ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Κωστόπουλε, λάθος πόρτα χτύπησες

  Σημείωμα του  Ν. Κυριακίδη, επί σειρά ετών μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ   

Από τον Νίκο Κυριακίδη, μέλος σήμερα της ΚΕΟΕ και επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, πήραμε το παρακάτω σημείωμα, το οποίο και δημοσιεύουμε:

«Διατυπώνω μερικές σκέψεις για τις απόψεις και θέσεις του Μ. Κωστόπουλου και θέλω από την πλευρά μου να ξεκαθαρίσω μερικά ζητήματα:

1. Ο Μ. Κωστόπουλος στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ALTER - 5 μίλησε για διάφορα ζητήματα που είχε θίξει ακόμα από το Φλεβάρη, πριν τις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη. Η ημερομηνία αυτή ασφαλώς δεν είναι τυχαία, ήταν σε μια περίοδο της εκλογικής μάχης που τα μέλη, οι οπαδοί, φίλοι και ψηφοφόροι του Κόμματος, ο λαός μας, έδιναν κάθε μέρα μάχες ενάντια στο δικομματισμό, ενάντια στην ξενόδουλη πολιτική Σημίτη, ενάντια στα σχέδια της αμερικανοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι απόψεις του εκείνες απαντήθηκαν από άλλους συντρόφους και μάλιστα πολύ καθαρά.

Η ΚΕ, το ΠΓ έδειξαν ότι αυτός ο δρόμος που ακολούθησε είναι ολισθηρός και οδηγεί στον πάτο. Δεν ήταν όπως έλεγες, Κωστόπουλε, για το συμφέρον του Κόμματος, ούτε γιατί πονάς το Κόμμα. Ποιο Κόμμα, αφού υπονομεύεις τις αρχές του;

Ο αστικός Τύπος, τα κανάλια, τα ΜΜΕ σε πήραν υπό την προστασία τους, πυροδοτώντας την πολεμική τη δική σου και τη δική τους ενάντια στο ΚΚΕ.

Οι ενέργειές σου αυτές, για μένα, ήταν και είναι καθαρά δημαγωγικές συκοφαντίες. Κατάντησες να χαρακτηρίζεις τους κομμουνιστές σαν άτομα χωρίς θέληση, χωρίς κρίση.

Οι πολεμικές αυτές κραυγές σου ενάντια στην ηγεσία του Κόμματος, θα σου πω καθαρά και ντόμπρα, είναι καθαρή προβοκάτσια.

2. Στην τηλεοπτική σου συνέντευξη ζήτησες την παραίτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και την παρέμβαση των βετεράνων του Κόμματος και τάχθηκες υπέρ της κοινής δράσης όλων των "αριστερών δυνάμεων" πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Αυτές οι απόψεις έρχονται να θυμίσουν, με τη δήλωσή σου στο "Εθνος", 2/11/2000, την πρόταση που είχες κάνει στο 13ο Συνέδριο για 3μελή επιτροπή στη θέση της ηγεσίας του Κόμματος, για να αποφευχθεί, όπως είπες τότε, η διάσπαση του Κόμματος, γιατί θεωρούσες την 3μελή επιτροπή σαν σανίδα σωτηρίας εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή και τότε ζητούσες την αλλαγή ηγεσίας.

Μα, καλά, πώς πίστευες τότε ότι ήταν δυνατόν να συνυπάρξουν στο ΚΚΕ δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, που η μια ήθελε να υπερασπίσει το Κόμμα, το ΚΚΕ, στη βάση της επιστημονικής θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, στη βάση των καταστατικών αρχών του ΚΚΕ, και η άλλη ήθελε την οργανική ένταξη του ΚΚΕ σε ένα συνασπισμό (ΣΥΝ) που ήταν φύσει και θέσει ενάντια στις κομμουνιστικές αρχές, ενάντια στο μαρξισμό - λενινισμό, ενάντια στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, τη στιγμή που σήμερα και ένας ανένταχτος απλός άνθρωπος έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο των τέως στελεχών, που με τα έργα τους έδειξαν τι επιδίωκαν;

3. Ζητάς την παρέμβαση των βετεράνων του Κόμματος. Αυτούς τους παλιούς που επικαλείσαι και ιδιαίτερα οι σύντροφοι της Εθνικής Αντίστασης είναι σύντροφοι που πάλεψαν, μάτωσαν, βασανίστηκαν ποικιλόμορφα στα μπουντρούμια της Ασφάλειας, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, εξορίες. Πρέπει να σου πω πως η πλειοψηφία αυτών των αγωνιστών πίστεψαν και πιστεύουν στη σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία, στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, στις καταστατικές αρχές του Κόμματος, του ΚΚΕ.

Λάθος πόρτα χτύπησες. Αυτοί οι αγωνιστές που επικαλείσαι, με την αγωνιστική - παλικαρίσια στάση τους έδειξαν την πίστη τους στο δίκαιο αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και κομμουνισμού. Τον τρόπο που χρησιμοποίησες μόνο οι ποικιλόμορφοι αντίπαλοι του Κόμματος τον χειροκρότησαν. Ο αστικός Τύπος, τα τηλεοπτικά κανάλια έκαναν ταυτόχρονα αναφορά σχεδόν κάθε μέρα στις θέσεις και απόψεις όλων όσοι βγήκαν έξω από τον κομματικό δρόμο.

Φυσικά, δεν το κάνουν γιατί νοιάζονται για τις θέσεις σου και τις θέσεις των άλλων, αλλά γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να χτυπάνε το Κόμμα, να χτυπάνε τις "παραβιάσεις" στις δημοκρατικές διαδικασίες - όπως λένε αυτοί, με σκοπό να φρενάρουν την αντίσταση του λαού, να εμποδίσουν τη δημιουργία του ΑΑΔΜ και το άπλωμά του μέσα στο λαό.

Φαίνεται ότι τα 38 χρόνια παραμονής σου στο Κόμμα δε σου δίδαξαν απολύτως τίποτε. Δε συνειδητοποίησες τη δύναμη που έχει το Κόμμα μας, που με αυταπάρνηση και πείσμα, παλικαριά, ήθος, διεξάγει αγώνες για να υλοποιήσει τους στόχους του μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Το Κόμμα ζητά σήμερα από τα στελέχη του, τα μέλη του αυξημένη προσφορά. Το μέλος του Κόμματος, ιδιαίτερα το στέλεχος, κρίνεται από το ήθος του, την πίστη στα ιδανικά μας, το ανέβασμα του ιδεολογικοπολιτικού του επιπέδου, τη διάθεση για δράση, τις σχέσεις του με την οικογένειά του, με το περιβάλλον, με τους οπαδούς. Και φυσικά μακριά από αβανγκαρντισμούς (δηλαδή, τάσεις αμφισβήτησης της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και του κόμματός της).

Τέτοιους κομμουνιστές θέλει το Κόμμα για να μπορεί επάξια και σε στέρεα βάση να υλοποιήσει τους στόχους του. Η στάση και η συμπεριφορά σου, όπως φαίνεται, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά τα κριτήρια.

Η συνέντευξη της παρέας σας στο Βόλο έδειξε πλέον πού το πάτε και θα 'χετε σίγουρα την τύχη των άλλων αποστατών που υπονομεύουν το ΚΚΕ.

Αφού με τη στάση και συμπεριφορά σου έξω από τα πλαίσια των αρχών λειτουργίας του Κόμματος έφτασε η υπόθεση στη διαγραφή σου, δεν έχεις το δικαίωμα (ούτε η παρέα σου) να μιλάς και να κρίνεις την πολιτική του Κόμματος. Είναι υποκρισία να ισχυρίζεσαι, ύστερα από όσα έκανες, ότι πονάς για την τύχη του κινήματός μας, τη στιγμή που πολεμάς την πολιτική του.

Τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος, όπως φαίνεται καθαρά από τις συνδιασκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων και από τις παρεμβάσεις στον προσυνεδριακό διάλογο, δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του Κόμματος και προσυπογράφουν για την ορθότητα της πολιτικής για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ, το μόνο δρόμο για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΓΑΡΑΣ
Επιβεβλημένη απάντηση

  Ο Χρ. Λογαράς απαντά στην «έκκληση» των τεσσάρων πρώην στελεχών προς τους βετεράνους

Οσ. Χρήστος Λογαράς απαντά με σημείωμά του στο «Ριζοσπάστη» στην «έκκληση» που απηύθυναν από το Βόλο οι γνωστοί 4 αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ. Το σημείωμα έχει ως εξής:

«Διάβασα στις καθημερινές εφημερίδες και άκουσα από τα ραδιόφωνα και την TV την "έκκληση" των 4 πρώην στελεχών του ΚΚΕ για παρέμβαση των βετεράνων του Κόμματος, προκειμένου να το σώσουν από τη διάσπαση και την περιθωριοποίηση. Και η "ΣΩΤΗΡΙΑ" θα προέλθει με την αλλαγή της ηγεσίας!

Το να έχεις γνώμη και άποψη είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κομματικού μέλους να τη λέει μέσα στα όργανα και σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες. Το να τις λες έξω από αυτές τις διαδικασίες δύο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν. `Η θεωρείς ότι είσαι μια παραγνωρισμένη προσωπικότητα και θέλεις να σου παραχωρηθεί εξ οφιτσίου η θέση του ηγέτη του Κόμματος παρά και ενάντια στη θέληση - καλώς ή κακώς είναι άλλο ζήτημα αυτό - των μελών και στελεχών του Κόμματος, ή επέλεξες το δρόμο της φυγής από τις γραμμές του Κόμματος, προκειμένου, το λιγότερο, να παίξεις το ρόλο του ανεξάρτητου κομμουνιστή ηγέτη, που θα ηγηθεί όλων των "προοδευτικών δυνάμεων" μέσα σ' αυτές ενδεχομένως θέλετε και το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι με σας συμβαίνουν και τα δυο.

Κι αυτό το λέω, γιατί δε θα παραβιάζατε το καταστατικό. Δε θα καλούσατε τους βετεράνους του Κόμματος να ηγηθούν (φραξιονιστικά) «εκτάκτων» διαδικασιών (εγγραφών διαγραμμένων, άλλων εισηγήσεων και θέσεων) για ένα άλλο συνέδριο.

Και ακόμα γιατί δε θα σας αγκάλιαζαν τα αστικά κόμματα, οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες τους και όλοι οι "αποχωρήσαντες" και διαγραμμένοι "επαναστάτες" (που κι εσείς τους είχατε διαγράψει), προκειμένου να σας βοηθήσουν στο έργο σας για τη "σωτηρία του Κόμματος και την αναγέννηση του κινήματος". (Λέτε αυτοί όλοι αυτό να θέλουν;). Αυτοί θέλουν τη διάσπαση και τη διάλυση του Κόμματος, που και εσείς αντικειμενικά, το θέλετε δεν το θέλετε, αυτό το έργο παίζετε.

Επειδή κι εγώ ανήκω στην κατηγορία αυτή που προσκαλείτε να "βοηθήσουν" το Κόμμα (58 χρόνια στο Κόμμα, από το 1969 έως το 1991 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής), δεν είναι δυνατόν να ακούσω και να δεχτώ την "έκκλησή" σας. Και ακόμα να σας πω ότι καταδικάζω αυτές τις αντικαταστατικές σας ενέργειες και σας καλώ (πιστεύω και όλοι οι βετεράνοι του Κόμματος) να σταματήσετε αυτό το δρόμο της σύγκρουσης με το Κόμμα.

Γνώμες έχουμε. Γνώμες να 'χουμε και να τις λέμε για να βοηθήσουμε και να βοηθούμε το Κόμμα, για να ξεπερνά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του, όχι για να το βλάψουμε. Κι εσείς το βλάφτετε. Καταλάβετέ το».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πάντα στις καρδιές μας

ΗΙκαρία μένει στις καρδιές των κομμουνιστών αγωνιστών, όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια ενός θαλασσοδαρμένου και ανεμοδαρμένου νησιού στο φουρτουνιασμένο, συχνά, Ικάριο Πέλαγος, αλλά γιατί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας άνοιξε την αγκαλιά, για να απαλύνει τις δυσκολίες, την κακουχία και τις δοκιμασίες των εξόριστων αγωνιστών, που καταδιώχτηκαν από τα κατά καιρούς αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα. Είναι λοιπόν αυτονόητο το ενδιαφέρον για ό,τι αναφέρεται στο νησί και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι προοδευτικοί κάτοικοί του.

Τώρα έχουμε στα χέρια μας έναν τουριστικό οδηγό, με στοιχεία των εντόπιων δυνατοτήτων ανάπτυξης, που αναφέρεται στον Εύδηλο της Ικαρίας και τις κοινότητες της περιοχής (Καραβόσταμο, Αρέθουσα, Φραντάτο, Δάφνη, και τους οικισμούς που σκαρφαλώνουν από το γιαλό ως την κορυφογραμμή του Πράμνου - Αθέρας 1042 μέτρα) και από εκεί κατηφορίζουν προς το νότο, ως τη θάλασσα της άλλης πλευράς, στο Μαγγανίτη.

Οπως περιγράφεται στο εισαγωγικό σημείωμα του δημάρχου Στέλιου Σταμούλου, ο οδηγός, με αξιόλογα οικονομικά, τουριστικά, αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την ισόρροπη και ήπια ανάπτυξη του Ευδήλου, που εκπόνησε η Δημοτική Αρχή με τη βοήθεια του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύση Μαυρόγιαννη και τους Φίλιππο Μαυρογιώργη, Στέλιο Τσαντέ και Ηλία Γιαννίρη.

Στον οδηγό, που περιλαμβάνει ιστορικά, λαογραφικά, τουριστικά στοιχεία, παραγωγή, χλωρίδα και πανίδα, στοιχεία των κοινοτήτων, με αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, τονίζεται ότι εκτός από την αναλαμβανόμενη προσπάθεια για την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, μία από τις βασικές επιδιώξεις είναι η ολοκλήρωση των έργων του λιμανιού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα υποδομής, που αφορούν το οδικό δίκτυο, την υδροδότηση, την οργάνωση λαϊκών αγορών ντόπιων προϊόντων, την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον Καραβόσταμο. Από καιρό, εξάλλου, επιδιώκεται η καθιέρωση της Ικαριάδας, με τη διοργάνωση διεθνών αεραθλητικών αγώνων, όπως πρότειναν η Αυτοδιοίκηση του νησιού, η Πανικαριακή Αδελφότητα και άλλοι παράγοντες.

Να ευχηθούμε ούριους ανέμους στις προσπάθειες αυτές, που απαιτούν τη στήριξη και όχι την εγκατάλειψη από την πολιτεία.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ