Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη

Οι εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, στο τραπέζι της προχτεσινής συνάντησης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εξαθλιώνουν τη ζωή του λαού για να σωθεί από την κρίση το κεφάλαιο, μετέφερε ο Α. Σαμαράς στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σμιθ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του την Πέμπτη. Παρόλο που ο Αμερικανός πρέσβης είναι ο πρώτος εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση, ούτε πριν, ούτε μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική και «εφ' όλης της ύλης». Στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και η «διαπραγματευτική» τακτική της κυβέρνησης με τους δανειστές και εταίρους. Από την πλευρά του, ο Ντ. Σμιθ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Αθήνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την προηγούμενη μέρα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, γεγονός που επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, όχι τόσο για την ελληνική οικονομία, αλλά συνολικά για το ευρωοικοδόμημα και το ευρώ. Εκτός από τα θέματα της οικονομίας, στη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και περιφερειακά ζητήματα. Εγινε μια πρώτη συζήτηση για την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ, αλλά και για την κατάσταση στη Συρία και την κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το Ιράν.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη Παρασκευή, 13 Ιούλη, αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο για τέσσερις ημέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σε ενδεχόμενο χτύπημα ενάντια σε Συρία και Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ