ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Κλάδοι που απειλούνται με απόλυτη κατάρρευση

Η κρίση γκρεμίζει την παραγωγή στη μεταποίηση την οποία οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου υποχρεώνουν να κινείται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα

Στοιχεία κατάρρευσης παρουσιάζει, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η μεταποιητική βιομηχανία της χώρας, καθώς τον Ιούνη του 2012 η παραγωγή βιομηχανικών εμπορευμάτων έχει συρρικνωθεί κατά 22%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005!

Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι αντιδρούν στην κρίση, με τη μεταφορά των συνεπειών της στους εργαζόμενους, μέσω της αύξησης της ανεργίας, της επιβολής ελαστικών εργασιακών σχέσεων που οδηγούν στην κατεδάφιση των μισθών, αλλά και της αύξησης των τιμών!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες τον Ιούνη του 2012 διαμορφώθηκε στις 78 μονάδες με δείκτη το 100 και έτος βάσης το 2005.

Σε ετήσια βάση τον Ιούνη, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,3%, έναντι μείωσης 12,4% που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σε σχέση με το 2005, άνοδο της παραγωγής τους σημείωσαν μόνο 3 από τους 24 συνολικά κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας - Παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα (+7,1%), Ποτά (+11,5%), Βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα (+45,2%) - με τους υπόλοιπους 21 να εμφανίζουν από μικρή ως πολύ μεγάλη υποχώρηση.

Ο κλάδος Δέρματα - είδη υπόδησης ουσιαστικά τείνει να εξαφανιστεί καθώς τον Ιούνη του 2012 είχε απολέσει το 88,5% της παραγωγικής δραστηριότητας του 2005. Σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι κλάδοι Είδη ένδυσης ( υποχώρηση της παραγωγής κατά 68,2%), Κλωστοϋφαντουργικές ύλες (-72,2%). Πρόκειται για τους τρεις βιομηχανικούς κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατο ανταγωνισμό από τις ασιατικές αγορές, κυρίως την Κίνα, ενώ παράλληλα παρατηρείται μαζική μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες χαμηλότερου - ακόμα - «μισθολογικού κόστους», με τη χρήση μάλιστα των επενδυτικών κινήτρων που προσφέρει το ελληνικό κράτος για παραγωγικές επενδύσεις (νέες μονάδες) ή επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων (περίπτωση κλωστηρίων Λαναρά).

Συρρίκνωση της παραγωγής εμφανίζουν ακόμα οι κλάδοι: Μη μεταλλικά ορυκτά (-60%), σαν συνέπεια της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του περιορισμού της χρήσης τσιμέντου, Επιπλα (-64%), Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων (-54,7%). Σημαντική υποχώρηση εμφανίζουν επίσης: Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (-37%), Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (-36,8%), Μηχανοκίνητα οχήματα (-45,5%), Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-70,8%), Προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη (-24,6%), Χημικά προϊόντα (-24%), Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-19,8%), Χαρτί και προϊόντα από χαρτί (-19,3%), Ξύλο και φελλός (-18%), Καπνός (-19,4%), Βασικά μέταλλα (-5,7%) και Τρόφιμα, τα οποία αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της μεταποιητικής βιομηχανίας (-2,5%).

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σοβαρά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή
  • Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και επιθέσεις εντόμων και άγριων ζώων
  • Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν»

Αποψη από τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση
Αποψη από τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση
Σοβαρά πλήγματα δέχεται η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία, καθώς μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες προκαλούνται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες) και από επιθέσεις εντόμων, αλλά και άγριων ζώων.

Στο βαμβάκι, τεράστια καταστροφή προκαλεί, για μια ακόμα χρονιά, το πράσινο σκουλήκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν έδωσε αποζημίωση για τις περσινές ζημιές και το ίδιο προσανατολίζεται να κάνει και φέτος. Ζητούν άμεσους επιτόπιους ελέγχους για τη διαπίστωση του ύψους των ζημιών, δρομολόγηση των διαδικασιών για αποζημίωση και οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών και άρση του πλαφόν παραγωγής που έχει τεθεί προκειμένου ο βαμβακοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Στο καλαμπόκι, εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καίνε τα φυτά, πολύ μεγάλες ζημιές προκαλούν και οι επελάσεις αγριογούρουνων, τα οποία όπου «πέσουν» δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί καλλιέργειες χωριών των Δήμων Κιλελέρ, Τυρνάβου και Ελασσόνας στη Λάρισα, καθώς και στα ημιορεινά και τα ορεινά του Νομού Τρικάλων.

Στη βιομηχανική ντομάτα, η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Μάρτη που έπληξε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στις ανεμοθύελλες που ακολούθησαν, ενώ τεράστιες είναι οι επιπτώσεις από τη μεγάλη ζέστη που επικράτησε τον περασμένο Ιούλη και υποβάθμισαν το παραγόμενο προϊόν.

Στα ακτινίδια, ο «εχθρός» είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο έντομο, που προκαλεί μεγάλες ζημιές και οι παραγωγοί ζητούν οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια και την εγκατάσταση ειδικών κατασκευών για την καταπολέμησή του.

Στα μήλα, πρόβλημα σοβαρό έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να απαγορεύσει τη χρήση ενός συγκεκριμένου αγροχημικού φυτοφαρμάκου που βοηθά στη συντήρηση των πράσινων μήλων, τα οποία και σαπίζουν. Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς στη Λάρισα και άλλων περιοχών ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επανέγκριση του φυτοφαρμάκου για να σώσουν την παραγωγή τους.

Κι ενώ το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται απανωτά πλήγματα και οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, αγωνιώντας αν θα έχουν εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο της «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών». Ο, και Λαρισαίος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλος κάνει τάχα πως ενδιαφέρεται, αλλά το μόνο που πράττει είναι να οργανώνει κάποιες συναντήσεις με παραγωγούς, στις οποίες δίνει γενικές και ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσουν μόνοι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των αγροτών και προς αυτή την κατεύθυνση τους καλούν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των μονοπωλίων

Οι κερδοφόροι τομείς για τη δραστηριότητα του κεφαλαίου που μπορούν να εξυπηρετήσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας συζητήθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη με την πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα Αιμ. Κράλεβα. Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν η παραπέρα ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών οικονομικών σχέσεων με έμφαση στην επιτάχυνση εφαρμογής του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας των δύο χωρών και την ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών βρίσκεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις στους τομείς της συνοριακής ασφάλειας, της διαχείρισης φυσικών πόρων, επιχειρηματικών και ερευνητικών δικτύων κ.ά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι συνοριακές περιοχές των δύο χωρών, της Μακεδονίας, της Θράκης και των όμορων περιφερειών της Βουλγαρίας.

Αναφορικά με τις οδικές συνδέσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον άξονα Κομοτηνή - Νυμφαίο - ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που, όπως ανακοινώθηκε, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, αλλά, αναφέρεται, καθυστερεί λόγω «δυσχερειών» στην εργολαβία.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να προωθηθούν τα έργα το συντομότερο δυνατό.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Νέα μείωση το Μάη

Νέα μεγάλη μείωση 31,2% των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών σημειώθηκε σε ετήσια βάση το μήνα Μάη, αν και η μείωση της επιφάνειας και του όγκου κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα μονοψήφια επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Μάη του 2012, εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας 2.419 οικοδομικές άδειες, 31,2% λιγότερες από τις άδειες που είχαν εκδοθεί το Μάη του 2011 (3.503). Στις 2.410 οικοδομικές άδειες αντιστοιχούν 505,8 χιλ. τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-5,8%) και 1.815,1 χιλ. κυβικά μέτρα όγκου (-7,4%).

Το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης εκδόθηκαν συνολικά 11.396 οικοδομικές άδειες (- 11,3%), στις οποίες αντιστοιχούν 2.089,9 χιλ. τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-6,5%) και 7.927,1 χιλ. κυβικά μέτρα όγκου (-4,9%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ