ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση πιέσεων για ανοιχτή επέμβαση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις που επιχειρούν να «τρέξουν» πιο γρήγορα την άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ξεπερνώντας τις διαφοροποιήσεις Ρωσίας και Κίνας, που για τα δικά τους συμφέροντα θέλουν «λύση διαλόγου». Οι πιέσεις προς τις δύο δυνάμεις αναμένεται να ενταθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προανήγγειλε η Γαλλία. Το γνωστό πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, όπου οι ένοπλοι που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές συγκεντρώνουν σημαντικές δυνάμεις και από το εξωτερικό και συγκρούονται με το στρατό της Συρίας για τον έλεγχο του σημαντικού εμπορικού κέντρου.

Τηλεφωνική συνομιλία για τη Συρία είχαν χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέμα την επιτάχυνση της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, με πρόφαση πάντα τα «νόμιμα δικαιώματα του συριακού λαού». Ερντογάν και Ομπάμα αναφέρθηκαν στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, την οποία απέδωσαν αποκλειστικά στις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, ενώ συμφώνησαν σε βοήθεια προς όσους εγκαταλείπουν τη Συρία, προς την Τουρκία και άλλες χώρες.

«Για ανθρωπιστική κρίση που μοιάζει με εκείνη της Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του '90», έκανε λόγο η Επίτροπος της ΕΕ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζητώντας από τη λεγόμενη αντιπολίτευση και τον κυβερνητικό στρατό «να λυπηθούν τους αμάχους».

Οι εξελίξεις δείχνουν να μεθοδεύονται ταχύτατα, καθώς ο δικαστής και στέλεχος της λεγόμενης αντιπολίτευσης, Χαϊτάμ αλ Μάλεχ, σε δηλώσεις του από το Κάιρο ανέφερε ότι του ανατέθηκε έναρξη διαβουλεύσεων με στελέχη των «αντικαθεστωτικών», στη Συρία και το εξωτερικό για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τη δράση των Κούρδων στη βόρεια Συρία, οι οποίοι έχουν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) καθώς βλέπει μία διογκούμενη απειλή στα σύνορά της, υπογραμμίζοντας εξ αρχής ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την ανάπτυξή της. Ηδη η δράση των Κούρδων στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - βορείου Ιράκ, δεδομένου ότι η ηγεσία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ δείχνει να τους ενισχύει. Χαρακτηριστική των φόβων της Αγκυρας για αποσχιστικές προσπάθειες με αφορμή τη συριακή κρίση, είναι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα λύσει στο εσωτερικό το κουρδικό πρόβλημα. Οσοι πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα αλλάξουν τη μοίρα της Τουρκίας, έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην Τουρκία».

Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «δε θα επιτρέψει στον εχθρό» να μπει στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Μασούντ Τζαζαγερί, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη προειδοποιεί την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για σκληρή απάντηση εάν επιχειρήσουν οποιαδήποτε επίθεση στη Συρία.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΝΕΤΑ ΣΤΗ ΜΈΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου
ΚΑΪΡΟ.--

Την κούρσα προώθησης των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και την προώθηση των σχεδίων για τη Συρία και κυρίως το Ιράν, συνεχίζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, που έφτασε χτες στην Αίγυπτο, για μία επίσκεψη αστραπή πριν κατευθυνθεί προς την Ιορδανία και το Ισραήλ. Είναι η δεύτερη κατά σειρά επίσκεψή του στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία επισήμως έχει στόχο να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη «δημοκρατική μετάβαση» στην Αίγυπτο.

Επί της ουσίας, ειδικά η επίσκεψη Πανέτα στην Αίγυπτο ακολουθεί κατά πόδας αυτή που έγινε δύο βδομάδες πριν από τη Χίλαρι Κλίντον και στοχεύει στην απρόσκοπτη συνέχεια του ρόλου της Αιγύπτου ως «κομβικό κράτος» για τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή. Ενας «ρόλος» που ξεκίνησε το 1978 μετά τη συμφωνία του Ανουάρ Σαντάτ με το δίδυμο Κάρτερ - Μπρεζίνσκι που απομάκρυνε οριστικά την Αίγυπτο από το Κίνημα Αδεσμεύτων και κυρίως διέρρηξε τις καλές διμερείς σχέσεις με την ΕΣΣΔ που είχε οικοδομήσει ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η «στρατιωτική βοήθεια» των 1,3 δισεκατομμυρίων προς την Αίγυπτο, όπως και οι συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής του Πενταγώνου με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, και τον νέο Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

«Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς διατήρησα πολύ στενή επαφή με τον στρατάρχη Ταντάουι» τόνισε ο Πανέτα προσθέτοντας ότι «το μήνυμά μου δεν έχει αλλάξει: υποστηρίζουμε μια μετάβαση προς ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης που θα λειτουργεί σωστά, ειρηνικά και νόμιμα»... Σήμερα ο Πανέτα αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, τον πλέον κρίσιμο σταθμό της περιοδείας του.

ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενεργειακό «έμφραγμα» αντιμετωπίζει η Ινδία, όπου μετά την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, ακολούθησε και ο βορειανατολικός τομέας, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει σοβαρότατες συνέπειες στη χώρα, απειλώντας τα νοσοκομεία, δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις, καθώς μετρό, σιδηρόδρομοι και φωτεινοί σηματοδότες δε λειτουργούν, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα και των σπιτιών σε συνθήκες καύσωνα. Οι αρχές αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι ζημιές, ωστόσο αναδεικνύονται τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ανερχόμενη καπιταλιστική δύναμη.

Χθες λόγω της διακοπής 200 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν σε ορυχείο στα ανατολικά της χώρας, για έξι ώρες, έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα και μπορέσουν να βγουν σώοι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Συμφωνία για τον ανεφοδιασμό των κατοχικών στο Αφγανιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Υπογράφηκε χτες η συμφωνία για τη μεταφορά των προμηθειών των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μέσω Πακιστάν, μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν. Η συμφωνία που ανοίγει ξανά τους δρόμους ανεφοδιασμού του Πακιστάν για τις κατοχικές δυνάμεις συνοδεύτηκε και από την απελευθέρωση κονδυλίων 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, όπως υποστηρίζεται, η ασφάλεια των συνόρων με το Αφγανιστάν. Τα χρήματα στοχεύουν στην ενίσχυση των επιθέσεων εναντίον των «Ταλιμπάν», στις περιοχές των συνόρων του Πακιστάν, τα οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης «μαχητών».

Σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, Ζαχίρ ουλ Ισλάμ, για συνομιλίες με τη CIA, με στόχο τη «βελτίωση των σχέσεων».

ΗΠΑ
Περιοδεία Κλίντον στην Αφρική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιοδεία στην Αφρική ξεκίνησε από χτες η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με στόχο την «ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων, την προτεραιότητα στην ειρήνη και την ασφάλεια της Αφρικής», με απλά λόγια την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ, που εννοείται ότι συνδυάζονται εάν όχι επιβάλλουν την αναχαίτιση της πολυετούς διείσδυσης της Κίνας και άλλων δυνάμεων.

Η Χίλαρι Κλίντον έφτασε χτες στη Σενεγάλη, πρώτο σταθμό της 11ήμερης περιοδείας που περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στην Ουγκάντα, στην Κένυα, στο Μαλάουι, στη Νότια Αφρική και στο Νότιο Σουδάν, την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στο νεοσύστατο κράτος όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεν Βικτόρια Νούλαντ.

Στη Σενεγάλη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμενόταν να συναντηθεί με τον νέο Πρόεδρο Μάκι Σαλ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμενόταν να πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης, «μοντέλο δημοκρατίας» για την περιοχή κατά τους Αμερικανούς, κυρίως όμως για τη δυτική Αφρική που πλήττεται από πολιτικο-στρατιωτικές ταραχές. Μετά τη Σενεγάλη, η Κλίντον θα επισκεφτεί το Νότιο Σουδάν, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, προκειμένου να «επαναβεβαιώσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με το Σουδάν και να υπογράψει συμφωνίες για την ασφάλεια, το πετρέλαιο κ.ά.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ