι υπόθεση των δημόσιων ελεγκτικών αρχών.

-- Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να δίνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.

-- Απαραίτητος όρος για την επαγγελματική άδεια να είναι η απόκτηση, κατά περίπτωση, εργασιακής εμπειρίας, με εξετάσεις για τον έλεγχό της.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ, Γιώργος Βλασόπουλος, δήλωσε την αντίθεση και εξέθεσε τις θέσεις του κλάδου σε σχέση με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τον καθορισμό των ειδικοτήτων και για τις επαγγελματικές άδειες, καθώς και για τη νέα ΚΥΑ για την ασφάλεια, συντήρηση, εγκατάσταση και λειτουργία των ανελκυστήρων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντυπωσιοθηρία με αμοιβές υπουργών και μισθώματα

Κόβει 17 εκατ. το χρόνο για να δικαιολογήσει αντιλαϊκά μέτρα ύψους 14 και πλέον δισ.!

Αντιπερισπασμός για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν από κοινού η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί είναι οι τάχα «εξοικονομήσεις δαπανών» που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Περιστολή δημόσιων δαπανών και ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων».

Το δήθεν μέτρο που πλασάρεται και ως «ισοδύναμο», αφορά σε μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων για υπουργούς, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και γενικούς γραμματείς υπουργείων. Η «εξοικονόμηση», σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δε φτάνει ούτε στα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Στο ίδια νομοσχέδιο προβλέπεται ρύθμιση για μείωση των μισθωμάτων που πληρώνει το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, με το εμφανιζόμενο όφελος από 15 μέχρι 17 εκατ. ευρώ το χρόνο. Την ίδια ώρα, στις πλάτες του λαού ετοιμάζονται να φορτώσουν μέτρα και περικοπές ύψους πάνω από 14 δισ.

Τα «μέτρα» που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, αποτελούν, όλα κι όλα, το 0,01% του πακέτου που έχουν ετοιμάσει. Για τις μειώσεις στα μισθώματα που καταβάλλει το δημόσιο προβλέπεται κλιμάκωση από 10% (για νοίκια μέχρι 1.000 ευρώ), 15% μέχρι 2.000 ευρώ κ.ά.

ΠΓΔΜ
Πιέζει για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Συνάντηση Νίμιτς με τον Ελληνα διαπραγματευτή, για τις επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ στα Σκόπια

Η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί «ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια της περιοχής και ως εκ τούτου αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τον ΟΗΕ», δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα διαπραγματευτή Π. Βασιλάκη στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Νίμιτς, μόνιμος εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η συνάντηση Νίμιτς - Βασιλάκη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε την περασμένη Τετάρτη στα Σκόπια με την πολιτική ηγεσία της χώρας ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με αφορμή τις συναντήσεις της με τον ΓΓ του ΟΗΕ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επανέλαβε τις θέσεις της για το ζήτημα της ονομασίας και επανέφερε με ένταση το ζήτημα της «παραβίασης των δικαιωμάτων της Μακεδονικής μειονότητας» από την Ελλάδα.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στα Σκόπια σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου πιέσεων, προκειμένου να αρθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πριν την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
  • Στο νοσοκομείο της Αρτας θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Κλειστό από 30/7 έως 17/8

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα κλείσει από τις 30 Ιούλη έως τις 17 Αυγούστου, για τις καλοκαιρινές διακοπές. Περιμένουμε όλους τους επισκέπτες μας από τις 20 Αυγούστου, καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. με 5 μ.μ.

Τιμούν τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένου και Μανώλη Τσόνγκα διοργανώνει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ. στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος», όπου σκοτώθηκαν οι δύο μαχητές, στις 21 Νοέμβρη 1946.
  • Η ΝΕ Σάμου και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού, στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη, την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητάει ενημέρωση για την ΑΤΕ

Καλεί τον υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την κλήση σε ακρόαση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να την ενημερώσει για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο της επιτροπής οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και Θ. Κωνσταντινίδης. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει από τα μνημόνια και την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών. Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους αγρότες που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Η πώληση αυτή δεν έχει σχέση με την διαχείριση του χρέους, αλλά με τη συνολικότερη προώθηση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου. Ενόψει όλων αυτών θεωρούμε αναγκαία την κλήση σε ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκειμένου να ενημερώσει και να συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ