Γιούνκερ: Διαχειρίσιμη αλλά μη επιθυμητή ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη
Η συζήτηση συνεχίστηκε χτες και γύρω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος στο τέλος της δεκαετίας. Χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολιάζοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ εισηγείται στις χώρες της Ευρωζώνης σειρά προτάσεων για ελάφρυνση του βάρους του χρέους από τα δάνεια στήριξης - και αυτό, επειδή θεωρεί πως το χρέος πρέπει να πέσει στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ - δήλωσε πως ο στόχος δεν θα μειωθεί από το 120% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ φιλόδοξο» και αυτό το το στόχο. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας τρόπος να γίνει αυτό θα ήταν οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δώσει «στήριξη» να διαγράψουν μέρος των οφειλόμενων. Η ηπιότερη από τις προτάσεις για αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προβλέπει μείωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα επιτόκια στη διετία που λήγει το 2014, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 39 δισ. ευρώ, αναφέρεται. Αλλη πρόταση είναι η απομείωση 30% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η ESJ, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. Επίσης, ως πρόταση που θα μείωνε το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον ESM. Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δοθεί στον ESM η δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη, δυνατότητα που αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα θα μειώσει το χρέος κατά 15%-20%, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Την ίδια ώρα που τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που είναι στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται σε ύψη, σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης το παιχνίδι παίζεται με άλλους όρους, δηλαδή με αρνητικά επιτόκια. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άντλησε χθες το ποσό των 1,431 δισ. ευρώ εκδίδοντας τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με μέση απόδοση -0,0217%. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το ΕΤΧΣ εκδίδει έντοκα με αρνητική απόδοση, αν και η προηγούμενη, στα μέσα Ιούλη, αφορούσε σε εξάμηνους τίτλους.
Παρόλα αυτά τα στοιχεία για την οικονομία της Ιταλίας δείχνουν ότι συνεχίζεται η υποχώρηση. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας υποχώρηση Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος κατά 0,7%. Συνολικά, σε ετήσια βάση το ιταλικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 1,9%. Στις 17 Ιούλη η Τράπεζα της Ιταλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της χώρας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ύφεση κατά 2% το 2012 έναντι 1,5% που προέβλεπε έως τότε, αλλά και συνέχισή της κατά 0,2% το 2013, με την ανάκαμψη να επιστρέφει το 2014.
Στην Κύπρο πάντως αναθερμάνθηκε η συζήτηση για εναλλακτικό δανεισμό από τη Ρωσία. Η παραχώρηση δεύτερου δανείου από τη Ρωσία προς την Κύπρο τέθηκε προχτές κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβεί τώρα σε οποιαδήποτε εκτίμηση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε, πάντως, στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως η κατάληξη να είναι θετική.
Συμβολική της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή μέσω της αναβάθμισης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων ήταν η χτεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλή ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο κτίριο της Βουλής, ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.
Στις δηλώσεις του ο Ε. Μεϊμαράκης χαιρέτισε τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας. Ενδεικτικά ανέφερε πως «η συνεργασία των χωρών μας δεν είναι κάτι το συγκυριακό, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ειρήνη στην περιοχή, για να μπορέσουν οι δύο λαοί να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο που διαθέτουν, αλλά και να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στον ενεργειακό, στον τουριστικό, αλλά και στον αγροτικό τομέα».
Ο πρόεδρος της Βουλής απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Παλαιστινιακό, ενώ εξήρε το ρόλο του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι «μάχεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Αυτός ήταν και ο λόγος που συγκλονιστήκαμε στο άκουσμα της επίθεσης που συνέβη στο Μπουργκάς εις βάρος Ισραηλιτών τουριστών, γεγονός που καταδικάσαμε απερίφραστα». Ειδικά για τον Σ. Πέρες δήλωσε ότι οι θέσεις του εκφράζουν «τον κάθε δημοκράτη, τον κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ειρήνη παγκοσμίως», ενώ απένειμε στον Ισραηλινό Πρόεδρο το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, αναφέρθηκε στο μακρόπνοο χαρακτήρα των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, σημειώνοντας ότι «αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνον ανασκόπηση των γεφυρών που μας συνδέουν με το παρελθόν, αλλά και οικοδόμηση ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος. Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ μεγάλες αλλαγές».
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 67 χρόνων από τη ρίψη πυρηνικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Αύριο η πολιτική κηδεία του στις 11.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο
Το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή σ. Νίκου Καραθάνου ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ αναφέρεται:
«Ο σ. Νίκος Καραθάνος γεννήθηκε το 1915 στην Αγία Τριάδα Καρπενησίου. Εντάχθηκε στην ηρωική ΟΚΝΕ το 1932 στην Αθήνα. Το 1933 έδωσε και πέτυχε στη Σχολή Μηχανοσυνθετών της Αεροπορίας, έγινε μέλος του ΚΚΕ, εντάχθηκε στην Κομματική Στρατιωτική Οργάνωση (ΚΣΟ) και διώχτηκε από τη μεταξική δικτατορία.
Το 1940 ενώ κατατάχθηκε στο στρατό αντί να τον στείλουν στο μέτωπο, όπως ζήτησε, φυλακίστηκε ως "επικίνδυνος κομμουνιστής" και τραυματίστηκε στο βομβαρδισμό του στρατοπέδου. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση δρώντας στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ στις συνοικίες Νέα Σμύρνη, Δουργούτι, Νέος Κόσμος. Μετά το Δεκέμβρη του 1944 διατέλεσε γραμματέας της ΚΟ στο Παγκράτι και οργανωτικός γραμματέας στον τομέα των Ανατολικών συνοικιών. Το 1947 περνά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάσσεται στο μηχανισμό διαβιβάσεων του Γενικού Αρχηγείου και γίνεται διευθυντής της Σχολής Ασυρματοτεχνιτών. Το 1948 οι δυο του γονείς και η αδελφή του εκτελέστηκαν από τις συμμορίες του Καραπιπέρη που δρούσαν στη Ρούμελη. Από το 1949 έως το 1977 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Πόζναν. Με τον επαναπατρισμό του υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις και υπεύθυνες χρεώσεις έως το τέλος της ζωής του.
Η ΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του».
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 11.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο.
H Νομαρχιακή Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνουν την Παρασκευή 10 Αυγούστου εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο «Πουλάκου» στις Αιγιές Λακωνίας, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.