Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση πιέσεων για ανοιχτή επέμβαση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις που επιχειρούν να «τρέξουν» πιο γρήγορα την άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ξεπερνώντας τις διαφοροποιήσεις Ρωσίας και Κίνας, που για τα δικά τους συμφέροντα θέλουν «λύση διαλόγου». Οι πιέσεις προς τις δύο δυνάμεις αναμένεται να ενταθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προανήγγειλε η Γαλλία. Το γνωστό πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, όπου οι ένοπλοι που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές συγκεντρώνουν σημαντικές δυνάμεις και από το εξωτερικό και συγκρούονται με το στρατό της Συρίας για τον έλεγχο του σημαντικού εμπορικού κέντρου.

Τηλεφωνική συνομιλία για τη Συρία είχαν χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέμα την επιτάχυνση της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, με πρόφαση πάντα τα «νόμιμα δικαιώματα του συριακού λαού». Ερντογάν και Ομπάμα αναφέρθηκαν στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, την οποία απέδωσαν αποκλειστικά στις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, ενώ συμφώνησαν σε βοήθεια προς όσους εγκαταλείπουν τη Συρία, προς την Τουρκία και άλλες χώρες.

«Για ανθρωπιστική κρίση που μοιάζει με εκείνη της Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του '90», έκανε λόγο η Επίτροπος της ΕΕ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζητώντας από τη λεγόμενη αντιπολίτευση και τον κυβερνητικό στρατό «να λυπηθούν τους αμάχους».

Οι εξελίξεις δείχνουν να μεθοδεύονται ταχύτατα, καθώς ο δικαστής και στέλεχος της λεγόμενης αντιπολίτευσης, Χαϊτάμ αλ Μάλεχ, σε δηλώσεις του από το Κάιρο ανέφερε ότι του ανατέθηκε έναρξη διαβουλεύσεων με στελέχη των «αντικαθεστωτικών», στη Συρία και το εξωτερικό για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τη δράση των Κούρδων στη βόρεια Συρία, οι οποίοι έχουν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) καθώς βλέπει μία διογκούμενη απειλή στα σύνορά της, υπογραμμίζοντας εξ αρχής ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την ανάπτυξή της. Ηδη η δράση των Κούρδων στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - βορείου Ιράκ, δεδομένου ότι η ηγεσία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ δείχνει να τους ενισχύει. Χαρακτηριστική των φόβων της Αγκυρας για αποσχιστικές προσπάθειες με αφορμή τη συριακή κρίση, είναι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα λύσει στο εσωτερικό το κουρδικό πρόβλημα. Οσοι πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα αλλάξουν τη μοίρα της Τουρκίας, έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην Τουρκία».

Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «δε θα επιτρέψει στον εχθρό» να μπει στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Μασούντ Τζαζαγερί, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη προειδοποιεί την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για σκληρή απάντηση εάν επιχειρήσουν οποιαδήποτε επίθεση στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ