ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Εντείνεται το αδιέξοδο για χιλιάδες νέα ζευγάρια

Αντιδράσεις γονιών έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός 53.000 βρεφών και νηπίων από δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεδομένου ότι το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθούν άμεσα είναι τεράστιο.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα δεκάδες χιλιάδες βρέφη και νήπια θα μείνουν - με βάση τις αιτήσεις - εκτός παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται για πέμπτη χρονιά και διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Φέτος υπέβαλλαν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα 2.240 δομές, με 84.049 θέσεις. Από τις δομές αυτές, το 70% είναι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Σημειώνουμε ότι πολλοί γονείς δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα είτε επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή θεώρησαν ότι αυτή δε θα γινόταν δεκτή, που σημαίνει ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.

Επίσης εκατοντάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών που λειτουργούν οι δήμοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιβάλλουν τροφεία. Πολλοί δημοτικοί σταθμοί κλείνουν, αφού οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους λειτουργήσουν, ενώ στερούνται προσωπικού. Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών δε θα φιλοξενηθούν σε σταθμούς, καθώς το ΙΚΑ έκοψε το σχετικό επίδομα που έδινε μέχρι πρότινος στα νέα ζευγάρια με μικρό παιδί. Η εν λόγω παροχή σταμάτησε να ισχύει με την ένταξη του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Με λίγα λόγια, η προσχολική αγωγή από δικαίωμα που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι γονείς και παιδιά, γίνεται εκ περιτροπής υπηρεσία που παρέχεται σε ορισμένους και βέβαια όσους μπορούν να πληρώσουν. Την ίδια ώρα, η κατακόρυφη μείωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών οικογενειών, με τη βάρβαρη πολιτική που ασκείται, καθιστά αδύνατον για τις περισσότερες οικογένειες να «βάλουν» το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία παιδιών από τους σταθμούς που λειτουργούν μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ, αυξήθηκαν φέτος κατά 43% σε σχέση με πέρσι. Το δε 55% αυτών απορρίφθηκαν, αφού ο προϋπολογισμός του προγράμματος μειώθηκε κατά περίπου 50 εκατομμύρια σε σχέση με το 2011 και προσγειώθηκε στα 125 εκατομμύρια ευρώ. Στελέχη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητούν τη χρηματοδότηση του προγράμματος με επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού».

Το πρόβλημα βεβαίως δε λύνεται με την εκ περιτροπής κάλυψη των όποιων αναγκών. Προκύπτει επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης τόσο των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όσο και των υπολοίπων κοινωνικών δομών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κι αυτό θα πρέπει να είναι το αίτημα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, οπότε θα συζητηθούν οι τραγικές περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων που αποφάσισε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις λειτουργικές υποχρεώσεις τους και τη μισθοδοσία προσωπικού. Εξέλιξη στην οποία συνέδραμε η ΚΕΔΕ, κατανοώντας αρχικά τις περικοπές, ελέω κρίσης, ψάχνοντας τώρα εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης...

ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής

Eurokinissi

Συνεχίζεται η κατασταλτική αντιμεταναστευτική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς». Σύμφωνα με την Αστυνομία, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 47 καταστήματα αλλοδαπών. Συνολικά 156 αλλοδαποί προσήχθησαν σε υπηρεσίες της ΓΑΔΑ. Παράλληλα, προσήχθησαν 45 εκδιδόμενες γυναίκες από υπαίθριους χώρους, σε βάρος των οποίων υποβλήθηκαν αντίστοιχες μηνύσεις. Επιπλέον, δύο από τις εκδιδόμενες (μία ημεδαπή και μία αλλοδαπή), μετά την εξέτασή τους από υγειονομικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που συμμετείχε στους αστυνομικούς ελέγχους, βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV και κρατούνται.

Εξάλλου, λόγω του αυξημένου αριθμού των συλλήψεων μεταναστών χωρίς χαρτιά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναζητεί χώρους κράτησής τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, έχει παραλάβει από το ΥΕΘΑ κατάλογο με παροπλισμένα στρατόπεδα που πρόκειται να παραχωρηθούν και να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης. Πρόκειται για 10 στρατόπεδα τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, χωρητικότητας 8.000 ατόμων. Κέντρο κράτησης θα λειτουργήσει και στην Αττική. Οσον αφορά τις δώδεκα αστυνομικές σχολές, τρεις από τις οποίες χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης, έχουν χωρητικότητα 3.500 ατόμων. Δεδομένου πως τη φετινή χρονιά ο αριθμός των εισακτέων δεν θα ξεπεράσει τα 500 άτομα, θα υπάρξουν αρκετά κενά σε αυτά τα κτίρια και θα χρησιμοποιηθούν για να «φιλοξενηθούν» μετανάστες που συλλαμβάνονται.

Στις αρχές του μήνα υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την κατασκευή κέντρου πρώτης υποδοχής στην Ορεστιάδα.

Δουλεμπορικό κύκλωμα

Στα αποδυτήρια του Δημοτικού Γηπέδου Ζακύνθου βρίσκονται από χτες το μεσημέρι 79 μετανάστες (77 άντρες και 2 γυναίκες) μετά τον εντοπισμό δουλεμπορικού σκάφους, με προορισμό την Ιταλία, από το Λιμενικό, 100 μέτρα περίπου από τον όρμο του Ναυαγίου. Το ιστιοπλοϊκό σκάφος 10 μέτρων περίπου όπου στοιβάζονταν οι 79 άνθρωποι από Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Πακιστάν, κατέπλευσε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δουλέμποροι είχαν φύγει με φουσκωτό εγκαταλείποντας για μια ακόμη φορά, τους ταλαιπωρημένους μετανάστες, στο έλεος της θάλασσας...

Γιατροί έχουν σπεύσει για να εξετάσουν την κατάσταση της υγείας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι μετανάστες είχαν μαζί τους τα χαρτιά της διοικητικής απέλασης από την Ελλάδα. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και της Επιτροπής Μεταναστών θα επισκεφτεί το χώρο του Γηπέδου που έχουν μεταφερθεί οι μετανάστες.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3.000 ευρώ, με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιβλήθηκε στην πολιτική ένωση «Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος» (ΚΟΕ). Το πρόστιμο αφορά στην καταγγελία που έκαναν δύο Ελληνες και ένας Ισπανός ότι είχε εκτυπώσει και αναρτήσει σε κεντρικούς δρόμους Αθήνας και άλλων πόλεων μεγάλη έγχρωμη αφίσα με φωτογραφίες των προσώπων τους, οι οποίες είχαν ληφθεί από εκδήλωση. Στην πολιτική αυτή αφίσα αναγραφόταν το σύνθημα «Ο λαός στις πλατείες απαιτεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Οπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, η χρήση των φωτογραφιών τους έγινε χωρίς τη συγκατάθεση τους και χωρίς να ενημερωθούν. Μάλιστα, οι δύο, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης, υποστήριξαν ότι με την παρουσία τους στην αφίσα δημιουργήθηκε στα υπόλοιπα μέλη η πεποίθηση ότι είναι μέλη ή πολιτικά φιλικοί στην ΚΟΕ, κάτι που ήταν ανακριβές. Η ΚΟΕ διευκρίνισε με έγγραφό της στην Αρχή ότι η επίμαχη φωτογραφία βρέθηκε από μέλος της στο διαδίκτυο και προέβαλε ως επιχείρημα ότι τέτοιου είδους απεικονίσεις εμφανίζονται σε πλήθος αφισών και εντύπου υλικού χωρίς να υπονοείται συσχετισμός των εικονιζομένων με τη δημοσίευση. Ακόμα, διέταξε τη καταστροφή της φωτογραφίας από το αρχείο της ΚΟΕ και την απαγόρευση της αναδημοσίευσης σε άλλες αφίσες.

ΠΑΡΝΗΘΑ: Το ΣτΕ ακύρωσε με απόφασή του το διάταγμα για τον «καθορισμό ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας» που εκδόθηκε το 2007, στο σκέλος που επέτρεπε σε συγκεκριμένη ζώνη να εγκατασταθεί η Βιομηχανική και Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη - Ακρόπολις».

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων ζήτησε αντιπροσωπεία τους σε συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη. Ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει, το προσεχές διάστημα, μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα υλοποιούν το αίτημα. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία δήμαρχοι ζητούσαν την ανάκληση του ασυμβίβαστου επαγγελματικής δραστηριότητας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ των πειθαρχικών οργάνων παύθηκε οριστικά, πριν λίγες μέρες, η εκατομμυριούχος δικαστική υπάλληλος που υπηρετούσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και είχε καταθέσεις 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, που έκρυβε επί 20 χρόνια από τις αρμόδιες αρχές.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ «προσωρινή» χρηματοδότηση της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» (δόθηκαν 32,5 εκατ. ευρώ), στις σήραγγες των Τεμπών έγινε επανεκκίνηση κάποιων εργασιών. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες στο ανοικτό τμήμα, από την έξοδο της Τ2 (Ομόλιο) έως τον Πυργετό. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι εργασίες θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεκκίνησης όλων των οδικών αξόνων.

Εκδήλωση στην Αρεόπολη για τις ανεμογεννήτριες

Εκδήλωση «ενημέρωσης και συστράτευσης» διοργανώνουν το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης η Ενωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» και ο Σύλλογος Γερολιμενιωτών «Η Αρμενόπετρα», εκ μέρους των 32 συλλόγων και φορέων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι 32 σύλλογοι και φορείς αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την «ερημοποίηση» της Μάνης. Συγκεκριμένα, θα γίνει η ενημέρωση για τις καταστροφικές συνέπειες των «αιολικών βιομηχανικών πάρκων» στο μανιάτικο τόπο, το περιβάλλον και την οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ