ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Με άξονα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις εξόντωσης του λαού

Αφετηρία για περαιτέρω ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει από την δημόσια περιουσία και για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο Α. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρα ωμός στην ομιλία του ανακοινώνοντας ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και τομέας στον οποίο θα δοθεί έμφαση είναι η επιτάχυνση των «αποκρατικοποιήσεων» ακόμα και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακόμα και σε τομείς που δεν αποτελούν συμβατική υποχρέωση της χώρας λόγω του μνημονίου.

Βγάζοντας την «πραμάτεια» στο σφυρί είπε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφορούν κατά προτεραιότητα τον ΟΣΕ και την αγορά ενέργειας σε όλη της την έκταση που θα αφορά ακόμα και παραγωγικά τμήματα της ΔΕΗ καθώς και τα ορυχεία για τα οποία είπε ότι θα δοθούν σε ιδιώτες δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι τάχα ιδιοκτησίας.

Δεν άφησε απέξω ούτε το νερό αφού έκανε λόγο για «προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων» με την οποία δήθεν η κυβέρνηση θα «είναι προσεκτική». Συνεχίζοντας έθεσε ως προτεραιότητα τις συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Δίνοντας το ξεκάθαρο στίγμα προανήγγειλε το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και είπε ότι «πέρα από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που ήδη προχωρά, θα δημιουργήσουμε επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού για την δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο»! Μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας και να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης και να αναφέρει ότι αυτό το μοντέλο ξεπουλήματος θα αποτελέσει τον πιλότο για αντίστοιχο ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια προκειμένου όπως είπε να δοθεί το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα «που πρέπει να είναι φιλική στις επενδύσεις».

Οπως εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς στόχος της συγκυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο των περισσότερων από μερικές εκατοντάδες φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

Οι στόχοι του κεφαλαίου, στόχοι της συγκυβέρνησης

Κατά τον πρωθυπουργό όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτίστως δικός μας στόχος» ενώ το μόνο που βρήκε να πει για τις συντάξεις ήταν ότι θα παρθούν «ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος όπως τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις άλλες ακραίες αδικίες που πρέπει να επανορθωθούν». Για δε την ανεργία και τις απολύσεις, γενικόλογα και ως ευχολόγιο είπε ότι «πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε με κάθε τρόπο».

Αποκαλυπτικός ήταν και όταν αναφέρθηκε στην περίφημη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αφού ξεκαθάρισε:

«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους. Το λέμε "επαναδιαπραγμάτευση" για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έρθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ζητάμε "τροποποιήσεις" του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του».

Ο Α. Σαμαράς είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει η εξόφληση των εκκαθαριστικών της Εφορίας που αυτόν τον καιρό αποστέλνονται σε περισσότερες από τις ισχύουσες δόσεις.

Και το «αλατοπίπερο» των θεσμικών...

Ο πρωθυπουργός που ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έχει ορίζοντα τετραετίας, ανακοίνωσε και διάφορα «θεσμικά μέτρα» όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η τροποποίηση του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας, ο περιορισμός της χρηματοδότησης των κομμάτων και η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης μόνο όμως για όσους εκλεγούν από εδώ και στο εξής. Προανήγγειλε δε διάλογο στη Βουλή για την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας προκειμένου αυτός να είναι σε αντιστοίχηση με τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

ΤΡΟΪΚΑ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Διαπιστώνουν «αστοχίες» και ετοιμάζουν μέτρα

Μειωμένα κατά 5% σε σχέση με πέρσι τα έσοδα από το μηχανισμό αφαίμαξης του λαού

Με πρόσχημα τις εμφανιζόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, την καταγραφόμενη υποχώρηση της μάζας των φορολογικών εσόδων, τη διόγκωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» προς την Εφορία (χαράτσια κ.ά.) η νέα συγκυβέρνηση από κοινού με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, δρομολογεί την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πακέτων με τα μέτρα της επόμενης περιόδου.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρέθηκαν ξανά χτες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη φορά με αντικείμενο την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εξάμηνο φέτος (Γενάρης - Ιούνης) καταγράφεται μείωση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για τη συγκεκριμένη περίοδο, διαπιστώνουν αποκλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσά που τα μεταφράζουν σε πρόσθετα μέτρα πέρα και πάνω από τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνήσει να κλιμακώσουν για την επόμενη περίοδο.

Οι ίδιοι, με προφανείς σκοπιμότητες, προβάλλουν επίσης την «αδυναμία» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει, ακόμη και μετά τις δικαστικές αποφάσεις, «βεβαιωμένες οφειλές» δισ. ευρώ, που αφήνουν πίσω τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» που έχει εμπλακεί με τα «δομημένα ομόλογα» που φόρτωσαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα διαχειριστικά ζόρια οξύνονται, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, για την καλύτερη και αποδοτικότερη φορο - αφαίμαξη του λαού. Ταυτόχρονα, προχωρούν στην επιτάχυνση του προγράμματος για λουκέτα και συγχωνεύσεις σε ΔΟΥ, με στόχο να φτάσουν στις 200 μέχρι το τέλος του έτους.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη

Οι εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, στο τραπέζι της προχτεσινής συνάντησης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εξαθλιώνουν τη ζωή του λαού για να σωθεί από την κρίση το κεφάλαιο, μετέφερε ο Α. Σαμαράς στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σμιθ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του την Πέμπτη. Παρόλο που ο Αμερικανός πρέσβης είναι ο πρώτος εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση, ούτε πριν, ούτε μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική και «εφ' όλης της ύλης». Στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και η «διαπραγματευτική» τακτική της κυβέρνησης με τους δανειστές και εταίρους. Από την πλευρά του, ο Ντ. Σμιθ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Αθήνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την προηγούμενη μέρα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, γεγονός που επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, όχι τόσο για την ελληνική οικονομία, αλλά συνολικά για το ευρωοικοδόμημα και το ευρώ. Εκτός από τα θέματα της οικονομίας, στη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και περιφερειακά ζητήματα. Εγινε μια πρώτη συζήτηση για την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ, αλλά και για την κατάσταση στη Συρία και την κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το Ιράν.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη Παρασκευή, 13 Ιούλη, αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο για τέσσερις ημέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σε ενδεχόμενο χτύπημα ενάντια σε Συρία και Ιράν.

ΠΑΜΕ
«Χαράς ευαγγέλια για την πλουτοκρατία»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης χαράς ευαγγέλια για την πλουτοκρατία.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Θα μεγαλώσουν τα βάσανα, τη φτώχεια, την ανεργία και θα επιχειρήσουν να κατεδαφίσουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε.

Δίνουν τα πάντα στους επιχειρηματίες, το νερό, την ενέργεια, τον ΟΣΕ, τη γη, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και όλες τις υποδομές της χώρας και νέο ζεστό χρήμα στις τράπεζες. Ο λαός θα ματώσει ακόμα πιο πολύ αφού θα πληρώσει όχι μόνο τους παλιούς φόρους αλλά και νέους.

Η συγκυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε κάλεσμα στο κεφάλαιο να ετοιμαστεί για το μεγάλο φαγοπότι.

Και από πάνω επιζητούν και τη συναίνεση του λαού για να τον καταστήσουν συνυπεύθυνο στη σφαγή του.

Η εργατική τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό. Καμιά ώρα χαμένη, καμιά αναμονή. Ο δρόμος της είναι Αντεπίθεση με οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσει τα δίκια της, τις σύγχρονες ανάγκες της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ