ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
Η Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ποιος πληρώνει;

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ανακοινώθηκε επισήμως, από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Πασκάλ Λαμί, η ένταξη της Ρωσίας στον Οργανισμό, μετά από 19χρονη διαπραγμάτευση. Μια εξέλιξη που θα επηρεάσει σημαντικά (σε βάθος χρόνου) τις ανακατατάξεις στη διεθνή οικονομία και θα αναδείξει νέα πεδία σύγκλισης συμφερόντων αλλά και αντιθέσεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η αποτίμηση της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ θα γίνει σε λίγα χρόνια, όταν θα κριθεί η δυνατότητα αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού να «χωνέψει» τους μεγάλους και σκληρούς ανταγωνισμούς που ήδη βρίσκονται σε έξαρση και θα οξύνονται όσο οι νέοι «παίκτες» (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία κ.ά) θα απαιτούν νέες αγορές εκτοπίζοντας τους παλαιότερους (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία).

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ παρουσιάζει ενδιαφέρον η συζήτηση που διεξάγεται στην ίδια τη Ρωσία σχετικά με τις επιπτώσεις από την ένταξη στον ΠΟΕ. Θα περίμενε κανείς ότι η ολοκλήρωση μιας σχεδόν εικοσάχρονης διαπραγμάτευσης για την ένταξη θα οδηγούσε σε πανηγυρισμούς στη Μόσχα. Ομως τα φαινόμενα απατούν.

Η αλήθεια είναι ότι η σχετική συμφωνία επικυρώθηκε μάλλον δύσκολα από τη ρωσική Δούμα με 238 ψήφους υπέρ και 208 κατά. Ακόμη και μερίδες του κεφαλαίου όπως οι βιομήχανοι χάλυβα που ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της ένταξης δήλωσαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ένταξη θα είναι καταστροφική.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέι Μπελοούσοφ, υποχρεώθηκε να ομολογήσει στη Βουλή ότι το άμεσο τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η Ρωσία είναι σχεδόν 25 δισ. ευρώ σε 2 χρόνια.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ θα προκύψουν από τη σταδιακή κατάργηση των δασμών που επιβάλλει το ρωσικό κράτος στα εισαγόμενα προϊόντα και τις επιδοτήσεις που δίνει στα ρωσικά προϊόντα για την αύξηση των εξαγωγών.

Κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης απάντησαν στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ενίσχυσης της παραγωγής μέσω της ένταξης στον ΠΟΕ, επικαλούμενοι το παράδειγμα της Ουκρανίας η οποία τρία χρόνια μετά την ένταξή της παρουσιάζει κάθετη πτώση στην παραγωγή της. Εκτίμησαν μάλιστα ότι η ρωσική οικονομία θα «πληρώσει» την ένταξη με μια πτώση του ΑΕΠ κατά 3%.

ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ το πρώτο θύμα από την ένταξη θα είναι ο αγροτικός τομέας τα προϊόντα του οποίου θα πάψουν να επιδοτούνται και εκατομμύρια αγρότες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Ομως και για τους εργαζόμενους η χειροτέρευση θα είναι άμεση και μεγάλη αν υπολογίσουμε ότι από τη συμφωνία της ένταξης προκύπτει σειρά υποχρεώσεων που αφορούν είτε στις ιδιωτικοποιήσεις, είτε στη μείωση του «κόστους εργασίας», είτε στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων που δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα υπερεθνικά μονοπώλια σε όλους τους τομείς.

Χαμένοι και κερδισμένοι

Η «κρίση χρέους», που είναι μια πτυχή της συνολικής καπιταλιστικής κρίσης, γίνεται πηγή δεινών για τους λαούς των χωρών που δανείζονται και ταυτοχρόνως πηγή πρόσθετων κερδών για τους δανειστές.

Την περασμένη βδομάδα έπρεπε να πληρωθεί από το ελληνικό κράτος ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Το ομόλογο βρισκόταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία το είχε αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή πολύ μικρότερη της ονομαστικής.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, αφού αυτό όριζε η συμφωνία για το «κούρεμα», να πληρώσει το ομόλογο στην ονομαστική του αξία. Ετσι, η ΕΚΤ αποκόμισε ένα σημαντικό κέρδος από τη διαφορά της αξίας.

Και επειδή τα κέρδη της ΕΚΤ κατανέμονται στις χώρες - μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σ' αυτήν, η μερίδα του λέοντος από την εξόφληση του ελληνικού ομολόγου ανήκει στη Γερμανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γερμανικό κράτος αποκομίζει ανάλογα κέρδη από την εξόφληση ομολόγων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών που εποπτεύονται από την τρόικα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με υπολογισμούς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, η Γερμανία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να αποκομίζει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει, ως το 2026, το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, με βάση υπολογισμούς του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 χρόνων συνολικά 68 δισ. ευρώ από τη διαφορά των επιτοκίων και σε σύγκριση με το μέσο κόστος δανεισμού με αυτό της περιόδου 1999 - 2008.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων ήταν τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας, εξαιτίας της μεγάλης κάμψης των εξαγωγών λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Ευρώπη, και ενώ η διεθνής οικονομία εμφανίζει σημεία επιβράδυνσης. Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στα 517,4 δισ. γιεν τον Ιούλιο, από 60,3 δισ. γιεν πλεόνασμα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα κινούνταν στα 275 δισ. γιεν.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Ανοδο σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους αναλυτές, καθώς η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανέργων την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 4.000 και ανήλθαν στις 372.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Απασχόλησης.

ΚΙΝΑ - ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων εννέα μηνών παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που καταδεικνύει πτώση των παραγγελιών από το εξωτερικό και αύξηση των αποθεμάτων. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της HSBC για την Κίνα υποδεικνύουν πτώση στις 47,8 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή μετά τον Νοέμβριο. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες τόσο από τα προκαταρκτικά όσο και από τα τελικά στοιχεία Ιουλίου, τα οποία διαμορφώθηκαν στις 49,5 και 49,3 μονάδες αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ