ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στη φτώχεια το 27% των νοικοκυριών

ΣΟΦΙΑ.--

Το 27% των νοικοκυριών της Βουλγαρίας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και ο μηνιαίας μισθός είναι λιγότερος από 205 λέβα (104 ευρώ) κατά άτομο, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB). Συγκεκριμένα, σχεδόν 600.000 οικογένειες ζουν στη φτώχεια και υπολογίζεται πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 3% από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα τραγικά αυτά στοιχεία έρχονται καθώς οι τιμές του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης έχουν αυξηθεί κατά 11%, καθώς και οι τιμές των ενδυμάτων και υπόδησης, σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει πως ο μηνιαίος μισθός κυμάνθηκε τον Ιούνη στα 547 λέβα (280 ευρώ) και η συγκεκριμένη συνομοσπονδία υπολογίζει πως θα αυξηθεί κατά 20 λέβα (10 ευρώ) μέχρι το τέλος του 2012... Οπως υπολογίζεται, εξαιτίας της ακρίβειας αναμένεται να αυξηθεί ο πληθωρισμός από το 1,9% στα 4%, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινή ζωή του λαού, που βιώνει τις τραγικές συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που επιβλήθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, που παρά τις όποιες αδυναμίες, μπορούσε να ικανοποιεί όλες τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς τον βραχνά της ανεργίας και της ανασφάλειας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις του ισπανικού λαού ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις του ισπανικού λαού ενάντια στα μέτρα λιτότητας
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε επίπεδο ρεκόρ έφθασε η επίσημη ανεργία στην Ισπανία στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2012, φτάνοντας σχεδόν τα 5,7 εκατομμύρια ανέργους, ποσοστό 24,63%, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι έφτασαν τα 5.693.100 άτομα στα τέλη του Ιούνη, όπου 53.500 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μεταξύ Απρίλη και Ιούνη, ενώ στα τέλη του Μάρτη το ποσοστό αυτό ήταν 24,44%.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών καθώς ανήλθε στο 53%, ενώ η συγκεκριμένη Υπηρεσία αναφέρει πως η Ισπανία έχει 1,7 εκατομμύριο νοικοκυριά με όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι στην ανεργία, δηλαδή 9.300 νοικοκυριά περισσότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη μερική απασχόληση και την εργασία έστω και μίας ημέρας, που με βάση την αστική στατιστική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν υπολογίζεται ως ανεργία.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Απολύσεις, διώξεις φρονημάτων και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις των εργαζομένων, αλλά και αγροτών εναντίον της κυβέρνησης Φράνκο, της κυβέρνησης του αντιπρόεδρου που ανέλαβε τα ηνία μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της 22ας Ιουνίου εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Φερνάντο Λούγκο.

Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν διευρύνονται καθημερινά, διαμαρτυρίες τόσο συνδικάτων, του Μετώπου Αντίστασης Guasu, αλλά και ξένων αντιπροσωπειών κυρίως χωρών της Ενωσης της Αγοράς των Νότου (Mercosur) που έχουν μεταβεί στην Παραγουάη ενάντια στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» της κυβέρνησης εναντίον εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για μαζικές, συνοπτικές απολύσεις εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας της στήριξής τους στον πρόεδρο Λούγκο. Απολύσεις που βαπτίστηκαν «εκκαθάριση του δημόσιου τομέα» από δημοσιογράφους και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που έχουν εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο έχοντας εξαπολύσει εκστρατεία προπαγάνδας για τη διασφάλιση του καθεστώτος Φράνκο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Prensa Latina».

Πρόκειται για πολιτικές διώξεις και φυσικά παράνομες απολύσεις, καταγγέλλουν τα συνδικάτα, διευκρινίζοντας ότι οι απολύσεις έχουν γίνει σε μία σειρά δημοσίων οργανισμών, όπως τη Γραμματεία Κοινωνικής Δράσης, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και υπουργεία. Σειρά στις εκκαθαριστικές έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, «Itaipu» και «Yacyreta», καθώς η νέα διοίκηση που διόρισε το καθεστώς Φράνκο ανακοίνωσε ήδη εκατοντάδες απολύσεις.

Συμφωνίες με μονοπωλιακούς ομίλους

Οι απολύσεις και η αλλαγή της διεύθυνσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων έχουν βαρύνουσα σημασία υπό το σκεπτικό ότι με ταχύτατες διαδικασίες (fast track) το καθεστώς Φράνκο άνοιξε εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την καναδική μεταλλευτική εταιρεία «Rio Tinto Alcan» (RTA) για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στις όχθες του ποταμού Παρανά. Επανέναρξη που σύμφωνα με τον πρόεδρο Λούγκο, που είχε απορρίψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, «είναι μία από τις πραγματικές αιτίες εκδήλωσης του πραξικοπήματος ενώ μία επικείμενη συμφωνία θα αποτελέσει σφοδρή παραβίαση της ενεργειακής κυριαρχίας της χώρας και των λαϊκών συμφερόντων», σύμφωνα με το «Bolpress». Σύμφωνα με επιστήμονες, η συμφωνία με την RTA θα σημάνει την αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου και συνάμα για τη χρηματοδότηση της ενέργειας που θα δαπανά η εταιρεία τουλάχιστον για τρεις δεκαετίες καθώς η RTA θα καταναλώνει ενέργεια όσο 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως. Το αντάλλαγμα της λεόντιας συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι «η δημιουργία 1.250 θέσεων εργασίας».

Εκτός όμως από τις διαπραγματεύσεις με την RTA, το καθεστώς Φράνκο έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και με την «Monsanto» για την επέκταση της παρουσίας στην Παραγουάη, για τη διεύρυνση της παραγωγής μεταλλαγμένης σόγιας, που αποτελεί και «μονοκαλλιέργεια», η οποία θα επιδεινώσει ήδη την κρίση που συντελείται στην ύπαιθρο όπου χιλιάδες αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό καθώς μόλις το 2% του πληθυσμού ελέγχει το 80% όλης της γης και όχι μόνο της αγροτικής.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την έκρηξη των ακτημόνων αγροτών (carperos) που ήδη έχουν ξεκινήσει τις καταλήψεις γης στη ζώνη Νασουντάι στα ανατολικά της χώρας, διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντας επίσης τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Γης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (Indert) Λουίς Ορτιγκόσα, για δόλια παραποίηση των στοιχείων απογραφής των ακτημόνων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Carperos Φεντερίκο Αγιάλα, που τόνισε ότι η δράση της αστυνομίας και του στρατού, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των καταλήψεων από τους ακτήμονες και, μέσω αυτής της καταστολής, της διαγραφής χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών από τους καταλόγους, στοχεύει στην υφαρπαγή ων δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει, δηλαδή των δικαιωμάτων τους επί της γης.

ΧΙΛΗ
Αντιδράσεις για την κρατική βία και ενάντια σε παιδιά

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Η UNICEF (η οργάνωση του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών, κατηγόρησε τις κατασταλτικές δυνάμεις της Χιλής για τη βίαιη καταστολή ενάντια στην ιθαγένικη εθνότητα «Μαπούτσε», που είχε και θύματα μικρά παιδιά. Προχτές ξυλοκοπήθηκαν έξω από νοσοκομείο στην περιοχή Αραουκανία (στο κέντρο της χώρας) δυο παιδιά σε επιχειρήσεις αστυνομικών που απωθούσαν αγωνιστές Μαπούτσε. Συνολικά, έχουν καταμετρηθεί 200 περιστατικά στη διάρκεια της χρονιάς με θύματα και παιδιά και γυναίκες. Στις 19 Ιούλη η αστυνομία με βίαιο τρόπο επιτέθηκε ενάντια σε σχολείο στην ίδια περιοχή όπου το κατέστρεψε, αφήνοντας τα παιδιά χωρίς αίθουσες για μάθημα. Η Γιούνισεφ τονίζει ότι αυτό είναι μια πράξη που παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών, το δικαίωμα στη μόρφωση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αγώνας που κάνουν οι «Μαπούτσε», που είναι η μεγαλύτερη ιθαγένικη εθνότητα στη Χιλή έχει σχέση με τα δικαιώματά τους, για να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους, ενάντια στην καταλήστευση της γης τους και τη δράση των πολυεθνικών που βάζουν στο χέρι το φυσικό πλούτο της χώρας και στις περιοχές που ζουν οι ιθαγενείς.

ΚΟΥΒΑ - 23ο ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΦΙΛΙΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

ΑΒΑΝΑ.--

Στην Κούβα βρίσκονται από τις 21 Ιούλη τα μέλη του 23ου Καραβανιού Φιλίας των Παστόρων της Ειρήνης, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ (ο ένας εκ των οποίων υπό το καθεστώς της εποπτευόμενης απελευθέρωσης) και καταδικάζοντας τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί. Στο 23οΚαραβάνι Φιλίας συμμετέχουν 60 φίλοι της Κούβας από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και το Μεξικό. Υπενθυμίζεται πως το Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1992 από τους «Πάστορες για την Ειρήνη» στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του καραβανιού κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αφού πέρασαν από 100 πόλεις των ΗΠΑ, ενημερώνοντας παράλληλα τον αμερικανικό λαό για τις επιπτώσεις που έχει ο αποκλεισμός στην καθημερινή ζωή των Κουβανών.

Αντιπροσωπεία του Καραβανιού Φιλίας συναντήθηκε με συγγενείς των «5» στο Ορθοπεδικό Νοσοκομείο Φρανκ Παΐς όπου ενημερώθηκαν για τις νομικές εξελίξεις της υπόθεσης των «5», αλλά και για τη διεθνή εκστρατεία απελευθέρωσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ