ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
φωτό

Στη μνήμη του ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗ που «έφυγε» πριν ένα χρόνο και είναι αισθητή η απουσία του από τους αγώνες του ΚΚΕ. Ηταν συνεπής μέχρι το τέλος της ζωής του και φωτεινό παράδειγμα για μας, όλους.

Στην μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πεύκης.

Ευδοκία Ορνιθοπούλου

* Στη μνήμη του σύντροφου ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗ, μαχητή -Λοχαγού του ΔΣΕ που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του πάλευε για τα ιδανικά του ΚΚΕ, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, προσφέρω στο Κόμμα μας 50 ευρώ. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Γιάννης Ζαγγανάς

***

φωτο

Για την επέτειο γενεθλίων του συζύγου μου, ΝΙΚΟ ΚΟΪΝΗ, στις 6 Αυγούστου, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας. Τον θυμάμαι πάντα με άπειρη αγάπη κι ελπίζω εκεί που βρίσκεται να ησυχάζει η ψυχούλα του.

Η γυναίκα του Βάσω

***

φωτο

Στη μνήμη του πατέρα μου ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ, αγωνιστή του ΚΚΕ που έφυγε από τη ζωή πριν από 11 χρόνια, της μητέρας μου ΖΑΦΕΙΡΩΣ, πιστής στο Κόμμα μέχρι τα 96 της χρόνια, καθώς και της θείας μου ΕΡΑΣΜΙΑΣ, η οποία βοηθούσε οικονομικά πάντα το Κόμμα, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν προσφέρουμε το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς.

Τα παιδιά τους Ιωάννα - Ιωάννης

Τα εγγόνια Αλκης - Σούλα - Ρούλα

***

Στη μνήμη του Σ.Κ. που έφυγε πριν από ένα χρόνο ο αδελφός του Κ.Δ. προσφέρει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα των αγώνων 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Βουτσαρά Ιωαννίνων.

***

Στις 13 Αυγούστου 1984 έφυγε από τη ζωή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ειρήνη προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σαλαμίνας.

***

φωτο

Η Τασία Κολυβά, στη μνήμη του άντρα της, αντιστασιακού και μέλους του ΚΚΕ, καπετάν - ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΥΒΑ (ΤΑΫΓΕΤΟΥ), προσφέρει στο Κόμμα 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ιθάκης.

ΚΟΛΥΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (Ταϋγετος)
ΚΟΛΥΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (Ταϋγετος)
***

φωτο

Στις 12/7/2012 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, του Ιωάννη και της Αναστασίας.

Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Λάβα Σερβίων Κοζάνης, από το Μάη του 1943 εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας φυλακίστηκε στις φυλακές Τρικάλων. Στις αρχές του 1946 δραπέτευσε με άλλους δυο κρατούμενους και εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Τραυματίστηκε 14 φορές. Το ψευδώνυμο του ήταν ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ και είχε το βαθμό του Λοχαγού.

Το 1949 βρέθηκε στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Επαναπατρίστηκε το 1977 στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν πιστό και δραστήριο μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Η σύζυγος του, Βασιλική Παπανικολάου το γένος Μπετζέλου

Τα παιδιά του, Καλλιόπη και Δημήτρης Ντότσικας, Τασία και Θεολόγος Βέλλιου

Τα εγγόνια του, Νίκος, Βασιλική, Κωνσταντίνος και Παναγιώτα.

***

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ και της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗ από την Κιβωτό Γρεβενών, ο γιος τους Κώστας και η εγγονή τους Θεοδώρα Σταμπολίδη, προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟ Κοζάνης.

***

Στην μνήμη των γονιών τους ΓΙΩΡΓΟΥ και ΡΟΔΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, και του ΓΙΑΝΝΗ και της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗ, τα παιδιά τους Γιάννης και Κανή Γιαννακού και τα εγγόνια τους Γιώργος και Αντώνης, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΚΟΪΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΪΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
***

φωτο

Κλείνουν τρία χρόνια από το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ Ν. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ από τον Πύργο Σάμου, που ζούσε στην Κομοτηνή. Η παρουσία του είναι ζωντανή στο λόγο, στις σκέψεις και στα πράγματα κάθε στιγμής, σαν ο ίδιος να μην έφυγε ποτέ. Βαθιά προοδευτικός στις ιδέες και στη ζωή, παραμένει πάντα σταθερός σύντροφος ανάμεσά μας.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ και στους δύσκολους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη το ποσό των 100 ευρώ.

***

φωτο

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, που συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε το ποσό των 500 ευρώ μέσω της Αχτίδας Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ.

Ο πατέρας μας ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και μετά του ΕΑΜ, όπως και στη συνέχεια του ΚΚΕ και ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση. Εξορίστηκε και φυλακίστηκε σε διάφορους τόπους, όπως στη Γυάρο, στη Λέρο, στην Ακροναυπλία. Εχασε το Διονύσιο Παπαδάτο και τον Αριστοτέλη Παπαδάτο. Ο πρώτος εξοντώθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας το 1948 στη μεγάλη απεργία πείνας. Ο δεύτερος δολοφονήθηκε από ναζί και ταγματασφαλίτες.

Το παράδειγμά τους θα εμπνέει νεότερες γενιές στους σύγχρονους καθημερινούς αγώνες.

***

φωτο (Αγγελικής Κανιάρη)

Στις 16 Ιούλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια και οπαδός του ΚΚΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΙΑΡΗ - ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. Στη μνήμη της αλλά και στη μνήμη των: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΝΙΑΡΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΙΑΡΗ, ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΝΙΑΡΗ - ΛΙΑΚΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΚΟΥ, καθώς επίσης και στη μνήμη του αδερφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σ. ΚΑΝΙΑΡΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΝΙΑΡΗ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΝΙΑΡΗ
Θ.Κ.

***

Πέρασαν 6 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας, στις 2.8.2006 ο αγαπημένος μας θείος ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΪΛΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης.

Στη μνήμη του οι ανιψιές του προσφέρουν στο αγαπημένο του κόμμα, το ΚΚΕ, 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης.

Αντωνία Χαρατσίδου και Χρυσούλα και Ιωάννα Ταγματάρχου

***

φωτο

Στη μνήμη ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΡΕΒΕΖΑ η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κάτω Καισαριανής 200 ευρώ.

***

φωτο

Μνήμη ΖΗΝΟΒΙΑΣ ΤΣΑΜΠΗ. Για τα 25 χρόνια που λείπεις από κοντά μας. Ποτέ δε σε λησμονούμε γλυκιά Τζένη αγαπημένη.

Σαπφώ Διαμάντη

***

φωτο

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΚΑΚΙΟΣ γεννήθηκε το 1921 στη Σύμη. Από μικρό παιδί εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα, στους αγώνες της εργατικής τάξης και μέλος του ΚΚΕ.

Για τις ιδέες του και τους αγώνες του εξορίστηκε στην Ικαρία όπου γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του.

Το 1965 μεταναστεύει στην Αυστραλία όπου παίρνει ενεργό μέρος στους αγώνες των εργαζομένων εκεί. Εφυγε από κοντά μας το Φλεβάρη του 2012. Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Δάφνης Ικαρίας του ΚΚΕ: Η σύζυγος του 50 ευρώ και σύντροφοι του από τη Μεσσαριά 50 ευρώ.

***

φωτο

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
Την 1η Αυγούστου 2010 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας, ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Γεννήθηκε στις 2 Φλεβάρη του 1923, στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων. Το 1941 εγγράφεται στο τιμημένο ΚΚΕ και ξεκινάει αμέσως δράση, μαζί με τον πατέρα του Κώστα και τα αδέρφια του Γιάννη και Ελένη, ενάντια στους ξένους και ντόπιους φασίστες. Ακολουθούν χρόνια δύσκολα στο αντάρτικο, αλλά γεμάτα ελπίδα για Λαοκρατία. Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από τις τάξεις του ένδοξου ΔΣΕ, το 1947 συλλαμβάνεται, αρχίζουν τα χρόνια των εξοριών και των σκληρών βασανιστηρίων. Εξορίζεται στη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη μέχρι το 1952. Δε λυγίζει ποτέ, αλλά ούτε αφήνει τους άλλους να λυγίσουν. Κατατρεγμένος από όλους του συμπαραστέκεται μόνο το Κόμμα. Εκτοπίζεται κάμποσες φορές ακόμη, ίσα ίσα για να μη δημιουργήσει καταντιά όπως έλεγε. Στις 21/4/67 συλλαμβάνεται από τους πρώτους και εξορίζεται στη Γυάρο και στη Λέρο μέχρι το Μάη του 1970.

Ο αγώνας συνεχίζεται... πιστός στο Κόμμα μέχρι την τελευταία στιγμή και αγαπητός από όσους τον είχαν γνωρίσει, όπως λέει ο Γ. ΡΙΤΣΟΣ: δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δενδράκι καλοσύνη, ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη, κι ένα μουλάρι από θυμό μες την καρδιά τους που δεν σηκώνει το άδικο... Ετσι κλείνει ο κύκλος του περιμένοντας τον «Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» 1/8/10. O ζευγάς έφυγε η σπορά όμως άνθισε, καθώς και τα τρία παιδιά του έχουν ήδη οργανωθεί στο κόμμα, ο αγώνας συνεχίζεται...

Πατέρα! Στη μνήμη σου, καθώς και στη μνήμη: του πατέρα του, ΚΩΣΤΑ, των αδελφιών του, ΓΙΑΝΝΗ και ΕΛΕΝΗΣ και της ανιψιάς του, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ, η οικογένειά του προσφέρει 150 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Τρικαλων και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
***

φωτο

Η Κίτσα Παπαδοπούλου - Αυγητίδου προσφέρει 100 ευρώ στη μνήμη του ανδρός της ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ και των αδελφών της ΑΥΓΗΤΙΔΗ ΚΩΣΤΑ που σκοτώθηκε στις 7 Αυγούστου 1983 και της συζύγου του ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και άλλου αδερφού της ΑΥΓΗΤΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ που πέθανε πριν 6 χρόνια.

Επίσης, στη μνήμη του πρώτου ξαδέρφου της ΜΕΝΤΑΝΙΔΗ ΝΙΚΟΥ και του γιου του ΣΤΑΘΗ, καθώς και στη μνήμη των ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ, ΝΙΚΟΛΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ, όλοι μαχητές του ηρωικού ΔΣΕ που έπεσαν στο πεδίο του αγώνα.

***

φωτο (3)

Στη μνήμη του λατρευτού μου συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ, καθώς και στη μνήμη των αγαπημένων μου αδελφών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, ηγετικού συνδικαλιστικού στελέχους και ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ. Επίσης, στη μνήμη των αγωνιστών ανταρτών από το χωριό Κεφαλά Λακωνίας, ΚΩΝ/ΝΟΥ ΦΛΩΡΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΜΠΕΛΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Γερμανούς το 1944.

Για τις ανάγκες του κόμματος προσφέρω 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας.

***

φωτο

Στις 9/7/2012 έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα ΜΑΙΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνίστρια, μέλος της ΚΟ Συκεών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Αταλάντευτη στις τάξεις του τιμημένου ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της οι αδελφές της Ευγενία και Αντιόπη και οι οικογένειές τους προσφέρουν στην ΚΟ Συκεών του ΚΚΕ 100 ευρώ και στον «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

***

φωτο

Στις 11.05.2012 έφυγε από τη ζωή στο χωριό Τσουκαλάδες Νομού Λευκάδος, όπου και γεννήθηκε το 1927, έζησε και μεγάλωσε, ο σεμνός, σταθερός, αταλάντευτος και χαρισματικός κομμουνιστής ΔΙΟΝΥΣΗΣ (Νιόνιος) Γερασ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ, τίμιος φτωχός αγρότης και εργάτης οικοδόμος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ
Από τα νιάτα του και σε όλη τη ζωή του έδωσε το «παρών» στους αγώνες του λαού μας. Αμούστακο παιδί κατατάχτηκε αντάρτης του ΕΛΑΣ στο 2/39 Σ.Π. Πολέμησε τους φασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους σε όλη την περιοχή της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου. Και στα κατοπινά πέτρινα χρόνια μέχρι την τελευταία στιγμή του, συμπορευόμενος πιστά, σταθερά και αταλάντευτα με την πολιτική του ΚΚΕ, τις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού, συνέχισε να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού μας. Καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», μετέφερε μαχητικά, με χαρά την πολιτική του κόμματος και τις διεθνείς εξελίξεις στους συγχωριανούς του και σε όποιον τυχαία μιλούσε.

Με τον αγώνα του δημιούργησε σπουδαία οικογένεια. Συνειδητός στην καθημερινή πράξη και δράση κομμουνιστής, άφησε παρακαταθήκες και αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, για τους αγώνες που συνεχίζονται για τη δικαίωση του λαού μας.

Στη μνήμη του η σύντροφος της ζωής του Δέσπω, τα παιδιά του Θανάσης και Βάσω, τα εγγόνια και η οικογένεια του Αγγελου Βρεττού προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δικηγόρων Αθήνας.


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ
ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ

ΚΑΚΑΚΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΚΑΚΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΖΗΝΟΒΙΑ ΤΣΑΜΠΗ
ΖΗΝΟΒΙΑ ΤΣΑΜΠΗ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ

ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ